Hlavní obsah

Světový den pozdravů. Umíte říct Ahoj i jinde než u nás?

Foto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Foto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ahoj, dobrý den, čus, nazdar, zdravíčko. Jen čeština má nespočet možností, jak někoho pozdravit. Dnes se slaví Světový den pozdravů, tak pojďte zjistit, jak jste na tom i v jiných jazycích.

Článek

Je to projev slušnosti, koneckonců pozdravit učíme děti už odmalinka. Je to ale také začátek téměř každé komunikace. A z toho v roce 1973 vycházeli dva američtí studenti, bratři Brian a Michael McCormackovi, na základě jejichž iniciativy se začal Světový den pozdravů slavit.

Tehdy na Blízkém východě zuřila arabsko-izraelská válka a aktivita dvou bratrů měla poukázat na to, že lepší je spolu mluvit než válčit. Že veškeré konflikty je možné řešit na komunikační úrovni a beze zbraní. A jak začíná jakýkoli hovor? No přece pozdravem!

Oslavit Světový den pozdravů můžete navíc velmi jednoduše. Cílem by mělo být dneska slušně a mile pozdravit alespoň deset lidí. A v našem kvízu můžete zjistit, jak to zvládáte nejen v češtině, ale i v jiných jazycích či tam, kde mají jiné kulturní zvyklosti.

1. Pozdrav Hello, který se používá v anglicky mluvících zemích, jistě znáte. Která ale jeho definice je doopravdy správná?
2. A teď němčina. Že se například Rakušané zdraví Grüß Gott, což má v češtině ekvivalent Pozdrav pánbůh, asi víte. Ale jak zní rakouský neformální pozdrav?
3. Jistě znáte i muslimský pozdrav As-salám alajkum. Víte ale, co znamená v překladu?
4. Eskymáci se zdraví třením nosů, tuhle větu asi zná z dětství každý. Realita je ovšem složitější. Inuité žijící na severu Kanady, v Grónsku a na Aljašce přikládají na tvář blízké osoby, kterou zdraví, nejen nos, ale i vrchní ret. A vše je potřeba doprovodit hlubokým dýcháním. Víte, jak se takovému tradičnímu pozdravu říká?
5. Existuje místo, kde na sebe v rámci pozdravu lidé vyplazují jazyk. Jde o zvyk z dávné historie, kdy takto lidé dokazovali, že nejsou reinkarnací zlého krále z 9. století, jehož jazyk byl černý. Kde se takto zdraví?
6. Zdravej jako pozdrav v jednotném čísle, Zdravejte v množném a Zdrasti jako neformální pozdrav. V jaké zemi se lidé zdraví takto?
7. Slovní spojení Hyvää päivää, které se vyslovuje jako „hyvá pájva“ je formálním pozdravem jedné severské země. Jaké?
8. Japonsky umí málokdo, ale možná víte, jak zní jeden z nejuniverzálnějších pozdravů v tomto jazyce?
9. Jedním ze základních gest, kterými se lidé zdraví (minimálně v Evropě), je podání a stisk ruky. V době pandemie se ale od podávání ruky opustilo kvůli riziku přenosu nemoci. Jak vypadá upravená verze, takzvaný covidový pozdrav?
10. U podání ruky ještě zůstaneme. Tohle gesto totiž používají i skauti, ale trochu jinak, než je tomu v běžném životě. Víte, v čem je ta drobná změna?

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Běžné zásady slušného chování by měl ovládat každý. Jsou ale situace, v nichž se obyčejný smrtelník prostě neorientuje. Tohle jsou třeba Celebrity, které při setkání s královskou rodinou chybovaly

Reklama

Související témata:

Načítám