Hlavní obsah

Kvíz: K cestování patří i gurmánské zážitky. Víte, co jíte v cizině?

Foto: LTim, Shutterstock.com

Foto: LTim, Shutterstock.com

Reklama

Blíží se prázdniny a dovolené a to je období, kdy lidé cestují víc než obvykle. Je to také skvělá příležitost ochutnat místní speciality a poznávat svět všemi smysly. Jak dobře se vyznáte v evropské kuchyni?

Článek

V každé větší skupině cestovatelů se ve vztahu k místní kuchyni objeví několik typů lidí. Určitě jste se s některými z nich setkali, nebo se možná dokonce v následujících charakteristikách sami poznáte.

Znalci a milovníci jídla: Dopředu vědí, jaké pochoutky „musejí“ na novém místě ochutnat, mají seznam restaurací, které chtějí navštívit, a skupinu nenápadně směrují ke všem producentům olejů, vína a medu v okolí. V restauracích žádají od kuchařů recepty a nutno říct, že zvláště v menších střediscích na jihu Evropy místní tenhle zájem vítají a oceňují.

Odvážní střelci: Jídlo nepatří mezi jejich hlavní oblast zájmu, rádi ale poznávají a zkoušejí všechno nové. Pokud neznají jazyk, z jídelníčku vybírají naslepo (nebo okukují talíře ostatních) a s hlasitým: „Neznám, ale rád ochutnám!“ se pouštějí vstříc novým chuťovým dobrodružstvím.

Opatrní konzervativci: Sázejí na jistotu. Experimenty je nelákají a ve všech koutech světa hledají restaurace, kde vaří česká jídla (nebo alespoň stánek s pizzou). Poslední den dovolené se odváží ochutnat místní specialitu, kterou předtím mnohokrát viděli na talířích spolustolovníků a vyhodnotili ji jako „bezpečnou“.

Do které skupiny patříte vy? A jak dobře znáte kuchyně našich blízkých i vzdálenějších sousedů? Otestujte se!

1. Začneme zlehka a zůstaneme v české kuchyni: zrovna kvete černý bez. Květy využijete nejenom do sirupů a limonád, můžete je také osmažit v těstíčku a podávat nasladko i naslano. Jak se smaženým květům černého bezu říká?
2. Pohneme se kousek směrem na východ: co vám přinesou na talíři, když si na Slovensku objednáte vyprážanú morčaciu pečienku?
3. Navzdory geografické blízkosti není u nás maďarská kuchyně příliš známá, ale rozhodně se ji vyplatí ochutnat. Staví na čerstvých surovinách, poctivé ruční práci a v létě se neobejde bez zralých rajčat a paprik (hlavně pálivých). Z Maďarska pochází také jedna z nejlepších polévek ze sladkovodních ryb. Jak se jmenuje?
4. Polský jazyk nám zní povědomě a spoustu slov a názvů si dokážeme odvodit. Ale pozor na chytáky! Co dostanete, když budete v Polsku chtít jagody?
5. Gyros, tzatziki, mousaka, souvlaki... Určitě jste je správně zařadili do řecké kuchyně. Takhle jednoduché to ale nebude. Víte, jaké řecké jídlo se skrývá pod názvem stifado?
6. Další oblíbená dovolenková destinace je Bulharsko. Které z následujících jídel neobsahuje maso?
7. V Itálii se vám bude jídlo vybírat snadno, zdejší kuchyně je známá a oblíbená i u nás. Jak dobře ji znáte? Jedno z těchto italských jídel neobsahuje rýži, dokážete určit, které to je?
8. Jak se jmenuje surovina na obrázku?
Foto: Maria Kovalets, Shutterstock.com
9. Která slavná španělská polévka je vyrobená z rajčat, papriky, cibule, česneku, olivového oleje a chleba?
10. V jaké zemi se potkáte s jídlem, kterému se říká pastýřský koláč?

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Reklama

Načítám