Hlavní obsah

Quentin Tarantino slaví 60. Jak dobře znáte jeho filmy?

Foto: Mondadori Portfolio - GettyImages.com

Foto: Mondadori Portfolio - GettyImages.com

Reklama

Co snímek, to filmový hit. Geniální režisér a scénárista, svébytná osobnost, žijící filmová legenda. To vše se dá říct o Quentinu Tarantinovi, který dnes slaví 60. narozeniny. Jak dobře znáte jeho ikonické filmy?

Článek

Je dost pravděpodobné, že jste většinu (možná všechny) jeho slavné filmy viděli. A nejspíš jste byli nadšení, protože Quentin Tarantino patří k režisérům, kteří jednoduše vědí, co dělají, a dělají to zatraceně dobře.

Tarantino má talent na skvělé příběhy a oko na to, jak je originálně, poutavě a napínavě natočit. Navíc vždy zcela neomylně sáhne po skvělých hercích, kteří jeho postavy přivedou k životu. O tom, že nedílnou součástí jeho snímků je i skvělá filmová hudba, snad ani není třeba mluvit.

Dnešní oslavenec je tak trochu filmový mág! Jak dobře znáte jeho filmy? Jak si poradíte s naším dnešním kvízem?

1. Film Gauneři z roku 1992 je prvním velkým úspěchem Quentina Tarantina. Snímek o partě gangsterů, které si najal mafián Joe na vyloupení klenotnictví, se dočkal velkého ohlasu. Gangsteři se ve filmu kvůli zachování anonymity (vzájemně se totiž neznají) oslovují přezdívkami. Víte, podle jakého klíče?
2. Dva roky po Gaunerech spatřil světlo světa nejslavnější Tarantinův snímek Pulp Fiction: Historky z podsvětí. Film s ikonickými hláškami, dokonalým soundtrackem, úchvatným hereckým obsazením (John Travolta, Uma Thurman, Samuel L. Jackson...). Vzpomenete si ale, jak se jmenoval chladnokrevný odklízeč mrtvol, který musel uklidit po Travoltovi?
3. V Pulp Fiction hrálo hodně skvělých herců. Který z následujících ale tu čest neměl?
4. Samuel L. Jackson je Tarantinovým oblíbencem, v jeho filmech se objevuje opravdu často. Ve kterém z následujících snímků ale žádnou úlohu neměl?
5. Rok 2005, Bruce Willis jako policista s nemocným srdcem, co ochraňuje striptérku v podání Jessici Alby. K tomu město plné drsňáků bez slitování, několik dějových linek a spousta násilí. O jakém filmu je řeč?
6. Vraždící maniak za volantem kaskadérského auta, co zabíjí mladé ženy. To je ve zkratce děj dalšího slavného filmu, a to Grindhouse: Auto zabiják. Víte, který herec psychopatického řidiče a zabijáka ztvárnil?
7. Hanebný pancharti také patří k filmové klasice. Zahráli si v nich Brad Pitt či Christoph Waltz, který získal za tento film Oscara za nejlepšího herce ve vedlejší roli. Film si vysloužil celkem osm nominací, ovšem proměněna byla jen ta jedna. Víte, z jaké doby film je?
8. Snímek Nespoutaný Django je dechberoucí westernový příběh otroka, který má možnost získat svobodu, ale se svobodou pro jeho milovanou ženu to moc dobře nevypadá. Film získal pět nominací na Oscara, ale víte, zda a v jaké kategorii sošku nakonec získal?
9. Tenkrát v Hollywoodu je film z roku 2019, a už když vznikal, hodně se o něm mluvilo. Ústřední dvojici totiž ztvárnili dva skvělí herci, kteří spolu poprvé hráli v jednom filmu. Víte, kteří?
10. Tarantino má na kontě nespočet filmových hitů. Jeden z následujících filmů ale nenatočil. Víte, který?

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Jednou z hereckých oblíbenkyň Quentina Tarantina je herečka Uma Thurman, koneckonců režisér ji nazval svou múzou. Krásná Uma téměř před třemi lety oslavila padesátiny. Tak schválně, znáte její role?

Reklama

Načítám