Hlavní obsah

Co ze zbylých špekáčků? Naložte je do octa nebo připravte buřtguláš

Foto: Jiri Hera, Shutterstock.com

Foto: Jiri Hera, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na přelomu dubna a května startuje období, které si bez buřtu opečeného nad ohněm mnoho z nás nedokáže ani představit. Co ale s těmi, které opéct nestihneme?

Článek

Špekáček není sice nejzdravější, k letním večerům při ohni ale patří a jednou za čas jako zpestření jídelníčku neublíží. Abyste si na něm opravdu pochutnali, věnujte pozornost výběru.

Jak vybrat špekáčky, na kterých si pochutnáte?

I když uzeniny určené k opékání často označujeme slovem buřt, nenechte se v obchodě zmást a hledejte špekáček. Má složení garantované normou, která ale neplatí pro výrobky označené slovy buřty, vuřty, táboráčky nebo opékáčky. Správný špekáček musí obsahovat minimálně 40 % masa (může být vepřové, hovězí i telecí a nesmí být oddělené strojem) a nejvýše 45 % tuku. Kvalitnější špekáčky obsahují asi 70 % masa a 20 % tuku, proto vždy pečlivě sledujte složení. Špekáček se vám pak při opékání nesmrskne na polovinu, nebude se kroutit a praskat.

Co se zbylými špekáčky?

Při plánování větších akcí se někdy stane, že neodhadneme počet špekáčků a některé nám zůstanou. Co s nimi?

  • Odložte je do mrazničky. Když je budete chtít příště použít, nechte je rozmrazit zvolna v lednici nebo na kuchyňské lince.
  • Naložte je. Není sice rozumné jíst je každý den, po dni stráveném na výletě (nebo prací na zahrádce) ale přijdou vhod. Zkusit můžete i „zdravější “ verzi s vajíčky a zeleninou.
  • Použijte je jako surovinu při vaření. Nemusí to být jenom buřtguláš a buřty na pivu, nechte se inspirovat naším výběrem receptů: ve všech budou zbylé špekáčky výborné.

Už jste někdy zkusili opéct na ohni vandrácký chleba na klacku? Je výborný s česnekem a bylinkami, ale i nasladko na způsob trdelníku. Ale hlavně je to velká zábava!

Načítám