Hlavní obsah

Kvíz: Bylo nás pět! Ukažte, jak dobře znáte oblíbenou knihu i legendární seriál podle Karla Poláčka

Foto: Dalibor ŠKODA, Mapy.cz

Sousoší Bylo nás pět v Rychnově nad Kněžnou, rodném městě Karla Poláčka.Foto: Dalibor ŠKODA, Mapy.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Máte rádi slavný příběh pěti hochů, co spolu chodí a někdy s sebou vezmou i pejska Pajdu? Patří mezi nejznámější české humoristické knihy a Češi ho milují i díky výtečnému televiznímu seriálu. Otestujte se, jak dobře ho znáte!

Článek

27. ledna 1945 byl osvobozen vyhlazovací tábor v Osvětimi, a proto se každoročně připomíná Mezinárodní den památky obětí holokaustu. Mezi miliony zavražděných patří i Karel Poláček – jeden z největších českých spisovatelů 20. století.

Do srdcí Čechů se zapsal svými geniálními humoristickými díly a generace čtenářů milují Muže v ofsajdu, Hostinec U kamenného stolu a především Bylo nás pět. Tuto knihu dopsal v roce 1943. V červenci téhož roku nastoupil do transportu do terezínského ghetta, odkud v říjnu 1944 putoval do Osvětimi. Konce války se nedožil, jeho román vyšel až v roce 1946. V lednu 1995 měl premiéru oblíbený šestidílný seriál, který natočil Karel Smyczek podle scénáře Ondřeje Vogeltanze.

1. Petr Bajza, Antonín Bejval, Čeněk Jirsák, Éda Kemlink a Pepek Zilvar... To jsou hoši, co spolu chodí, a občas se k nim připojí ještě Pajda, Kemlinků chytrý pes. A někdy také jeden trochu nemotorný chlapec – a často je pak z toho průšvih. Kdo to je?
2. Služebná zvaná Rampušanda neboli Rampepurda rampepurďácká pochází z vesnice Rampuše. V seriálu ji hrála Barbora Srncová. Vzpomenete si, jak se jmenuje doopravdy?
3. V knize chodil Péťův tatínek vždy po obědě spát a přikryl si přitom obličej novinami, „aby naň nešly mouchy“. Víte, o jaký list se jednalo?
4. Péťův starší bratr Ladislav studoval, „ale nešlo mu měřictví a kouřil retka, tak ho vyzdvihli ze študijí a dali ho na kupectví“. V seriálu ho hrál mladý herec, který se později prosadil jako velmi úspěšný televizní a filmový režisér. Kdo to je?
5. Pokud jste pozorní čtenáři knižní předlohy, pak určitě víte, čím se chce Péťa Bajza stát, až vyroste:
6. Který z kamarádů si zapisuje hříchy do zásoby, aby měl u svaté zpovědi nejvíc hříchů ze všech hochů?
7. Jeden slavný český herec úžasně načetl celou knihu pro rozhlas a vznikla tak legendární zvuková nahrávka. Kdo to byl?
8. Kdo hrál v seriálu Péťovy věčně zamilované rodiče?
9. Vzpomenete si, který oblíbený skladatel složil k seriálu Bylo nás pět hudbu?
10. Stanislav Zindulka si zahrál velkého nepřítele hochů: Kontroloval, zda mají čisté uši a ruce a zda se celkově chovají slušně, a chodil na ně žalovat. Jak se tato postava jmenuje?

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Související témata:
Rychnov nad Kněžnou
Karel Smyczek

Načítám