Hlavní obsah

Náruživá, Ša-la-la-la-li a další hudební klasiky: Ukažte, jak znáte písně české pop music

Foto: Anna Brusnicyna, Shutterstock.com

Foto: Anna Brusnicyna, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na kvalitní textaře má česká hudební scéna velké štěstí a slova některých písní se vám vryjí do paměti na dlouhá léta. Dnes slaví 72. narozeniny muž, který stojí za hitem Sametová. Otestujte si, jak znáte texty Ondřeje Hejmy a další autory českých pecek.

Článek

Ondřej Hejma rád nosí zajímavé brýlové obroučky i pokrývky hlavy, kromě hudby se věnuje také moderování, psaní a překládání a patří k nemnoha Čechům, kteří se domluví čínsky. A je známý i z televizních soutěží: moderoval Chcete být milionářem? a usedl v porotě Česko hledá SuperStar. Především je to všestranný muzikant a frontman kapely Žlutý pes a své chytlavé melodie si navíc vtipně otextuje. Před rokem vydal první sólové album Dáreček.

Každý textař má svůj vlastní styl a rukopis. Někdo čeká na první větu, jiný to potřebuje „vysedět“. Autoři písňových textů se shodují, že touha napsat hit je cesta do pekel: musí to přijít samo. Jak dobře znáte slova českých populárních písní a jejich autory?

1. Ondřej Hejma je autorem textu písně Náruživá: Je totiž náruživá a nekouká, co kolem lítá. Život užívá, tak jak to umí a jak se jí to líbí. Vo jiný věci už nemám zájem, musím ji vidět ještě dnes. Vona bude moje cesta rájem a já budu její... Doplníte?
2. Lucie Bílá v písni Dobrý kafe zpívá o tom, jak vždy chtěla víc a být nejlepší, ale dnes chce pít dobrý kafe a jen tak být. Kdo je autorem textu?
3. Zdeněk Rytíř byl geniální textař a na kontě má hity jako Ša-la-la-la-li, Báječná ženská nebo Nechte zvony znít. Odhadnete, kolik písní otextoval?
4. Dojemná písnička Václava Neckáře s nádherným textem Jaromíra Švejdíka se objevila mimo jiné ve filmu Alois Nebel: Stojím v prázdném kostele. Hvězdy nade mnou. Z kříže zbyl jenom stín. Ale přesto slyším. Haleluja. O jaký song se jedná?
5. Lou Fanánek Hagen píše texty pro Tři sestry či Těžkej Pokondr a je také autorem libret známých muzikálů (např. Kleopatra nebo Kat Mydlář). Jeho dílem jsou ovšem i texty na albu, které je inspirované populárním kresleným seriálem. Kterým?
6. Michal Horáček a Petr Hapka jsou autory alba V penziónu Svět. Slovenský zpěvák Richard Müller tu má píseň, která je často považována za nejsilnější z celé desky. Zpívá zde „ale prachy si za něj nekoupíš“. Jak se tato píseň jmenuje?
7. Skupina Lucie uměla svého času řádně šokovat. Zpívali o drogách, sexu, těžkostech života panice i o pohlavních nemocech. V jakém hitu zazněla slova jako sex nebo AIDS – a dost možná poprvé v české populární písni?
8. Je to populární zpěvák, který skládá hudbu a píše texty sobě i ostatním interpretům a opakovaně vyprodal O2 arenu. Mezi jeho písně patří Tak se nezlob, Moje milá nebo Ztrácíš a je autorem textu „a každou další chvíli, co tě znám, jsem si jistej, že ty jsi obraz a já tvůj rám…“. Je to...
9. Víte, která úspěšná česká zpěvačka vystudovala v Londýně přímo obor skládání písní (songwriting)?
10. Bolest z jejího odchodu ještě nepřebolela, písničky Hany Zagorové si budeme zpívat navždy. Má na kontě řadu hitů a byla talentovaná i jako textařka nebo scenáristka. Pro kterou z těchto svých písní napsala text?

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Reklama

Načítám