Hlavní obsah

Kvíz: Jak dobře znáte hlášky z filmu Pelíšky?

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kdo by neznal legendární film Pelíšky? Snímek se po uvedení do kin stal okamžitě hitem a jeho sláva neuvadá ani dnes. Koneckonců legendární hlášky z filmu zlidověly. Určitě je znáte i vy. Ověřit si své znalosti můžete v našem kvízu.

Článek

Režie Jan Hřebejk, scénář Petr Jarchovský, knižní předloha Petr Šabach a plejáda těch nejlepších herců. Zmiňme například Miroslava Donutila, Jiřího Kodeta, Simonu Stašovou, Bolka Polívku, Jaroslava Duška, Evu Holubovou či Stellu Zázvorkovou. To je snímek Pelíšky, který měl premiéru 8. dubna 1999.

Není vůbec divu, že film tehdy získal osm nominací na Českého lva a pět z nich proměnil. Sošku si tehdy odnesl Jiří Kodet za hlavní mužský herecký výkon, Eva Holubová za hlavní ženský herecký výkon, Simona Stašová za nejlepší herečku ve vedlejší roli, Jan Hřebejk za nejlepší režii a Petr Jarchovský za nejlepší scénář.

Pelíšky ale nejsou tak úžasné jen díky poutavému příběhu z politicky divokého roku 1968 či skvělým hereckým výkonům, ale také díky neskutečnému množství komických situací a neuvěřitelných hlášek. Jak dobře je znáte? Otestujte se v našem kvízu.

1. Jiří Kodet hrál ve filmu Jindřicha Krause, cholerického bývalého vojáka, který nesnáší komunistický režim. Vzpomenete si, jakou budoucnost viděl v odlitém olovu?
2. U lití olova ještě zůstaneme. Určitě si vybavíte scénu, kdy na Kodetovu filmovou dceru Jindřišku zvoní soused Michal Šebek v podání Michala Berana, zda by nešla ven. Nervózní otec na ni ale volá, že ještě nelili olovo. Že Jindřiška znechuceně pronese „olovo, volovo“, si jistě vzpomínáte. Víte ale, jak na to reaguje mladý Michal Šebek?
3. Miroslav Donutil hrál ve filmu oddaného komunistu a vojáka majora Šebka. I doma se snažil rodinu držet ve vojenském drilu, ale moc se mu to nedařilo. Vzpomínáte, jak ho rozčílil plakát Micka Jaggera na nástěnce u nich doma? Co mu tehdy odpověděl syn na jeho dotaz: „Co je to tady za hnusnou máničku?“
4. Vybavíte si rande Evy Holubové jako učitelky bez partnera, která se snaží synovi najít vhodného tatínka, a Jaroslava Duška jako jejího kolegy a jednoho z možných adeptů? Bylo to na Vánoce a Eva od něj dostala skleněné těžítko, ale také lákavou nabídku. Vzpomenete si, co tehdy Dušek v rámci své role Holubové řekl?
5. Rodina Šebkových neměla jen domácí nástěnku, ale také jídelníček na týden dopředu. A Uzlinka (Sylvie Koblížková), filmová dcera Miroslava Donutila, při pohledu na vyvěšený jídelníček otráveně pronesla: „To máme zase rajskou?“ Její filmová maminka Simona Stašová ji ale vzala do kuchyně, otevřela troubu a pak proběhla jedna z následujících konverzací:
6. Vánoce u Šebků vždy stály za to. Pamatujete, jak maminka Simona Stašová našla pod stromečkem „nerozbitné“ skleničky? Jak přesně její filmový manžel Miroslav Donutil básnil o těch, kteří tento zázrak vyrobili?
7. Hádku Jindřišky s filmovým otcem Jiřím Kodetem, zda to, co mají na talíři, je nok, nebo spíš knedlík, nelze zapomenout. Jak ale tahle divoká přestřelka končí? Co je poslední věta, kterou Kodet na Jindřišku zakřičí?
8. A ještě jednou Jiří Kodet v roli Jindřicha Krause. Jakým výkřikem si ulevil na balkoně?
9. Na neupravené vlasy byl Miroslav Donutil v roli Šebka prostě háklivý. Jak přesně zněla věta, kterou kritizoval svého syna za příliš dlouhé vlasy?
10. Vybavte si Bolka Polívku v roli strýce Václava, jak Miroslavu Donutilovi v roli Šebka vypráví, co četl v časopise 100+1 zahraničních zajímavostí. Jde o zajímavost, podle níž průměrná žena myslí na sex každých pět minut a průměrný muž každých sedm minut. Co strýc Václav odpověděl na otázku, co z toho vyplývá?

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Související témata:

Načítám