Hlavní obsah

Kvíz: Jak znáte svatou Barboru a tradici barborek? Adventní čas je plný lidových zvyků

Foto: Yuliia Chugai, Shutterstock.com

Foto: Yuliia Chugai, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čtvrtého prosince slaví svátek Barbora. Její jméno je spojeno s větvičkou, kterou svatá Barbora podle pověsti utrhla při cestě na popravu – a ta rozkvetla. S větvičkou barborkou je proto svázána celá řada lidových zvyků. Znáte je? A jak dobře znáte mučednici svatou Barboru? To zjistíte z našeho kvízu.

Článek

Mučednice svatá Barbora z Nikomédie je ochránkyní proti bouřce, ohni, horečce a moru. Je patronkou věží, horníků, sedláků, stavebních dělníků, pokrývačů, zedníků, slévačů zvonů, kovářů, kameníků, tesařů, ale i hrobníků, zvoníků, kloboučníků, kuchařů, řezníků, dívek, zajatců, pevností, dělostřelců, hasičů a umírajících.

Podle legendy byl její otec turecký šlechtic, který chtěl dceru ochránit před křesťanstvím, a proto ji nechal zavřít do věže. Jenže jeden sloužící ji obrátil na křesťanskou víru, ona se jí odmítla zříct a to ji stálo život.

S oblíbenou světicí se váže mnoho lidových zvyků. V předvečer dne sv. Barbory chodívaly od domu k domu svobodné dívky, ale i vdané ženy ustrojené za „Barborky“. V některých krajích do bílých, jinde do černých šatů. Často měly závoj s věnečkem. Jinde nosila svatá Barbora v noci dětem dárky: večer před jejím svátkem dávaly na okno punčochu nebo talířek a do rána se tam objevilo něco dobrého. Co dalšího víte o tradici barborek a známé mučednici? Udělejte si náš kvíz.

1. Svatá Barbora je uctívána i východní církví. Na kdy připadá její svátek podle juliánského kalendáře?
2. Svatá Barbora se jako stoupenkyně křesťanství nechala pokřtít, což nesl její otec, zámožný pohanský kupec, velmi těžce. Jak podle legendy reagoval?
3. Známým zpodobením světice je barokní sousoší, které vytvořil v roce 1707 Jan Brokoff s velkým podílem svého syna Ferdinanda Maxmiliána Brokoffa. Uprostřed sousoší je svatá Barbora, která drží v pozvednuté paži kalich s hostií a v druhé ruce má palmovou ratolest. Kde sousoší najdete?
Foto: silverfox999, Shutterstock.com
4. Oblíbené světici je zasvěcena jedna z nejkrásnějších gotických staveb u nás – chrám svaté Barbory. V jakém městě tato památka UNESCO stojí?
Foto: Alex Poison, Shutterstock.com
5. Podle staré tradice dodržované zhruba do první světové války se v předvečer čtvrtého prosince vydávaly do ulic ženy, takzvané Barborky, a chodily dům od domu. Co bylo jejich úkolem?
6. Čtvrtý prosincový den je spojován s řezáním (nejčastěji třešňových) větviček, barborek, pomocí kterých svobodné dívky předpovídaly budoucnost. Když větvička na Štědrý den vykvetla, znamenalo to:
7. Řezání barborek na svátek svaté Barbory mělo svá pravidla. Muselo se to udělat v ten pravý okamžik. Víte kdy?
8. Aby barborky do Štědrého dne vykvetly, je nutné se o ně pěkně starat. Co seříznutým větvičkám vadí nejvíc?
9. K svátku svaté Barbory se vztahuje také řada pranostik. Jedna z nich tvrdí, že o svaté Barboře...
10. Barbora je u nás poměrně oblíbené jméno. Víte, kolik žen v České republice se tak jmenuje?

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Související témata:
Svátek svaté Barbory

Načítám