Hlavní obsah

Monu Lisu pozná každý, vyznáte se ale i v dalších dílech výtvarného umění?

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Dnes je to přesně 105 let od smrti významného malíře Gustava Klimta. Jeho obrazy jsou ikonické a drahé. Umění ale samozřejmě není o penězích, nýbrž o emocích, estetičnu a kráse. Historie zná mnoho význačných umělců, kteří rozhodně stojí za pozornost. Znáte je i jejich díla?

Článek

Obraz Květinová zahrada z roku 1907 od Gustava Klimta se zhruba před šesti lety v Londýně vydražil v přepočtu za 1,3 miliardy korun! Ale nemusíte být miliardáři, abyste mohli ocenit umění. Věhlasná díla těch nejznámějších umělců jsou k vidění v nejrůznějších galeriích a muzeích po celém světě. Tak schválně, jaké jsou vaše základní znalosti slavných malířů a sochařů?

1. Začneme Gustavem Klimtem, spoluzakladatelem vídeňské secese s českými kořeny (jeho otec pocházel z Litoměřického kraje). Ve svém takzvaném zlatém období byly jeho obrazy plné zlaté barvy a připomínaly mozaiku. Víte, jak se jmenuje nejslavnější dílo tohoto jeho období, které visí v galerii Belvedere ve Vídni?
2. Leonardo da Vinci je ve světě umění velikán. Jistě víte, že tenhle italský renesanční umělec je autorem asi nejslavnějšího obrazu na světě Mony Lisy. Který z následujících obrazů je také jeho?
3. Postava s holou lebkou, za ní vcelku ponurá krajina a nad ní krvavé nebe. A ta postava zjevně křičí a je vyděšená. Z tohoto expresionistického díla pozitivní nálada nesálá. Víte, kdo je autorem slavného obrazu Výkřik?
4. Socha Davida a strop Sixtinské kaple ve Vatikánu. Jen tohle by vám mělo stačit, abyste poznali, o jakém umělci je řeč.
5. Slavný nizozemský malíř se dočkal uznání až po smrti. Žil v 19. století a jak už to u umělců bývá – byla to rozervaná duše. Podle některých studií trpěl bipolární poruchou, depresemi, nočními můrami a byl závislý na alkoholu. V 37 letech spáchal sebevraždu – střelil se do břicha. Mezi jeho díla patří Jedlíci brambor, Červená vinice, Portrét doktora Gacheta či Slunečnice. O kom mluvíme?
6. Ve světě výtvarného umění byste asi těžko našli významnější ženskou osobnost. Mexická umělkyně Frida Kahlo až do smrti nesla následky těžké nehody, při které si zlomila páteř, klíční kost, žebra i pánev. Prodělala nespočet operací, přišla o možnost mít děti, trpěla bolestmi. I proto byla na sklonku života závislá na morfiu a alkoholu. Víte, jaký motiv se v jejích obrazech vyskytoval nejčastěji?
7. Španělský sochař a malíř Pablo Picasso je výrazná osobnost. Mezi jeho nejslavnější díla patří například obrazy Avignonské slečny nebo Guernica (město vybombardované v roce 1937 během španělské občanské války). Picasso je také pokládán za jednoho ze zakladatelů jednoho uměleckého směru. Víte, jakého?
8. O Leonardu da Vincim již řeč byla, ale přeci jen se k němu ještě vrátíme. Mezi jeho slavné obrazy patří i ten, na němž je vyobrazena žena, co drží v náručí zvířátko, od něhož se odvíjí i název obrazu. Jak se slavné dílo jmenuje?
9. Je považován za otce impresionismu. Jeho obrazy jsou plné zářivých barev, častým motivem je příroda, především nejrůznější vodní plochy. Mezi jeho slavná díla patří například Divoké vlčí máky, Lekníny či Dámy v květinách. O jakém francouzském malíři je řeč?
10. I my máme řadu významných umělců, například Alfonse Muchu. Kdo by neznal jeho Slovanskou epopej, soubor velkoformátových obrazů, na nichž malíř shrnul dějiny slovanských národů. Víte, kolik obrazů epopej zahrnuje?

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Reklama

Související témata:
Michelangelo Buonarroti
Gustav Klimt
Pablo Picasso

Načítám