Hlavní obsah

Kvíz: Znáte všech sedm nových divů světa? Některé vznikly ještě před naším letopočtem

Foto: tenkl, Shutterstock.com

Foto: tenkl, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Některé vznikly ještě před naším letopočtem, jiné teprve v minulém století. Řeč je o sedmi nových divech světa, které na rozdíl od známějších antických stále stojí a můžete se na ně jet podívat. Víte, o co se jedná? Ověřte si znalosti v našem testu.

Článek

Zatímco klasických sedm divů světa ustanovil už starověk, nová sedmička je skutečně relativně nová. Vyhlášena byla 7. července 2007, a to na základě více než stovky milionů hlasů zaslaných lidmi z celého světa. Kampaň přitom běžela několik let, než se ze dvou stovek nominovaných ustavila finální sedmička. Vzhledem k tomu, že šlo o komerční akci, pohledy na ni byly rozporuplné, organizacím jako například Unesco se nelíbilo, že je hlasování nevyvážené a nepřispěje k větší ochraně kulturního dědictví, jiní naopak ocenili, že hlasují obyčejní lidé.

Ať máte pohled na věc jakýkoli, vzhledem k masivní kampani se o vybrané památky skutečně zvýšil zájem, a to jak ze strany běžných turistů, tak i odborníků. A co o nových sedmi divech víte vy?

1. O skalním městě v Jordánsku se zmiňuje už Bible, která o místě vytesaném do pískovce mluví jako o Selá. Arabové mu říkají Mojžíšovo údolí, všeobecně je známé jako Petra, což v překladu z řečtiny znamená:
2. Petra patří mezi nejstarší ze sedmi nových divů světa, neboť vznikla ještě před naším letopočtem. To stejné platí ještě o jednom divu z nové sedmičky – o stavbě, která začala vznikat asi ve třetím století před naším letopočtem. Je to:
3. Naopak nejnovějším divem světa je slavná socha v brazilském Riu de Janeiru, která byla slavnostně odhalena v říjnu 1931. Jak se jmenuje?
4. Dalším divem světa jsou trosky mayského města Chichén Itzá na mexickém poloostrově Yucatán. Znáte název nejslavnější pyramidy, která je ikonou tohoto areálu?
5. Jedno kulturní odlehčení: skalní město Petra se objevuje také v jednom kultovním dobrodružném filmu. Vzpomenete si na název?
6. Tohle bude možná trochu tipovačka. Víte, kolik kilometrů se přibližně táhne Velká čínská zeď (i se všemi odbočkami)?
7. Původní účel Velké čínské zdi byl obranný. Měla zemi chránit před nájezdy sjednocených kmenů jednoho národa. Byli to:
8. V seznamu nových sedmi divů světa je i jedna evropská stavba. Budete vědět, která to je?
9. Ruiny inckého města Machu Picchu v Peru archeologové nalezli na začátku 20. století. Víte, v jakém století bylo město, ležící v nadmořské výšce 2430 metrů, postaveno? Poradíme, že je z předkolumbovských dob.
10. Na závěr ještě jedna proslulá stavba ze seznamu nových divů světa. V indické Ágře stojí Tádž Mahal. O jaký typ stavby jde?

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Načítám