Hlavní obsah

Kvíz: Připomeňte si nejznámější písně Hany Zagorové

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Maluj zase obrázky, Černý páv, Hej, mistře basů, Mimořádná linka, Duhová víla, Je naprosto nezbytné a desítky dalších songů. To všechno zpívala legenda, Hanička písnička, prostě Hana Zagorová.

Článek

Jako zpěvačka se poprvé představila v roce 1963 v ostravské soutěži Hledáme nové talenty a od té doby její hvězda strmě stoupala. O tom, že ji publikum milovalo, svědčí i fakt, že jen Lucie Bílá získala víc Zlatých slavíků než ona.

Za úspěchem Hany Zagorové ovšem nestál jen její hlas, ale i chytlavé texty a herecké dovednosti (studovala herectví na JAMU v Brně), díky nimž se snadno věřilo všemu, co zpívá. A nejspíš by jen málokdo nezabroukal aspoň kousek nějakého refrénu z jejího repertoáru. Jak velký znalec jejího repertoáru jste vy?

Poslední dobou oblíbenou zpěvačku trápilo zdraví, vloni prodělala covid, po kterém se dlouho zotavovala. Zemřela v pátek 26. srpna v nedožitých 76 letech.

1. První studiové album s názvem Bludička vydala Hana Zagorová v roce 1971. Název se odvíjel od písně o bludičce, která svou krásou vábí muže. Věděli byste, jak se bludička jmenuje?
2. Píseň o lodi Gvendolína vyšla v roce 1970 a fanoušci si její temperamentní rytmus v kombinaci se znělým hlasem Hany Zagorové okamžitě zamilovali. Refrén jistě znáte, ale my vám dáme na výběr ze tří možností, ale jen v jedné je správně barva slavné lodi.
3. Jednu dobu zpívala s dvojicí Stanislav Hložek a Petr Kotvald. S nimi nazpívala například úvodní píseň k seriálu Sanitka Můj čas či píseň Jinak to nejde. Vyberete správně i další jejich společnou písničku?
4. Jeden z nejslavnějších duetů Hany Zagorové je ten s Karlem Vágnerem Hej, mistře basů. Minimálně první sloku jistě znáte. I když, opravdu vyberete tu správnou verzi?
5. Je rok 1974 a hraje se píseň, v níž po uši zamilovaná Hanička „létá nadzvukovou rychlostí“. Víte, jak se song jmenuje?
6. Jedna z nejslavnějších písniček, které na svých koncertech Hana Zagorová zpívala pokaždé, je hit Maluj zase obrázky z roku 1976. Song o konci jedné lásky, kdy nad city vyhrálo hromadění majetku. Víte, kolik hrníčků a kolik talířů měl pár z písně na začátku vztahu?
7. Hana Zagorová zpívala také píseň od skupiny ABBA – Honey Honey. Víte, jak se jmenuje v jejím podání v češtině.
8. Kdo by neznal píseň Duhová víla z roku 1977. Byť si ho většina lidí automaticky spojuje pouze s Hanou Zagorovou, jde o duet. Víte, s kým ho nazpívala?
9. 70. a 80. léta byla pro Hanu Zagorovu asi nejplodnější a nejúspěšnější, ale hity se rodily i později. Třeba v roce 2000 vyšel song Je naprosto nezbytné. Věděli byste, co přesně je nezbytné?
10. Jednu ze svých písní doplňovala Hana Zagorová při vystoupeních i znakovou řečí pro neslyšící. Víte, o jakou skladbu jde? Napovíme, že zpěvačka si v ní stěžuje, že od své lásky dostane vždy míň, než jí bylo slíbeno.

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Hudba vás moc nebere, jste spíš fanda kinematografie? Super, tak schválně. Nejlepší hlášky. Poznáte, ze kterého jsou filmu?

Načítám