Hlavní obsah

Kvíz: Luděk Sobota slaví osmdesátiny. Otestujte své znalosti jeho rolí a filmových hlášek

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Je to jeden z nejvýraznějších komediálních herců, skvělý vypravěč s velmi osobitým projevem, hvězda především 70. a 80. let. Dnes slaví Luděk Sobota osmdesáté narozeniny, ale na jeho lásce k humoru a na zábavnosti jeho starých filmů to nic nemění. Jak dobře jeho filmy, role a hlášky znáte?

Článek

Tak trochu koktá, jakoby zadrhává, působí dojmem poplety a naivního dobráka. Tenhle svérázný projev udělal z Luďka Soboty svého času komediální hvězdu. A i když od dob jeho vrcholné slávy uplynulo několik desítek let, filmy s ním jsou oblíbené dodnes. A některé z jeho filmových hlášek v podstatě zlidověly. Jste znalcem rolí a filmů Luďka Soboty? To zjistíte v našem dnešním kvízu.

1. Jáchyme, hoď ho do stroje! a role Františka Koudelky, který věří tomu, že když se bude řídit „vědecky“ sestavenou předpovědí svých šťastných a smolných dní, dočká se životního úspěchu, je první velký úspěch Luďka Soboty. Jeho postava žila s tetičkou, která měla psa Gregora, a celá domácnost se točila kolem něj. Víte, jaké psí rasy Gregor byl?
2. U filmu Jáchyme, hoď ho do stroje! ještě zůstaneme. Je plný dnes už v podstatě zlidovělých hlášek. Která z následujících v něm ale nezazněla?
3. Komedie Zítra to roztočíme, drahoušku! si také našla nespočet fanoušků. Úsměvný boj dvou manželských párů (Nováků a Bartáčků), kde se hlavních rolí ujal Miloš Kopecký se Stellou Zázvorkovou a František Peterka s Ivou Janžurovou, je téma, které prostě baví. Luděk Sobota si tam zahrál syna manželů Novákových Reného neboli Renka. Víte, čím se živil?
4. V komedii „Já to tedy beru, šéfe…!“ si Sobota zahrál jednoho z náborářů, který získává pracovní sílu pro podnik Pragokov. Spolu s kolegou měli propracovanou velmi netradiční metodu, jak lidi přimět k přijetí pracovní nabídky. Víte, v čem spočívala?
5. Film Jen ho nechte, ať se bojí je o hudebním skladateli (hraje ho Luděk Sobota), který dokáže tvořit pouze poté, co se vyděsí, prožije nějaký šok, nebo se příšerně bojí. Hlavní ženské role po boku Soboty se ujala jedna ze slavných českých zpěvaček. Jaká?
6. Komedie Co je doma, to se počítá, pánové… je volným pokračováním filmu Zítra to roztočíme, drahoušku…! Novákovi ani Bartáčkovi ale už mezi sebou nebojují, ale snaží se co nejsnadněji a nejrychleji vydělat co nejvíc peněz. Novákovi proto založí klub Nováků a nechají si od všech svých jmenovců v zemi posílat členské příspěvky. Jaký byznys plán ale mají Bartáčkovi?
7. Okresní přebor (seriál i následný film) patří k novodobějším titulům, v nichž si Luděk Sobota zahrál. A nutno říct, že osudy fotbalistů ze Slavoje Houslice diváky baví. Víte, jak se jmenuje postava, kterou si v seriálu i filmu Luděk Sobota zahrál?
8. Komedie Ještě větší blbec, než jsme doufali z roku 1994, v níž si Sobota nejen zahrál, ale podílel se i na scénáři, se dočkala spíš kritiky. Ale přesto je docela známá, takže jistě budete vědět, čím se hlavní hrdina Vitoušek (Luděk Sobota) živil, než zdědil hotel a miliony dolarů po dědečkovi z Ameriky.
9. Luděk Sobota hrál i v několika seriálech a jedním z nich jsou Neviditelní. Postava, kterou tam ztvárnil, se jmenuje Eduard Baretti. Ale vzpomenete si, o jakých pohádkových postavách seriál je a zástupce kterého pohádkového rodu Sobota hraje?
10. Nejnovějším filmem, v němž si Luděk Sobota zahrál, je komedie Stáří není pro sraby. Parta čtyř důchodců si v téhle road movie plní nejrůznější sny a vzpomíná na své mládí. A tak se proletí vrtulníkem, projedou ve formuli 1 a podobně. Kteří tři čeští herci si ve filmu zahráli po boku Soboty?

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

České komedie, to je obor, ve kterém Češi umí chodit. Máme skvělé herce, scenáristy i režiséry. A mezi ně patří i nedávný oslavenec Zdeněk Troška. A vzpomíná: Být gay za komunistů byl větší adrenalin než dnes

Reklama

Načítám