Hlavní obsah

Kvíz: K cestování patří i gurmánské zážitky. Víte, co jíte v cizině?

Foto: LTim, Shutterstock.com

Foto: LTim, Shutterstock.com

Blíží se prázdniny a dovolené a to je období, kdy lidé cestují víc než obvykle. Je to také skvělá příležitost ochutnat místní speciality a poznávat svět všemi smysly. Jak dobře se vyznáte v evropské kuchyni?

Článek

V každé větší skupině cestovatelů se ve vztahu k místní kuchyni objeví několik typů lidí. Určitě jste se s některými z nich setkali, nebo se možná dokonce v následujících charakteristikách sami poznáte.

Znalci a milovníci jídla: Dopředu vědí, jaké pochoutky „musejí“ na novém místě ochutnat, mají seznam restaurací, které chtějí navštívit, a skupinu nenápadně směrují ke všem producentům olejů, vína a medu v okolí. V restauracích žádají od kuchařů recepty a nutno říct, že zvláště v menších střediscích na jihu Evropy místní tenhle zájem vítají a oceňují.

Odvážní střelci: Jídlo nepatří mezi jejich hlavní oblast zájmu, rádi ale poznávají a zkoušejí všechno nové. Pokud neznají jazyk, z jídelníčku vybírají naslepo (nebo okukují talíře ostatních) a s hlasitým: „Neznám, ale rád ochutnám!“ se pouštějí vstříc novým chuťovým dobrodružstvím.

Opatrní konzervativci: Sázejí na jistotu. Experimenty je nelákají a ve všech koutech světa hledají restaurace, kde vaří česká jídla (nebo alespoň stánek s pizzou). Poslední den dovolené se odváží ochutnat místní specialitu, kterou předtím mnohokrát viděli na talířích spolustolovníků a vyhodnotili ji jako „bezpečnou“.

Do které skupiny patříte vy? A jak dobře znáte kuchyně našich blízkých i vzdálenějších sousedů? Otestujte se!

1/10
Začneme zlehka a zůstaneme v české kuchyni: zrovna kvete černý bez. Květy využijete nejenom do sirupů a limonád, můžete je také osmažit v těstíčku a podávat nasladko i naslano. Jak se smaženým květům černého bezu říká?
Načítám další otázku.

Načítám