Hlavní obsah

Kapra pozná každý, ale víte, jak vypadá mník nebo lipan? Ukažte se, jak znáte ryby českých vod

Foto: Rostislav Stefanek, Shutterstock.com

Foto: Rostislav Stefanek, Shutterstock.com

Reklama

Přestože k moři to máme od nás daleko, rybářští nadšenci mohou najít pozoruhodné bohatství i ve zdejších sladkých vodách. Schválně zkuste, jestli podle obrázku poznáte ryby, které se v Česku běžně vyskytují.

Článek

V Česku se můžete setkat s bezmála sedmi desítkami sladkovodních ryb, přičemž více než padesátka jsou druhy u nás původní. Dokážete s jistotou identifikovat ty, které mohou čeští rybáři z našich rybníků, potoků a řek vylovit nejčastěji? Dejte si deset otázek!

1. Mezi rybáři velmi vyhledávaná, a hlavně obtížně slovitelná ryba je převážně nočním dravcem a jako jedna z mála u nás postrádá šupiny. Na obrázku je:
Foto: Kletr, Shutterstock.com
2. Poznáte na fotce rybu, která na rozdíl od zbylých dvou druhů nepatří do čeledi kaprovitých?
Foto: Rostislav Stefanek, Shutterstock.com
3. Jde o u nás nejčastěji lovenou nepůvodní rybu, v Evropě i v českých zemích se ale rozšířila už ve středověku a od té doby také změnila svůj vzhled. Jak se jmenuje?
Foto: Vladimir Wrangel, Shutterstock.com
4. Jaký název má trochu tajemná, dravá ryba, která svým vzhledem připomíná spíše hada? Zajímavostí je, že její krev je pro savce jedovatá, kuchyňsky upravená se ale považuje za prvotřídní pochoutku.
Foto: Rostislav Stefanek, Shutterstock.com
5. Která naše původní ryba je známá jednak typickou barevnou hřbetní ploutví, jednak tím, že dokáže vyskočit do výšky, aby chytla hmyz?
Foto: Rostislav Stefanek, Shutterstock.com
6. Právě tato ryba „v rybníce“ je jakousi metaforou pro dravou, průbojnou povahu. Znáte název starobylého druhu ryby, jejíž předkové se vyskytovali už v době třetihor?
Foto: Rostislav Stefanek, Shutterstock.com
7. Kulinářsky velmi oblíbená ryba se u nás dříve vyskytovala běžně a poslední dobou se díky řízené reintrodukci (člověk navrací vyhubená zvířata do míst, kde dříve volně žila) v našich vodách opět začíná objevovat. Víte, o které rybě je řeč?
Foto: hadot 760, Shutterstock.com
8. Přes zimu čeští rybáři pod ledem hojně chytají druh ryby, který u nás byl vysazen na konci 19. století. Jmenuje se:
Foto: M Rose, Shutterstock.com
9. Nepatří mezi nejchutnější ryby, vyskytuje se u nás ale hojně a je oblíbená při sportovním rybolovu. Jak zní název ryby na fotce?
Foto: Podolnaya Elena, Shutterstock.com
10. Jak se jmenuje ryba, která k nám byla dovezená v 60. letech z Asie?
Foto: Vladimir Wrangel, Shutterstock.com

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Poznáte na fotkách zvířata českých lesů?

Reklama

Související témata:

Načítám