Hlavní obsah

Nejlepší recepty s pivem, vínem a ciderem: Alkohol nevylepší jen jídla s masem

Foto: sweet marshmallow, Shutterstock.com

Foto: sweet marshmallow, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každý, kdo někdy ochutnal kohouta na víně, dokonalé boloňské ragú nebo pivní guláš, ví, že bez použití dobrého alkoholu by byl chuťový zážitek jenom poloviční. Pivo, víno, ale třeba i jablečný cider představují skvělý způsob, jak přidat do jídla nové chutě a vůně.

Článek

Na úvod bez zlehčování: Česko patří v konzumaci alkoholu mezi špičku. Přemíra alkoholu způsobuje vleklé a fatální zdravotní potíže a do závislosti padá i čím dál víc žen. Když tušíte, že pijete víc, než je zdravé, vyhněte se mu i v kuchyni.

Opravdu se alkohol z jídla odpaří?

Rozšířená představa, že alkohol při vaření či pečení z jídla vždy vyprchá, je pravdivá jenom částečně. Záleží na koncentraci použitého alkoholu, teplotě a době vaření: i po dvou hodinách dušení ho ale v jídle zůstane asi 10 %. Je rozředěný dalšími ingrediencemi a na talíř se ho v jedné porci dostane opravdu malé množství, je ale dobré mít to na paměti, pokud kojíte či připravujete jídlo pro děti nebo abstinenty.

Když si ale skleničku piva, vína či likéru dopřejete příležitostně, není důvod, proč jimi nevylepšit i dušená masa, omáčky a dezerty.

Červené víno zdokonalí chuť červeného masa a rajčatových omáček

Mistři v používání vína v kuchyni jsou Francouzi a Italové. Coq au vin neboli kohout na víně patří mezi poklady francouzské gastronomie. A ležérní styl vaření, při kterém si Italové otevřou lahev, část přidají do omáčky a zbytek nalejí do skleničky, je tak svůdný! Navíc oba národy dobře vědí, že kyseliny obsažené ve víně pomůžou masu zkřehnout a zvýrazní jeho chuť a že rajčatovým omáčkám dodá dobré červené víno plnější a bohatější chuť.

Bílé víno vylepší drůbež, ryby a sýrové omáčky

Rajčatové omáčky dokáže vylepšit i bílé víno: dodá jim jiskrnost a ovocné tóny. Do základu ho přidávejte poté, co orestujete zeleninu, pak ho nechte úplně zredukovat: ztratí tak ostrý alkoholový ocas a zůstane jenom skvělá chuť. Obecná poučka praví, že se bílé víno hodí k bílému masu a sýrovým omáčkám (vzpomeňte na nedostižné sýrové fondue), neberte to ale jako dogma. Jeden z mých nejoblíbenějších receptů od M. J. Sandtnerové na mysliveckou pečeni kombinuje bílé víno s hovězím a špekem… A je naprosto dokonalý.

Recepty s pivem: skvělé pivní guláše a marinády

Při vaření s pivem se vyplatí jistá obezřetnost: nepřehánějte to s množstvím, jinak bude pokrm příliš hořký, použijte pivo v pokojové teplotě a zvolte dostatečně velkou nádobu, protože pivo při vaření pění. Do jídla se nejvíc hodí polotmavá a tmavá piva s výraznější chutí a pšeničná piva. Přidat je můžete do různých marinád a omáček, zazáří ale také jako jedna z hlavních ingrediencí.

Když je řeč o vaření s pivem, nemůžeme zapomenout na legendární buřty na pivu.

Voňavý jablečný cider dodá omáčkám jiskrnou svěžest

Pivo a víno se při vaření používají běžně. Zkusili jste už ale podlít maso suchým jablečným ciderem? Díky kyselinám, které obsahuje, bude maso krásně jemné a omáčka příjemně navinulá a osvěžující.

Jde to i bez masa

Z výčtu receptů by to mohlo vypadat, že se trocha dobrého alkoholu hodí jenom k masovým pokrmům. Nenechte se ale mýlit, dokáže nakopnout i bezmasá a zeleninová jídla.

Recepty na sladkosti s alkoholem si zaslouží samostatný článek… Připomeňme si alespoň retro domácí punčák, francouzské rumové koláčky rum baba a hit, který peču pro kamarády pořád dokola, rychlé rumové řezy na plech.

Reklama

Načítám