Hlavní obsah

Nesmrtelné komedie s Tomášem Holým. Jak dobře se vyznáte v jeho rolích a hláškách?

Foto: © Česká televize

Foto: © Česká televize

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Náhodou objevený talent, největší dětská herecká hvězda 70. a 80. let minulého století i první láska Lucie Bílé. Tomáš Holý, který zemřel v 21 letech při tragické autonehodě, sice nakonec hercem být nechtěl a začal studovat práva, ale jeho snímky jsou nesmrtelné. Schválně, jak se vyznáte v jeho rolích a hláškách z filmů, v nichž jako dítě exceloval?

Článek

S herectvím seknul ve 13 letech, ale přesto má za sebou divácky nesmírně úspěšných filmů víc než leckterý profesionální herec. Svět umění mu ale nebyl cizí nikdy, i proto, že jeho první velkou láskou byla tehdy začínající zpěvačka Lucie Bílá. Jeho život vyhasl brzy, zemřel těsně před dvaadvacátými narozeninami, když autem narazil do stromu.

Hvězdou je ale pořád, i desítky let po své smrti. Filmy s ním diváci milují, i když jsou staré přes 40 let. Důkazem je i to, že je televize stále opakuje. Třeba dnes se můžete na Televizi Seznam podívat na první díl z jeho slavné trilogie (a další dva následující čtvrtky na další dva díly), kde si zahrál kluka, co jede na prázdniny za svým svérázným dědou hajným (názvy se dozvíte v kvízu). Tak co, jak se vyznáte ve snímcích s tímto skvělým dětským hercem?

1. První film, v němž se Tomáš Holý objevil, byla legendární komedie Marečku, podejte mi pero! Šlo o epizodní roličku malého kluka, co nese vzkaz od ředitele do třídy profesorovi chemie v podání Františka Filipovského. Ano, ta scéna, kdy nejdřív místo vzkazu podá profesorovi bonbon, co měl v puse. Vzpomenete si, jak se jeho postava jmenovala?
2. Ani v komedii Ať žijí duchové! neměl Holý velkou roli, přesto jeho Vendelín nešel přehlédnout. Hned v úvodní scéně běžel večer s kamarádem k hradu Brtník, aby se tam podepsal, a složil tak jakousi zkoušku odvahy. Přiznal, že se bojí středně. Vybavíte si, co odpověděl na dotaz: Co to znamená středně?
3. Jestli jste fanoušky Tomáše Holého, jistě budete vědět, ve kterém z následujících titulů tenhle klučina nehrál.
4. Mezi naprosté hity, v nichž Tomáš Holý hrál, samozřejmě patří film Jak vytrhnout velrybě stoličku. Vybavte si scénu, jak malý Vašek úplně začoudí chalupu svého táty Luboše v podání Františka Němce, protože se snaží rozdělat oheň v kamnech. Co odpoví, když mu Luboš nadává?
5. A ještě jedna hláška z filmu Jak vytrhnout velrybě stoličku. Vše začíná tím, jak je malý Vašek čím dál víc naštvaný, že nemá tatínka. A maminka v podání Jany Preissové mu to chce vynahradit alespoň výletem na hory. Ještě než vyrazí, Vašek se trochu vzteká. Křičí: „Všichni jedou na hory, všichni maj tátu, jen já…“ Dokončíte správně jeho stížnost?
6. Pokračováním a obdobným trhákem se stal i film Jak dostat tatínka do polepšovny. Děj se vesměs odehrává na venkově, kam vzal Luboš Annu i malého Vaška na prázdniny. Od dědy dostal Vašek prase. Víte, jak se jmenovalo?
7. Vzpomenete si na scénu, kde si Luboš, děda a Vašek tak trochu poměřují síly? Děda tvrdí, že když pískne, začnou padat listy ze stromů. Luboš zase, že když on pískne, začnou praskat větve. Čím se pochlubil malý Vašek?
8. Dalším velkým úspěchem byla trilogie o malém pražském kluku Vaškovi, který jezdí na prázdniny za svým dědou hajným (Gustáv Valach). Které tři filmy do téhle trilogie patří?
9. Nejen děda hajný, ale i jeho jezevčík je ve zmiňované trilogii Vaškovým velkým parťákem. Víte, jak se pes jmenuje?
10. Poslední film, kterému se v kvízu budeme věnovat, je snímek Prázdniny pro psa. Tomáš Holý v něm hraje kluka Petra, jenž jede na prázdniny na venkov za prarodiči a bere s sebou i psa Bleka. Sžívá se s venkovským životem, bojuje s místní partou kluků a bojí se místního řidiče náklaďáku, který se dřív dvořil jeho mamince. Hraje ho Vladimír Kratina, ale ve filmu má děsivou přezdívku. Vzpomenete si jakou?

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Související témata:
Tomáš Holý

Načítám