Hlavní obsah

Kvíz: Poznáte z fotek 10 slavných výtvarných děl a jejich autory?

Foto: BearFotos, Shutterstock.com

Foto: BearFotos, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výtvarné umění je staré snad jako lidstvo samo. Ale přestože lidé malují, tesají a tvoří po tisíciletí, jen hrstka z moře děl se zapíše do historie. Někteří z nás mají všeobecný přehled a tato díla i jejich malíře poznají. Patříte mezi ně?

Článek

Skvostných uměleckých děl je na světě nespočet a stále vznikají nová a nová. Těch, která se ale neodmyslitelně zapsala nejen do dějin umění, ale do dějin obecně, je jen zlomek. Schválně, jestli náš výběr z nejslavnějších výtvarných počinů dokážete rozpoznat podle fotky nebo víte, kdo co namaloval. Podrobte své znalosti testu!

1. Víte, jak se jmenuje jeden z nejslavnějších portrétů na světě? Jeho autorem je barokní malíř Jan Vermeer (1632-1675).
Foto: Profimedia.cz
2. Expresionistický obraz Edvarda Muncha (1863-1944) vždycky budil emoce a působil až děsivým dojmem. Jak se jmenuje?
Foto: Profimedia.cz
3. Naše krajina je známá nalezením jedné z nejstarších keramických plastik na světě. Jak se jmenuje soška ženy pocházející z období paleolitu, stará zhruba 25 000 let?
Foto: Profimedia.cz
4. Velká vlna u pobřeží Kanagawy, častěji nazývaná jen jako Velká vlna, je barevný dřevotisk z 30. let 19. století. Víte, kdo je autorem tohoto klenotu japonského výtvarnictví a zároveň jednoho z nejreprodukovanějších uměleckých děl světa?
Foto: Profimedia.cz
5. Michelangelo Buonarroti (1475-1564) byl mimořádně pracovitý a produktivní umělec a stvořil hned několik ikonických děl. Kromě toho dostal od papeže za úkol vyzdobit freskami jednu slavnou stavbu. Kde fresku Poslední soud uvidíte?
Foto: UniversalImagesGroup - GettyImages.com
6. Přesuneme se o pár století dál do roku 1942, kdy Edward Hopper (1882-1967) namaloval slavný obraz v duchu amerického realismu. Jak se olejomalba, která znázorňuje osamělý život ve velkoměstě, jmenuje?
Foto: Fine Art - GettyImages.com
7. Zahrada pozemských rozkoší, kde je zpodobněno několik biblických témat, je nejznámějším dílem nizozemského mistra Hieronyma Bosche (1450-1516). Víte, jak se tomuto druhu obrazu říká?
Foto: Fine Art - GettyImages.com
8. Socha zvaná Malá mořská víla je bronzová plastika od Edvarda Eriksena (1876–1959). Do kterého města se za ní musíte vydat?
Foto: Education Images - GettyImages.com
9. Podle Bible měla Babylonská věž sahat až do nebe, tím se ale lidé rouhali bohu, protože nebe je jen pro něj. Zda podobná stavba někdy vznikala, se neví. Co ale existuje, je slavný obraz Stavba Babylonské věže od Pietra Brueghela. V jakém století ho malíř stvořil?
Foto: DEA / G. NIMATALLAH - GettyImages.com
10. Nakonec máme už jen něco extra lehkého. Kdo je autorem řady obrazů nazvané jednoduše Slunečnice?
Foto: Bettmann - GettyImages.com

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Související témata:
Malířství

Načítám