Hlavní obsah

Kvíz: Poznáte na fotkách slavné stavby světa? Lotosový chrám nebo Žehlička

Foto: muratart, Shutterstock.com

Foto: muratart, Shutterstock.com

Reklama

Slavných staveb není po světě málo. Snad každý stát se pyšní nějakou svou architektonickou perlou. Jsou to ikony, které denně obdivují stovky a tisíce turistů. Dokážete se v nich orientovat?

Článek

Co na tom, jestli jsou slavné a opěvované zcela zaslouženě, nebo svou popularitu získaly spíše náhodou. Stavby, na které se vás v kvízu budeme ptát, jsou z různých důvodů skutečně ikonické ve světovém měřítku. Většinu možná budete znát, ale víte jistě, jak se jmenují nebo v kterém městě je najdete? Schválně pojďte zkusit, jak dopadnete.

1. Na první pohled možná vypadá jako mnoho jiných staveb svého druhu, ale díky slavnému románu spisovatele Brama Stokera (1847–1912) se tento hrad stal prakticky nejvyhledávanějším turistickým cílem v celém Rumunsku. Jde o...
Foto: emperorcosar, Shutterstock.com
2. Katedrála Zjevení Panny Marie ve tvaru hyperboloidu je od roku 1970 chloubou jednoho čtyřmilionového hlavního města. Kterého?
Foto: doraisa, Shutterstock.com
3. Mezi poměrně nové patří i tato svatyně. Byla dokončena teprve roku 1986, přesto patří mezi nejnavštěvovanější stavby světa. Jde o...
Foto: saiko3p, Shutterstock.com
4. Tato stavba stojí na Manhattanu od roku 1902 a považuje se za jeden z prvních mrakodrapů. Budete vědět český ekvivalent jejího názvu?
Foto: Spinel, Shutterstock.com
5. A musíme si také přihřát svoji polívčičku: Tančící dům patří také patří mezi ikony světové architektury. Víte, na kterém náměstí v Praze se nachází?
Foto: kaprik, Shutterstock.com
6. Ve kterém městě stojí tato 452 metrů vysoká dvojčata Petronas Twin Towers?
Foto: Patrick Foto, Shutterstock.com
7. Poznáte na fotce jednu z architektonických perel Paříže?
Foto: Marcello Landolfi, Shutterstock.com
8. Na komplexu zhruba 800 budov pracovalo v 15. století na milion dělníků. Místo císařského dvora je zde dnes muzeum a většina dochovaných budov je až z 18. století. Na velkoleposti to ale této památce neubírá. Řeč je o:
Foto: Hung Chung Chih, Shutterstock.com
9. Ponte Vecchio je jednak jedním z nejznámějších mostů světa, jednak jedním z hlavních lákadel Florencie. Po stranách se nacházely krámky, podle kterých se mostu přezdívá. Víte jak?
Foto: muratart, Shutterstock.com
10. Jak se jmenuje stavba, která drží celou řadu světových prvenství, mimo jiné je se svými 828 metry nejvyšší na světě? Napovíme, že ji najdete ve Spojených arabských emirátech v Dubaji.
Foto: Diana Grytsku, Shutterstock.com

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Pokud vám to ještě nestačilo, zkuste další kvíz – schválně jak znáte světové vynálezce.

Reklama

Načítám