Hlavní obsah

Kvíz: Co všechno (ne)víte o lidském mozku. Ukažte, co si pamatujete z hodin biologie

Foto: Voyagerix, Shutterstock.com

Foto: Voyagerix, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je v něm veškeré kouzlo života. Na starosti má všechny životní funkce, ale i smysly, myšlení, emoce. Není řeč o ničem jiném než o lidském mozku. O orgánu, který nelze nahradit, a když zemře, umíráme i my. Dnes je Evropský den mozku, tak si ten svůj trochu procvičte zábavným kvízem! O čem? Samozřejmě o mozku!

Článek

Lékaři dnes umějí téměř neuvěřitelné věci. Dokážou nahradit řadu nefungujících orgánů včetně srdce, ale mozek máme jen jediný na celý život. I když srdce třeba díky přístrojům stále bije, bez mozku se z člověka stává jen tělesná schránka bez duše. A třebaže je to stále nejméně probádaný orgán lidského těla a skrývá mnoho záhad, ví se toho o něm přece jen dost. A jaké jsou vaše znalosti?

1. Začneme jednoduchou otázkou. Víte, jaká je průměrná váha mozku dospělého člověka?
2. Že je mozek rozdělen na levou a pravou hemisféru, jistě víte. Ale jak přesně jednotlivé hemisféry ovládají svaly?
3. Mozek je velmi složitý orgán, dělí se na nejrůznější části a laloky, které mají svoje funkce. Víte, která část mozku je zodpovědná za rovnováhu a koordinaci pohybu?
4. Mozkomíšní mok obklopuje mozek, chrání ho před infekcemi a stará se i o jeho výživu. Každý člověk má této tekutiny zhruba 150 ml. Víte, jakou má mozkomíšní mok barvu?
5. Mozková kůra je plášť velkého mozku, zabírá největší plochu mozku (40 %), je centrem veškerého našeho vědomí. Právě mozková kůra svým vrásněním připomíná vlašský ořech a skládá se ze čtyř laloků. Umíte je správně pojmenovat?
6. Vrátíme se ještě k hemisférám. Starají se nejen o svaly, ale samozřejmě i o myšlení, vědění, chování... Jak přesně mají rozdělené role?
7. Je to část mezimozku a vědci si myslí, že je to nejstarší část mozku. Má mnoho funkcí, ale mimo jiné produkuje důležité hormony (například oxytocin) a řídí pocity hladu, žízně, reguluje tělesnou teplotu, podílí se na kontrole emocí a sexuální aktivitě. Jaká část mozku to je?
8. Pocity štěstí a radosti, nebo naopak smutku či nenávisti. Vztek, chtíč, touha, závist. Jednoduše řečeno emoce. I to má na starosti mozek, především jedna jeho část. Říká se jí také čichový mozek, protože se stará mimo jiné i o čich. Jak zní oficiálnější název této mozkové struktury?
9. Mozek je nejdůležitější část centrální nervové soustavy a má důležitého parťáka. Víte, jak se jmenuje druhý základní člen ústředního nervového systému?
10. Začínali jsme číselnou otázkou a ve stejném duchu kvíz i zakončíme. Řeč bude o neuronech, nervových buňkách, kterých je v mozku opravdu hodně. Tipnete si kolik?

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Že vás na biologii a podobné přírodovědné předměty nikdy neužilo? Byli jste spíš humanitně zaměření? Tak fajn. Umíte dějepis? Sedláci u Chlumce, Bílá hora i Waterloo: Zkuste si kvíz o slavných bitvách! Anebo vás zlákají největší češtinářské chytáky?

Reklama

Načítám