Hlavní obsah

Pábitel Bohumil Hrabal: víte, podle koho napsal postavu pivovarníka a proč se vzdal jména Kilian?

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Aktualizováno

Jeden z nejvýraznějších českých spisovatelů proslulý i v zahraničí. Stvořitel mnoha nezapomenutelných postav a neobyčejně obyčejný vypravěč. To vše je Bohumil Hrabal, od jehož narození dnes uplynulo rovných 110 let.

Článek

Část života pracoval jako dělník. Přestože mu první kniha vyšla až těsně před padesátkou (do té doby ho nakladatelé všude odmítali), českou literaturu ovlivnil jako málokterý spisovatel. Skvělý vypravěč, který dokázal i těm nejobyčejnějším postavám vdechnout život hodný románu. Mnoho jeho děl se dočkalo filmového zpracování a některé snímky patří k legendám kinematografie.

Kromě psaní miloval kočky, pivo a svou chalupu v Kersku, kam jezdil po smrti své ženy denně (před tím tam vyráželi jen o víkendu). A právě houf koček ho pokaždé doprovázel z nádraží až k chalupě a on jim cestou házel dobroty, které jim nikdy nezapomněl přivézt.

Dnes je to 110 let od narození Bohumila Hrabala. Co o něm (ne)víte.

1. Hrabal není spisovatelovo rodné příjmení. Narodil se jako Bohumil Kilian. Ale věděli byste, proč z něj nakonec byl Hrabal?
2. V roce 1963 vyšla Hrabalovi první kniha: soubor povídek Perlička na dně. Hned po ní vyšla kniha Pábitelé. Víte, co toto slovo znamená?
3. Ostře sledované vlaky (zfilmoval Jiří Menzel a získal v roce 1967 Oscara za nejlepší cizojazyčný film) je příběh o Miloši Hrmovi v podání Václava Neckáře. Ustrašeného mladíka, z nějž se nakonec stane hrdina, který se zapojí do zneškodnění vlaku vezoucího zbraně na frontu. A jistě znáte i slavnou zadečkovou scénu. O co přesně v ní šlo?
4. Tvůrčí vrchol zažíval Hrabal v 70. letech, kdy vznikla jeho nejznámější díla. Jde o Něžného barbara, Slavnosti sněženek a Postřižiny. Společně tvoří jakousi vzpomínkovou trilogii. Víte, jak se trilogie jmenuje?
5. Slavnosti sněženek je další kniha, kterou zfilmoval Jiří Menzel. Hádka dvou mysliveckých spolků nad zastřeleným kancem, osudy obyčejně neobyčejných vesničanů, jejichž každodenním starostem dokázal Hrabal vdechnout něžný nádech důležitosti, jsou filmová klasika. Hlášky z tohoto filmu zlidověly. Která z následujících z tohoto filmu nepochází?
6. Hrabalův nevlastní otec se stal předobrazem jedné postavy z knihy Postřižiny (opět ji zfilmoval Jiří Menzel). Víte, o koho jde?
7. Kniha Obsluhoval jsem anglického krále, která vyšla v roce 1980, je pokládána za vrchol jeho spisovatelské kariéry. Celoživotní příběh pikolíka, který trpí řadou komplexů, chudobou, společenskou bezvýznamností, ale touží po slávě a uznání. Ačkoli se mu to nakonec povede, pocit štěstí a naplnění se nedostavuje. Víte, jak se hlavní postava knihy jmenuje?
8. Haňta, pracovník u lisu na papír, si ani neuvědomuje, kolik moudra získává ze starých knih, které zachraňuje. Tichý, nemluvný hrdina, tak odlišný od jiných Hrabalových postav. Kniha vyšla v roce 1976 a v roce 1994 se dočkala filmové podoby. O kterém díle je řeč?
9. Hrabal miloval obyčejný život a obyčejné lidi, kteří mu byli inspirací při psaní. Potkával je například v hospodě u piva. Víte, ve které pražské hospodě byl pravidelným štamgastem?
10. Bohumil Hrabal zemřel v roce 1997 na následky pádu z okna Nemocnice na Bulovce. Policie to tehdy vyhodnotila jako nešťastnou náhodu s tím, že krmil ptáky a nešťastnou náhodou vypadl. Pravděpodobně šlo ale o sebevraždu. V ten den jsme přišli o skvělého spisovatele. Víte, kde je Hrabal pohřbený?

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Na české autory vás moc neužije? Tak zkuste něco jiného. Vyznáte se ve světové literatuře? Otestujte své znalosti.

Reklama

Načítám