Hlavní obsah

Kuřecí rychlovka: Šťavnaté kuličky se smetanovou omáčkou

Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Reklama

V českých luzích a hájích si pod mletým masem většinou představíme jen hovězí nebo vepřové. Přitom i z mleté drůbeže jdou připravit skvělá jídla, třeba voňavé řecké kuličky ve smetanové omáčce.

Článek

Chcete raději vlastní mleté, abyste si mohli být jisti jeho složením a kvalitou? Pak si pořiďte mlýnek na maso. Ten starý ruční koupíte v bazarech za pár desetikorun. A jestli se do koupě přístroje moc nehrnete, můžete maso naškrábat jako na tatarák nebo velmi, ale opravdu velmi jemně pokrájet.

Kuřecí kuličky se smetanovou omáčkou

Na 4 porce potřebujete: 700 g mletého kuřecího masa, 3–4 lžíce syrové dlouhozrnné rýže, 1 vejce, ½ cibule, 1 stroužek česneku, sůl, pepř, asi ½ hrnku hladké mouky na obalování, olivový olej

Na omáčku si připravte: 2 lžíce másla, 1 vrchovatou lžíci hladké mouky, 300 ml kuřecího vývaru, 150 ml smetany ke šlehání nebo kelímek řeckého jogurtu, sladkou papriku, sůl, pepř, petrželovou nať na ozdobu

V míse propracujte mleté maso, rýži, vejce, jemně nakrájenou cibuli a prolisovaný česnek. Osolte a opepřete. Na pracovní desku nasypte mouku. V dlaních tvořte malé kuličky a v mouce je rovnou obalujte. V hlubší pánvi rozehřejte olej a kuličky na něm ze všech stran osmahněte dozlatova.

Pak je vyjměte, do výpeku vložte máslo a nechte ho rozehřát. Zaprašte hladkou moukou a usmažte světlou jíšku. Tu zalijte vývarem a metličkou prošlehávejte, aby se neudělaly hrudky. Přidejte smetanu nebo jogurt a chvíli provařte – omáčka lehce zhoustne. Ochuťte sladkou paprikou, solí a pepřem. V hotové omáčce prohřejte kuličky – měly by se hezky obalit – a ihned podávejte posypané nasekanou petrželovou natí. Jako příloha se hodí rýže, bramborové noky nebo pečivo. Omáčku můžete také promíchat s dlouhými širokými těstovinami typu tagliatelle nebo pappardelle.

Jaké oblíbené jídlo z mletého kuřecího masa máte vy? Víte, kolik chutných příležitostí mleté maso nabízí?

Reklama

Načítám