Hlavní obsah

Kvíz: Co víte o svaté Lucii? Zaháněla skutečně čarodějnice?

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Svátek Svaté Lucie patří k nejvýznamnějším především v zemích severní Evropy. Tento den připadá na 13. prosince. Mučednice je spojována s mnoha tradicemi a zvyky. Znáte je, nebo aspoň některé? Udělejte si náš kvíz a dozvíte se, jak na tom jste.

Článek

Svatá Lucie byla křesťanskou mučednicí. Stala se patronkou slepých a nemocných dětí, advokátů, optiků, spisovatelů, nožířů, elektrikářů, sklenářů, gondoliérů, ale i rolníků. Pocházela z bohaté rodiny, ale svůj majetek i věno rozdělila mezi chudý lid.

Její příběh, alespoň ten, co se traduje církví, by vydal na slušný hollywoodský biják. Statečná křesťanka kategoricky odmítla přízeň bohatého pohanského obchodníka. Když zjistila, že se mu na ní nejvíc líbí oči, vyloupla si je a nechala je svému nápadníkovi poslat. Do druhého dne se jí však úplným zázrakem zrak opět vrátil – Panna Maria ji obdařila ještě krásnějšíma očima. Za to však musela pykat. Byla poslána do nevěstince, protože si mysleli, že ji tak Duch svatý opustí. Jenže vojáci, kteří si pro ni přišli, s ní nedokázali vůbec pohnout, stejně tak jako pár volů. Než jí nakonec propíchli krk mečem, předpověděla pád císaře Diokleciána a povolení křesťanské víry. Víte, kdy svatá Lucie žila a odkud pocházela? Udělejte si náš kvíz.

1. Ostatky svaté Lucie jsou uloženy v italských Benátkách…
2. Poznáte nejznámější pranostiku o Lucii?
3. Víte, v jakém století a kde žila svatá Lucie?
4. Svatá Lucie byla chápána také jako ochránkyně proti čarodějnictví. Na Moravě se hospodáři poté, co jim vymetla obydlí husím brkem od zlých duchů, proti čarodějnicím chránili tím, že…
5. Ve svátek svaté Lucie nesměly v minulosti ženy:
6. Jak se jmenuje severská země, kde se den svaté Lucie nazývá Svátkem světel a její jméno tam znamená Zářící či Světlá?
Foto: Profimedia.cz
7. Svatá Lucie je patronkou města:
8. V předvečer svátku svaté Lucie chodily ženy „Lucky“ často v doprovodu člověka pod maskou:
9. Hospodyně od svátku sv. Lucie až do Štědrého dne dávaly dobytku, aby ho uchránily před zlými duchy...
10. Po této mučednici, s níž podle legendy nedokázalo pohnout z místa ani tisíc volů, je pojmenován ostrov Svatá Lucie. Kde leží?
Foto: Profimedia.cz

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Související témata:
Svatá Lucie

Načítám