Hlavní obsah

Kvíz: Víte, co je narcismus a které hormony řídí emoce? Zkuste 10 těžkých otázek o lidské psychice

Foto: Max4e Photo, Shutterstock.com

Foto: Max4e Photo, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Víte, co to znamená, když se řekne narcismus, a co dělat, když vás přepadne panická ataka? Vyzkoušejte, jak se orientujete v základních otázkách, které se týkají lidské psychiky. Jednak je to opravdu zajímavé, a navíc to může přispět k lepšímu vnímání duševní nepohody u sebe i ostatních.

Článek

Duševní zdraví je velké téma současnosti – a je to dobře. Dlouho se totiž kladl důraz především na zdraví fyzické a psychické problémy byly stigmatizovány. Přitom trápí velkou část populace. Čísla se liší (zejména proto, že mnoho lidí své potíže neřeší s odborníky), ale podle výsledků výzkumů Národního ústavu duševního zdraví trpí takovým onemocněním více než třetina Čechů.

Jak jste na tom s péčí o duševní zdraví vy? O psychiku je nutné pečovat stejně jako o tělo, a proto je potřeba o možných poruchách něco málo vědět. A navíc je to zajímavá problematika, která se nějakým způsobem týká každého z nás!

1. Obsedantně kompulzivní porucha patří mezi úzkostné neurotické poruchy a projevuje se různě. Co mezi její charakteristické příznaky nepatří?
2. Psychosomatický přístup říká, že velká nepohoda a silný stres významně ovlivňují onemocnění těla. Který z následujících zdravotních problémů je považován mnoha odborníky za nemoc, kde hrají velkou roli psychosomatické vlivy?
3. Ve 20. století vědci objevili, které chemické látky v mozku řídí emoce a ovlivňují prožívání reality. Jedná se o hormony přenášející informace mezi neurony. Která látka mezi ně nepatří?
4. Mentální anorexie a bulimie jsou spojené s nezdravým přístupem k jídlu i k vlastnímu tělu a patří do jedné skupiny duševních poruch. Jakou zkratkou se tato skupina označuje?
5. Pro psychotické poruchy je příznačný narušený kontakt s realitou, halucinace a bludné představy o světě kolem nás. Typickou nemocí tohoto typu je:
6. Bušení srdce, zvýšený tlak, třes, silný strach o život... Panická ataka může mít různou intenzitu, přichází znenadání a pocity během záchvatu připomínají infarkt. Co patří mezi základní strategie a první pomoc, jak se s takovým velice nepříjemným stavem vypořádat?
7. Narcismus patří mezi poruchy osobnosti. Některé osobnostní rysy mohou být tak výrazné, až u postiženého komplikují zařazení do společnosti. Co je u této poruchy největší problém?
8. Trpíte-li neurotickou úzkostnou poruchou, pro kterou je typický chorobný strach z konkrétních situací, lidí či objektů, pak vás trápí:
9. Jaký název má duševní porucha, pro kterou je typické střídání manických, hypomanických a depresivních období, kdy nálada přeskakuje z „rozjásané až do oblak“ až po „k smrti sklíčenou“?
10. Co se týče odborníků na duševní zdraví, pak psychiatr je lékař, který vystudoval medicínu a má psychiatrickou atestaci, psycholog je absolvent pětiletého studia psychologie a terapeut prošel akreditovaným psychoterapeutickým výcvikem. Který z těchto odborníků může předepisovat léky?

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Načítám