Hlavní obsah
Foto: lozas, Shutterstock.com

Foto: lozas, Shutterstock.com

Nákyp z květáku a uzeného masa zachutná malým i velkým. Kdo by odolal bešamelu?

25 min.
Příprava
45 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 zapékací mísu
  • 1 ks květáku
  • 100 g uzeného masa
  • 100 g uzeného sýra
    7
  • 1 lžíce másla
    7
  • 2 lžíce hladké mouky
    1
  • 2 dl mléka
    7
  • 2 ks žloutků
    3
  • 2 ks bílku
    3
  • 1 lžička soli
  • 1 špetka muškátového květu
  • 1 hrst čerstvých bylinek
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Postup

01.

Očištěnou hlavičku květáku rozeberte na růžičky a uvařte téměř doměkka v osolené vodě. Okapaný květák přeložte do vymaštěné, strouhankou vysypané zapékací formy, smíchejte s kousky uzeného masa (nebo moravského uzeného) a proužky uzeného sýra.

02.

V kastrolku si vytvořte bešamel (máslo, hladká mouka a mléko), do prochladlé směsi vmíchejte dva žloutky a tím květák přelijte. Můžete ještě vytvořit čepičku z bílkového sněhu a posypat strouhaným sýrem. Koření se solí, muškátovým květem, posekanými bylinkami. Zapečte asi 20 minut v předehřáté troubě, podávejte s brambory nebo brkaší.

Tip: Podobnou směs můžete udělat třeba z brokolice nebo z kapusty.

Související témata:

Načítám