Hlavní obsah

Kvíz: Nejen Fantomas, ale i s Čerty nejsou žerty. Filmy, které slaví v roce 2024 kulaté výročí

Foto: ČTK

Foto: ČTK

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V roce 1994 vstoupil na obrazovky první díl seriálu Přátelé a v Česku Bylo nás pět. V roce 2004 přišel Dr. House a Zoufalky, o deset let později zamotal fanouškům hlavy Temný případ a Případy 1. oddělení. Ve čtyřkových letech se však rodily nejen skvělé TV série, ale do kin přišlo také mnoho velkých hitů. Zvládnete „výroční“ filmový kvíz?

Článek

Lidé už vědí, co je v roce 2024 čeká a jaké filmové novinky se letos chystají: do českých kin vtrhne na 200 snímků! To ale neznamená zapomínat na staré dobré filmové kamarády. Víte, jaké slavné a oblíbené filmy mají letos kulaté narozeniny? Otestujte se, jak dobře znáte díla, která mají ve svém filmovém rodném listě uvedený rok se čtyřkou na konci, a letos tedy slaví kulaté výročí. Jak velcí filmoví znalci jste? Začínáme v roce 1944!

1. V roce 1944 měl premiéru černobílý psychothriller, za který získala Ingrid Bergman svého prvního Oscara. Natočil ho George Cukor a podle tohoto příběhu vzniklo slovo, které označuje jeden obzvlášť podlý způsob manipulace. Jde o:
2. Rok 1954 byl na krásné filmy bohatý. U nás vznikla pohádka Byl jednou jeden král… a v Japonsku zase legendární příběh Sedm samurajů. Režisér Alfred Hitchcock uvedl originální detektivku, v níž se blýskla okouzlující Grace Kelly. Její filmový snoubenec si zlomil nohu, sedí doma a nudí se. Začne pozorovat sousedy a má dojem, že je s nimi něco hodně v nepořádku… Vzpomenete si, o jaký napínavý snímek se jedná?
3. Mezi nejznámější filmy roku 1964 patří bondovka Goldfinger a také nezapomenutelný muzikál My Fair Lady George Cukora. A také Fantomas! Velkou roli v jeho popularitě hraje skvělý český dabing. František Filipovský jako Louis de Funès je jasný. Ale vybavíte si, kdo dabuje Jeana Maraise, představitele hlavní dvojrole?
4. V roce 1964 měla premiéru parodie režiséra Oldřicha Lipského, která se řadí mezi nejlepší díla české kinematografie. Jak se jmenuje komedie, kde Miloš Kopecký coby hlavní padouch pronesl zlodušské moudro „Alkohol podávaný v malých dávkách neškodí v jakémkoliv množství“?
5. Dva modroocí fešáci Paul Newman a Steve McQueen a jeden velký problém, který fatálně ohrožuje stovky lidí. To je katastrofická paráda z roku 1974. Jedná se o napínavý snímek:
6. Ve světě v roce 1974 zářil Coppolův Kmotr II, zato u nás to byly jednoznačně komedie. Drahé tety a já, Jak utopit dr. Mráčka, Holky z porcelánu… A samozřejmě Jáchyme, hoď ho do stroje! „Zřejmě slušnej oddíl.“ Vybavíte si, o jakém oddílu je v populární komedii Oldřicha Lipského řeč?
7. Pravděpodobně nejoblíbenější český film (nejen) roku 1984 je komedie S čerty nejsou žerty natočená podle pohádky Boženy Němcové Čertův švagr. Není třeba ji představovat. Víte, který režisér ji natočil?
8. V roce 1984 spatřil světlo světa také legendární sci-fi thriller Terminátor Jamese Camerona a fanoušci ho dodnes milují. Nejvíc Oscarů však získal historický velkofilm, na jehož vzniku se podílelo mnoho českých tvůrců a natáčel se i v Praze. Režíroval ho Miloš Forman a scénář vznikl podle slavné divadelní hry. Znáte název snímku?
9. Největší pecky roku 1994? Pravděpodobně Zemeckisův Forrest Gump a Pulp Fiction, tedy Tarantinovy Historky z podsvětí. Nicméně jeden skvělý film ze stejného roku je pro fanoušky podobně významný, i když možná není tak „ikonický“. Jedná se o kriminální drama Vykoupení z věznice Shawshank natočené podle Stephena Kinga. Hlavní postava se jmenuje Andy Dufresne a skvěle ji ztvárnil:
10. Rok 2004 má ve svém filmovém rodném listě pohádkový animovaný příběh o dospívání, svobodě a o přijetí zodpovědnosti za svůj osud. Natočil ho proslulý japonský režisér Hajao Mijazaki, který za svá díla sbírá ocenění po celém světě. Vzpomenete si jak, se snímek jmenuje?
11. Na Oscarech se nejlepším filmem roku 2004 stalo sportovní drama Clinta Eastwooda Million Dollar Baby, nicméně velkou popularitu si získal také akční thriller o speciálním tajném agentovi, který raději ztratil paměť, než by čelil své minulosti. A když doufá, že je v bezpečí, minulost ho stejně dožene. Objevil se zde i Karel Roden a hlavního hrdinu přesvědčivě ztvárnil Matt Damon. V jakém filmu hledá svou pravou identitu?
12. Rok 2014 přinesl roztomilého a zábavného medvídka Paddingtona. Velkou oblibu si získal také napínavý thriller Davida Finchera o ženě, která není k nalezení, a zdá se, že ji zavraždil její manžel Ben Affleck. Rosamund Pike za svůj výkon získala nominaci na Oscara, Zlatý glóobus i cenu BAFTA. Vzpomenete si na název?

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Kvíz: Alkohol ve filmu. Čím zapil Hannibal Lecter lidská játra a na čem si pochutnávaly kamarádky v Sexu ve městě?

Načítám