Hlavní obsah

Masové hody? Naučte se dokonalé rolády!

Foto: David Háva

Výhoda masových rolád je v tom, že jsou vynikající jako teplý rodinný oběd, ale i zastudena jako pohoštění třeba pro návštěvy

Masové rolády chutnají fantasticky a při servírování vypadají dokonale. Vyzkoušejte vepřovou s paprikami, kuřecí se slaninou a mozzarellou nebo krůtí s medvědím česnekem. Jsou vynikající!

Článek

I když vypadá příprava rolády na první pohled složitě, opak je pravdou. Dbejte jen na to, abyste maso seřízli rovnoměrně, a příliš ho neklepejte, aby nebylo „děravé“. Pokud si na to netroufáte, požádejte řezníka, aby vám maso nakrojil. Varianty, čím rolády plnit, jsou rozmanité. Využijte sezonu a plňte maso jarní zeleninou a bylinkami.

A jaké maso na roládu použít? Takové, které budete moct nakrojit jako plát a naklepat. Hovězí nebo vepřovou kýtu, telecí nebo jehněčí kýtu, drůbež i králičí běhy. V případě, že chcete připravit roládu ze zvěřiny, je potřeba maso předem naložit.

Vepřová roláda s kapií

Na 4 až 6 porcí potřebujete:1 kg vepřové plece, 2 červené kapie, 4 lžíce mixu čerstvě nasekaných bylinek (my použili rozmarýn, tymián, petrželku, koriandr), sůl, pepř, 2 stroužky česneku, vývar podle potřeby, 4 lžíce oleje, 1 lžíci hladké mouky

Foto: David Háva

Rudá barva kapií krásně vyladí vepřové maso

Postup: Maso seřízněte tak, aby vznikl větší plát ve tvaru obdélníku. Trochu ho naklepejte a z obou stran důkladně osolte a opepřete. Maso poklaďte vrstvou bylinek. Na lžíci oleje opečte na proužky nakrájené papriky s prolisovanými stroužky česneku.

Vychladlou směs rozložte na vrstvu bylinek. Maso zatočte a pevně svažte provázkem. Poprašte hladkou moukou, vložte do pekáčku se zbylým olejem a opečte ze všech stran. Pak roládu podlejte vývarem a vložte do trouby. Pečte asi hodinku v troubě předehřáté na 180 °C. V průběhu pečení maso přelévejte výpekem. Hotovou roládu podávejte nejlépe s bramborovou kaší.

Tip: K masu můžete přidat půlhodinku před pečením ještě 500 g míchané kořenové zeleniny.

Kuřecí roláda s mozzarellou

Na 4 až 6 porcí potřebujete:4 větší kuřecí prsa, 1 svazek jarních cibulek, 200 g kvalitní slaniny, sůl, 100 ml bílého vína, vývar podle potřeby, sůl, pepř, 2 mozzarelly, 2 palice česneku, máslo

Foto: David Háva

Chuť sýra a masa? Dokonalá souhra!

Postup:Kuřecí prsní řízky naklepejte, osolte a opepřete. Jarní cibulky nakrájejte a orestujte na másle. Na prkénko poklaďte polovinu plátků anglické slaniny. Na ně pak maso rozložte tak, aby se jednotlivé řízky překrývaly a vytvořily plochu, na kterou navrstvíte náplň.

Začněte druhou polovinu plátků anglické slaniny, pak přidejte plátky mozzarelly a nakonec přidejte restované jarní cibulky. Maso zaviňte a pevně svažte provázkem, aby se náplň při pečení neuvolnila. Roládu nejdřív v suchém pekáčku opečte ze všech stran. Podlejte vínem a nechte ho odpařit. Pak podlejte vývarem, přidejte překrojené palice česneku a pečte asi hodinku v troubě předehřáté na 185 °C.

Tip:Upečené česneky jednoduše prsty vymáčkněte, přidejte k ještě horkým bramborám spolu se dvěma lžícemi másla a rozšťouchejte. Podávejte jako přílohu k roládě.

Krůtí roláda s medvědím česnekem

Na 4 až 6 porcí potřebujete:1 kg krůtích prsou, 2 svazky medvědího česneku, 200 g čerstvého krémového sýra (Philadelphia, Buko, Cream Spread), 100 g čerstvých žampionů, sůl, pepř, 3 lžíci oleje, 2 lžíce másla, 1 svazek jarních cibulek, 200 ml drůbežího vývaru na podlití

Foto: David Háva

U medvědího česneku je příjemné, že přes svou lahodnou intenzivní chuť není po jídle z člověka cítit

Postup:Na lžíci oleje opečte nakrájené jarní cibulky. Pak k nim přimíchejte sýr a stáhněte z ohně. Směs podle chuti osolte, opepřete a nechte vychladnout. Mezitím maso seřízněte na větší plát ve tvaru obdélníku. Osolte, opepřete a poklaďte kousky másla. Poklaďte vrstvou medvědího česneku a na ní dejte vrstvu sýrové směsi.

Maso zatočte a pevně svažte provázkem. Vložte do olejem vymazaného pekáčku apodlejte vývarem. Roládu pečte asi 40 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Pak přidejte celé očištěné žampiony a pečte dalších 20 minut.

Tip:K výpeku z rolády přidejte trochu bílého vína a vše krátce povařte. Pak vmíchejte smetanu, krátce prohřejte a omáčku přeceďte.

Jaký je váš tip na nejlepší roládu? A co si k ní dáváte obvykle jako přílohu?

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama