Hlavní obsah

Letní kvíz: Jak dobře znáte písně k táboráku? Vytáhněte zpěvníky a otestujte se

Foto: NDAB Creativity, Shutterstock.com

Foto: NDAB Creativity, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jestli něco k létu opravdu patří, pak to jsou táboráky a zpívání s kytarou. Někdo miluje Dajánu, jiní nejdou spát bez Stánků… Jak se v oblíbených táborákových a trampských písních vyznáte vy?

Článek

Často se zdá, že současný svět nabízí neomezené možnosti a že dnešní životní tempo je snad až vražedné. Někteří lidé chtějí všechno zkusit, ochutnat, zažít… A pokud možno hned! Ale bohužel velmi často online… A pak přijde léto, vše se zpomalí a vy se nemůžete dočkat, až si u táboráku opečete buřt a kamarád hrábne do strun. A všichni zpívají Bednu od whisky nebo Rosu na kolejích. Trampské a táborové písničky se předávají z generace na generaci a rozhodně je neodvál čas. Otestujte si, jak dobře je znáte!

1. Kdo by neznal populární veselou píseň Michala Tučného a skupiny Fešáci o tom, kterak Lojza a Líza potřebovali vodu. Jenže ouha...
2. Tak kopni do tý bedny, ať panstvo nečeká. Jsou dlouhý schody do nebe a štreka daleká. Bedna od whisky je táboráková klasika. Víte, kdo je autorem písně?
3. Pomalé tempo a snadný, i když trochu záhadný text dělají z Bláznovy ukolébavky oblíbenou (nejen) táborákovou píseň. Pod jakým názvem je tento hit známý?
4. Jihočeská lidová píseň známá v podání Pavla Žalmana Lohonky patří k táborákovým stálicím. V jedné sloce chce muž panenku, která by ho chtěla, vychovala mu syna a zároveň pannou byla. Co ona chce na oplátku? Ty by si mně musel...
5. Severní vítr je krutý, počítej, lásko má, s tím… Píseň Jaroslava Uhlíře a Zdeňka Svěráka netřeba představovat. Kromě tisíce táboráků zněla i v jednom českém filmu. Ve kterém?
6. Píseň Montgomery je klasika a zpíval ji mimo jiné Wabi Daněk: Z celé jižní eskadrony nezbyl ani jeden muž. V Montgomery bijou zvony... Déšť smutné holce smáčí vlasy, smejvá jí ze rtů růž... A co jí ještě déšť v písni dělá?
7. Píseň Před chajdou je trampská perla a klasika: Před chajdou, až oheň bude plát, já budu vzpomínat na štěstí, jež uprchlo mi v dál... Co se stalo hrdinovi písně?
8. Jednou z nejkrásnějších písní bratří Nedvědů je Valčíček. Doplníte text? Kluka jako ty hledám už spoustu let, takový trošku...
9. Znáte správný název písně skupiny Spirituál kvintet? Pršelo a blejskalo se sedm neděl, kocábku náram-, náramnou, Noe nebyl překvapenej, on to věděl, kocábku náram-, náramnou...
10. Hledám dům holubí, kdopak z vás cestu ví? Píseň Holubí dům napsali pánové Svěrák s Uhlířem. Vzpomenete si, kdo tenhle hit nazpíval?

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Načítám