Hlavní obsah

Kvíz: In vino veritas. Znáte pravdu o víně? Otestujte své znalosti vinného moku

Foto: lithian, Shutterstock.com

Foto: lithian, Shutterstock.com

V průměru vypije každý Čech ročně skoro dvacet litrů vína a umí si to vychutnat. Milovníci vína nedají dopustit na produkci z moravských a českých vinic, neváhají si připlatit a preferují vína bílá. A často se o víno i zajímají a leccos o něm vědí. Jak jste na tom vy?

Článek

Že cukry ve víně způsobují kocovinu, proto odborníci pijí vína suchá? Že se červené víno musí pít v pokojové teplotě a jak nemá lahev korek, je to levné čůčo? A čím starší víno, tím lepší? Už dávno víme, že jsou to nesmysly. Do našeho kvízu jsme pro vás připravili daleko záludnější otázky, tak ukažte, jak se ve víně vyznáte.

1. Začneme zlehka. Které z těchto vín není červené?
2. Nejvyšší kategorií vína podle cukernatosti jsou tzv. jakostní vína s přívlastkem. Které mezi ně ale nepatří?
3. Pálava je moštová odrůda vinné révy, určená k výrobě bílých vín, která vznikla křížením dvou odrůd. Kterých?
4. Stejně jako lidé může i víno být extravagantní, elegantní, lehkovážné nebo uzavřené... Jak se takovému zařazení říká?
5. Co znamená, že víno obsahuje taniny?
6. Vymačkáme-li modré hrozny, ale nenecháme-li slupkami tento mošt zabarvit, vznikne...
7. Plíseň nemají vinaři rádi. Jak se jmenuje jedna, která víno napadá a to pak není vhodné ke konzumaci ani zpracování?
8. Vinařem se člověk nemusí narodit, může na něj i vystudovat. Jak se jmenuje vědní obor, který o víně a vinařství pojednává?
9. Jak se vyrábí módní bílá a červená vína s označením barrique?
10. Patří do tzv. velké trojky bílých vín společně s Chardonnay a Ryzlinkem rýnským. Má zelenožlutou barvu, pro mladá vína je typická vůně kopřivy, pro vína z vyzrálých hroznů pak vůně černorybízová, angreštová, směs citronu a kiwi či zralé broskve. O jaké odrůdě je řeč?

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Načítám