Hlavní obsah

Kvíz: Svatý Mikuláš je populární po celé republice. Co o něm víte? Chodí s čertem a andělem…

Foto: Kzenon, Shutterstock.com

Foto: Kzenon, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společně s čertem a andělem se Mikuláš objevuje v ulicích českých a moravských měst v podvečer 5. prosince. Tato trojice navštěvuje domácnosti, aby hodným dětem rozdala dárky a zlobivým uhlí a brambory. Oslavy v tomto duchu se konají už od 14. století. Víte proč?

Článek

Svatý Mikuláš byl lidumil. Narodil se někdy kolem roku 270, přesné datum není známo. Legenda praví, že pocházel z bohaté rodiny, ale majetek rozdal chudým – a i v dnešní podobě obdarovává. A mikulášské tradice si neužíváme jen u nás.

Znají je i v jiných státech Evropy. Velkou zábavu s Mikulášem mají například v Nizozemsku: už druhou listopadovou sobotu slavnostně přijíždí na své lodi ze Španělska, kde tráví léto, ovšem dárky naděluje stejně jako u nás, tedy večer 5. prosince. V Polsku zase mají Mikolaje, který schovává dárky dětem pod polštář.

A víte, kdo se po Mikulášově boku objevuje v Rakousku, kde děti staví před dveře vysoké boty, aby je světec naplnil dobrotami? Udělejte si kvíz. Pobavíte se a co nevíte, to se dozvíte.

1. Začneme zlehka. Mikuláš má v České republice svátek:
2. Mikuláš se narodil kolem roku 270 na území dnešního:
3. Podle legendy Mikuláš jako mladík zachránil tři dcery zadluženého obchodníka, které chtěl otec prodat do nevěstince. Víte, jak to udělal?
4. Mikuláše doprovází čert a anděl. Proč chodí tato trojice společně?
5. Svátek vychází z legendy o svatém Mikulášovi. Kdo to byl?
6. Kdy byl svatý Mikuláš svatořečen, tedy oficiálně prohlášen za svatého?
7. Kde najdete náš nejslavnější římskokatolický kostel zasvěcený svatému Mikuláši?
8. Svatý Mikuláš je patronem:
9. V Rakousku se po Mikulášově boku objevuje:
10. Ve které z následujících zemí se nedrží tradice svatého Mikuláše tak, jak ji známe u nás?

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Načítám