Hlavní obsah

Kvíz: Jak se jmenuje svatostánek na Rudém náměstí v Moskvě a kde se nachází Jeruzalémská synagoga?

Foto: Diego Grandi, Shutterstock.com

Foto: Diego Grandi, Shutterstock.com

Reklama

Není divu, že mezi známými skvosty světové architektury je tolik sakrálních staveb. Vždyť člověk odjakživa stavěl pro uctívání božstva to nejlepší, co svedl. Poznáte ty vůbec nejproslulejší svatostánky na fotkách?

Článek

Chrámy, kostely, mešity, baziliky, katedrály. Náboženství bylo odjakživa pro lidstvo zdrojem inspirace a právě se stavbami sloužícími k náboženským účelům si dávalo nejvíce práce. Mnohé z nich se dnes těší obdivu lidí ze všech koutů planety, nehledě na vyznání. Schválně jestli poznáte ty nejproslulejší.

1. Mešita sultána Ahmeda se šesti minarety je od 17. století symbolem Istanbulu. Ohromující pohled je na ni nejen zvenku, ale krásné má také interiéry. Podle nich má také své druhé jméno. Jak zní?
Foto: Shchipkova Elena, Shutterstock.com
2. Jeden z největších architektonických klenotů Tibetu představuje náboženské, ale i politické centrum regionu. Jak se stavba na Červeném pahorku ve městě Lhasa jmenuje?
Foto: hrui, Shutterstock.com
3. Dechberoucí stavba z 12. století dodnes patří mezi největší klenoty, potažmo turistická lákadla Kambodži. Jak se nejdříve hinduistický, posléze buddhistický chrám jmenuje?
Foto: Anton_Ivanov, Shutterstock.com
4. Jak se jmenuje jeden z největších kostelů na světě? Nachází se ve Vatikánu.
Foto: TTstudio, Shutterstock.com
5. Poznáte známé poutní místo na hranici Kolumbie a Ekvádoru? Jde o svatyni jménem...
Foto: Diego Grandi, Shutterstock.com
6. Katedrála Notre-Dame patří rozhodně mezi nejproslulejší svatostánky, a to i přes škody, které utrpěla v důsledku požáru roku 2019. Znáte její české označení, které se také užívá?
Foto: Gurgen Bakhshetyan, Shutterstock.com
7. Rudé náměstí v Moskvě by nebylo úplné bez bohatě zdobeného svatostánku vystavěného v polovině 16. století. Jak se jmenuje?
Foto: Catarina Belova, Shutterstock.com
8. Buddhistický klášter Tygří hnízdo podle legendy vznikl na místě, kam Guru Rinpočhe doletěl na hřbetu tygřice a tři roky tam meditoval. Kde tento skvost najdete?
Foto: SP rabbito, Shutterstock.com
9. Jedna z nejslavnějších synagog světa se nenachází v Izraeli, přestože její název zní Jeruzalémská synagoga. Které město se pyšní touto úchvatnou stavbou?
Foto: Aaron Lim, Shutterstock.com
10. Chrám v Novém Dillí v Indii je poměrně nový, vznikl v 90. letech minulého století, přesto přiláká ročně více návštěvníků než Tádž Mahal. Podle jakého květu se jmenuje?
Foto: saiko3p, Shutterstock.com

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Reklama

Načítám