Hlavní obsah

Jste milovník Vánoc? Opravdu znáte vánoční písně a koledy?

Foto: Victoria Chudinova, Shutterstock.com

Foto: Victoria Chudinova, Shutterstock.com

Reklama

Někdy znějí už v listopadu, v obchoďácích jedou pořád dokola a doma si je zpíváte nejen při strojení stromečku... Koledy a vánoční písně. Některé jsou ryze české, jiné k nám doputovaly zdaleka. Zjistěte v našem kvízu, jak jste na tom s jejich znalostí.

Článek

Z historického hlediska jsou koledy jedny z prvních českých písní, jejichž společným tématem je zvěstování příchodu Spasitele, pouť tří králů nebo prosba o dárek (koledu). Postupně se slovo „koleda“ vžilo i pro další písně s vánoční tematikou, které zvláště v posledních třiceti letech minulého století zněly éterem nejčastěji. Některé byly povedené, jiné méně, pro všechny však platí, že spolehlivě navodí správnou sváteční atmosféru.

Možná si jen tak broukáte některé nápěvy a možná jste pravidelnými zpěváky na adventních trzích. Jak dobře znáte texty, ale i původ koled a vánočních písní, prověří následující kvíz. Nalaďte se svátečně, usrkněte vaječného koňaku a otestujte své koledovací znalosti.

1. Některé koledy nejsou tak známé. Uměli byste doplnit text první sloky písně Z jedné strany chvojka? Z jedné strany chvojka, z druhé borověnka, pásli ovce pastuškové, jedli...
2. Určitě si vzpomenete na slova vánoční písně o purpuře, která na plotně voní. Komu byste přisoudili její autorství?
3. V desítce nejhranějších vánočních songů českých rádií se již několik let drží písnička nazpívaná Václavem Neckářem v roce 2011. Víte, jak se nazývá?
4. K našim Vánocům neodmyslitelně patří Česká mše vánoční Jana Jakuba Ryby. Pamatujete si na text části zvané Gloria? Sláva budiž Bohu velikému, pokoj lidu všemu pokornému, neb se narodil Spasitel, všeho světa...
5. Jedna z nejznámějších vánočních písní – Tichá noc – není českého původu. Víte, v které zemi 24. prosince roku 1818 zazněla poprvé?
6. Adeste fideles je původně anglická koleda z roku 1743. V českých zemích má několik verzí: Ó křesťané všichni, Ó vzhlížejme vzhůru nebo Dnes jásejte všichni. Pod původním názvem se u nás proslavila především díky pohádce. Víte, která to je?
7. Šedesátá léta minulého století koledám nepřála a éterem zněly vánoční písničky. Jednou z nich je i ta, v níž Jednou v roce na Vánoce strejda housle popadne, jeho vinou se z nich linou tóny záhadné. Znáte celý název oblíbeného songu, který složil Jaromír Vomáčka a otextoval Zdeněk Borovec?
8. Až do doby barokní sahá historie známé koledy Chtíc, aby spal. Roku 1647 ji v kancionále Česká mariánská muzika zveřejnil rytíř, básník, skladatel a varhaník…
9. A je tu ještě jedna otázka, jak dobře se orientujete v textech českých koled. Dej bůh štěstí tomu domu, my zpíváme, víme komu, malému děťátku...
10. Nejznámější americká vánoční písnička o spoustě sněhu, saních tažených koněm a zvonění se jmenuje...

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Reklama

Související témata:

Načítám