Hlavní obsah

Znáte je všechny, i když si myslíte, že ne. Ukažte, jak si pamatujete písně Richarda Krajča

Foto: Jakub Stadler / MAFRA / Profimedia

Foto: Jakub Stadler / MAFRA / Profimedia

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Herec, zpěvák, textař a písničkář, frontman kapely Kryštof. To vše je Richard Krajčo. Jeho songy pravidelně zní českými rádii, a ať už patříte k jeho fanouškům, nebo ne, určitě je znáte. Jde o to, jak dobře. A to zjistíte v našem kvízu.

Článek

Má nespočet fanoušků, kteří ho milují a obdivují. Ale také řadu kritiků, kteří si z jeho textařské práce spíš utahují. Pro jedny jsou jeho nezvyklé texty důkazem geniality, pro jiné to jsou kýčovité a prvoplánové „rýmovačky“. Kolují dokonce vtipy, že když Richard Krajčo tvoří, vybírá náhodná slova z novin a časopisů, která pak namátkou skládá do vět, aby se to rýmovalo.

Ať už je váš názor na muzikanta a dnešního oslavence jakýkoli, jedno mu upřít nelze. Fanouškovskou základnu má velmi silnou a jeho texty zní v hlavách i těm, kdo se mezi jeho fandy neřadí. Jak jste na tom se znalostí písní vy? 

1. „Slova jsou jen kapky deště a ty voláš, ať prším ještě...“ Refrén songu Obchodník s deštěm (2002) určitě znáte. Jak jste na tom ale s jeho začátkem? Napovíme vám prvními třemi verši a vy doplňte čtvrtý: „Jako vášeň, která hasne v kouři / Namačkaná bez ostychu v zástup živočichů / Jako jas dálkových světel...“
2. Atentát je song, který Richard Krajčo napsal pro film Bobule (2008). Součástí textu jsou i rýmy o uvěznění v tělech. Jednou se tam zpívá „Jsme uvězněni v tělech jak hudba v decibelech“, podruhé decibely nahradí kulky v revolverech. Jaké je třetí přirovnání?
3. A teď píseň Halywůd ze stejnojmenného alba z roku 2021. V refrénu Richard Krajčo zpívá, že se musí tvářit rovnou jako několik superhrdinů. Víte, které nakonec zmiňuje, když zpívá „Bo svět je Halywůd a v něm chci zářit / Halywůd, tak se musím tvářit jak…“
4. Píseň Lolita z alba Magnetické pole (2001) je velmi známá a úspěšná. „Jsem vůně, kterou plaveš / Když proskočím ti srdcem / Jsem hra, co neuhraješ / Jsem nic, co zmizí v ruce...“ Song je věnován jisté Elišce. Víte, o koho se jedná?
5. U alba Magnetické pole ještě zůstaneme. Je tam další známá píseň – Ženy. Ano, je to pecka s refrénem „Nejsi ženou vobnošenou...“. Víte ale, jak zní druhý verš, který následuje po úvodu „Se spánky z břidlicových střech“?
6. Píseň Křídla z mýdla (2012) je už téměř zlidovělá. Ptát se na refrén by proto bylo opravdu až příliš snadné. Ale dáte dohromady správnou podobu první sloky?
7. „Jestli se blížím k cíli / Kolik zbývá víry / Kam zvou / Svodidla, co po tmě mi lžou…“ To je začátek refrénu slavné písně Cesta (2013). Víte, jak text pokračuje?
8. Pro film 3Bobule (2020) napsal Richard Krajčo duet, který se jmenuje Hvězdáři. Jak se jmenuje slovenská umělkyně, s níž ho nazpíval?
9. Jestli jste fanoušek, pak jistě znáte píseň Zůstaň tu se mnou (2017). Tak pojďte vybrat ten správný refrén.
10. Notoricky známý je hit Ty a já (2015). Zajímavý je výpravný videoklip, který by obstál i bez písně jako samostatný gangsterský příběh. Hrála v něm herečka Hana Vagnerová (39) a režírovala ho umělcova manželka Karin Krajčo Babinská (47). Slavný refrén s „třemi tečkami na konci frází“ si jistě vybavíte. Jak začíná?

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Richard Krajčo nyní žije se svou třetí manželkou Karin Krajčo Babinskou. Vzpomenete si, že jeho první ženou byla Iva Frühlingová (40)… A jestli potřebujete k testu nápovědu, pusťte si klip Zůstaň tu se mnouHvězdáři. Anebo si chcete připomenout song Halywůd či Cesta?

Reklama

Související témata:

Načítám