Hlavní obsah

To máme mládež, pohoršovala se před 30 lety, dnes slaví 70! Jak dobře znáte písně Petry Janů?

Foto: Renata Matějková / CNC / Profimedia

Foto: Renata Matějková / CNC / Profimedia

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na výsluní české pop music se drží neuvěřitelných 50 let. Je dokonalou rockovou zpěvačkou, která to ale umí i s popem. A její hity si zpívají generace. Dnes slaví Petra Janů 70. narozeniny a vy se můžete otestovat, jak dobře její písně znáte!

Článek

Původně se jmenovala Jana Petrů, ale trochu si to prohodila, aby si ji lidé nepletli s tehdy slavnou jazzovou zpěvačkou Janou Petrů (ta zemřela v roce 1990). To ještě netušila, že i kdyby se jmenovala jakkoli, bude nezaměnitelná. Dnes Petra Janů slaví neuvěřitelné 70. narozeniny, vypadá báječně – a co je nejdůležitější, stále jí to skvěle zpívá. Oslavte s námi její narozeniny prostřednictvím kvízu, který prověří vaše znalosti její tvorby.

1. Dá se říct, že kariéru odstartovala Petra Janů zhruba před padesáti lety v jednom pražském divadle. Víte, kde tahle zpěvačka od roku 1972 vystupovala?
2. V roce 1978 vyšlo první album Petry Janů a jmenovalo se Motorest, na němž byly písně jako Hrajte starý rokenrol, Kaleidoskop či právě píseň Motorest. Víte, která kapela s ní tehdy toto album nahrála?
3. Vrchol popularity prožívala Petra Janů v 80. letech. Velká bomba bylo album z roku 1985 nazvané podle slavné písně Jedeme dál. Určitě ji znáte, ale vzpomenete si, se kterým slavným zpěvákem tenhle song nazpívala?
4. Na tomto albu zazněl i další slavný duet s výše jmenovaným zpěvákem. Zpívá se v ní například „Jsi věčně někde v dálavách, básník ti texty nedává. Zvukař má chůzi liknavou, ty padáš málem únavou, pojď hrát“. Víte, jak se píseň jmenuje?
5. V roce 1989 vyšlo další veleúspěšné album nazvané S láskou a nejpopulárnějším songem z něj se stala bezpochyby píseň Říkej mi, ke které složil hudbu Karel Svoboda. Tak schválně, zvládnete správně dokončit hned první sloku, která začíná větou „Říkej mi, co toužím slyšet“?
6. A máme tu rok 1986 a album Už nejsem volná se stejnojmennou legendární písničkou. Refrén jistě znáte, slova „Už nejsem volná a ty nejsi sám. Už celou mě vážně máš, jako já tebe mám“ byste odzpívali, i kdyby vás někdo vzbudil uprostřed noci. Ale co začátek, zvládnete správně trefit první čtyři verše?
7. Tahle píseň vyšla v roce 1984. Původně jde o píseň Maledetta Primavera, kterou nazpívala italská zpěvačka Loretta Goggi. Miroslav Černý jí ale dal český text a Petra Janů se skvěle zhostila zpěvu. Víte, o jaké písni je řeč?
8. I tohle je převzatá píseň. Song Let´s Have a Party napsala Jessie Mae Robinson a nazpíval Elvis Presley, díky českému textu Eduarda Krečmara pak vznikla píseň To máme mládež, kterou Petra Janů nazpívala ještě s jednou slavnou zpěvačkou. Víte, s jakou?
9. První láska má, kluk starý jak já a plachý ještě víc. Jednou řek, přijď k nám a byl tam sám. Takhle začíná další slavný song Petry Janů, a to z roku 1988. Hudbu k němu složil Pavel Drešer, text opět pochází z pera Eduarda Krečmara. Víte, jak se píseň jmenuje?
10. Rok 1986, hudba Karel Svoboda, text Eduard Krečmar, zpěv Petra Janů. To je ve zkratce další slavná píseň S láskou má svět naději. Vyberete správnou podobu první sloky?

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Richard Krajčo je sice mnohem mladší než Petra Janů, ale na české hudební scéně je také pojem. Ať už patříte k jeho skalním fanouškům, nebo naopak skalním odpůrcům, jedno je jisté: Jeho písně znáte, i když si myslíte, že ne. Ukažte, jak si pamatujete texty Richarda Krajča

Načítám