Hlavní obsah

Kyberchondrie útočí aneb Internet jako zbraň hypochondrů

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Reklama

Když vás píchne v boku, zabolí hlava..., otevíráte internet? Nejste sami. Jenže tenhle zvyk se může vymknout kontrole. Pokud je vám podle internetu všechno a nevěříte už ani svému lékaři, který vás ujišťuje o dobrém zdraví, dost možná trpíte jednou z forem hypochondrie – kyberchondrií.

Článek

Hypochondrie, tedy psychická porucha, kdy je člověk přehnaně zaměřený na svůj zdravotní stav, je známá po staletí. A digitální technologie s sebou přinesly její novou odnož, jíž se stále častěji říká kyberchondrie. V ni může u lidí, kteří mají sklony být neurotičtí, úzkostliví nebo depresivní, vyústit snadná dostupnost mnohdy děsivých informací o zdraví na internetu.

Na internetu najdete, co hledáte

Internet je dobrý sluha, ale zlý pán. V důsledku může zachraňovat i životy – přiměje například člověka se zdravotními problémy k návštěvě lékaře a na nemoc se tak přijde včas.

Ovšem internet v rukou lidí, kteří mají k hypochondrii dispozice, je mocná zbraň, která může jejich problémy ještě prohlubovat. Například bolesti hlavy většinou způsobuje přepracování nebo nevyspání, po zadání do vyhledávače se ovšem mezi prvními výsledky hledání objevují nádory mozku nebo zánět mozkových blan. Výjimkou nejsou ani odkazy na velmi vzácná onemocnění, příznaky nebývají seřazené podle četnosti výskytu a laici navíc neumějí informace filtrovat, ověřovat a dávat do souvislostí. To může mít na psychiku citlivého člověka zhoubný vliv.

„S vyhledáváním chorob na internetu mají lékaři bohaté zkušenosti. Pacienti potom i na základě neověřených informací o život ohrožujících nemocech žádají léky, které nejsou vhodné pro jejich diagnózy,“ říká Mária Lévyová prezidentka slovenské Asociace na ochranu práv pacientů.

Foto: Undrey, Shutterstock.com

Vysedáváte hodiny u internetu a hledáte, co všechno by vám mohlo být? Máte problémFoto: Undrey, Shutterstock.com

Máte sklony na sobě hledat nemoci?

Stísněně se pozorujete a potom sedíte celé hodiny u počítače a porovnáváte domnělé příznaky s výsledky na internetu? Potom byste měli zpozornět: možná máte sklony k hypochondrii.

„Úzkost spojená se zdravím bohužel ve společnosti narůstá. Dnešní doba nás děsí informacemi o nových nemocech a jejich těžkých následcích, vnucuje nejmodernější diagnostiku a zázračné léky. Kyberchondrie spočívá v on-line diagnostikování potíží, které vás uvrhne do zoufalého duševního stavu, kdy věříte, že vás potká to nejhorší, na co jste narazili,“ uvádí psycholožka PhDr. Zdeňka Židková.

Nesnesitelná úzkost bytí

Ne každé vyhledávání je ovšem kyberchondrie. O té se hovoří, až když studium příznaků dovede člověka do stadia nezvladatelných úzkostí, depresí či poruch spánku. Příčiny hypochondrie či kyberchondrie nelze obvykle přesně specifikovat. Je pro ni typický pocit úzkosti a nezlomné přesvědčení, že dotyčný trpí jednou či více vážnými chorobami. Běžné tělesné děje, jako je pocení, mravenčení, svědění, bolesti hlavy nebo svírání žaludku, které mohou být projevy obyčejné nervozity, hypochondři interpretují jako příznaky nemoci. A protože psychika je velmi mocná, jejich úzkost tyto jevy zhoršuje.

Hypochondr se neustále kontroluje, měří si tep, tlak, teplotu, zkoumá svou stolici. Leží v lékařských knihách nebo se probírá články na internetu a u lékaře je pečený vařený, přičemž vyžaduje další a další vyšetření. Často je přesvědčený, že ho vážná nemoc pomalu zabíjí a lékaři mu nechtějí pomoci. V noci nespí a přemýšlí o svém hrozném osudu. Hypochondři ovšem nejsou simulanti – přestože fyzicky mohou být v pořádku, psychicky velmi trpí!

Někdy pomůže až psycholog

„Lidé, kteří se nadměrně pozorují a mají potřebu své zdraví až přehnaně řešit, by se měli pokusit soustředit svou pozornost jinam, najít si nové zájmy, zaměstnat hlavu i tělo, trochu se zklidnit a brát věci víc s nadhledem. Pokud je ovšem jejich stav takový, že na to již sami nestačí a jejich život přehnanými obavami ztrácí na kvalitě, je nasnadě navštívit odborníka,“ radí psycholožka Kristýna Zavadilová.

K léčbě poruchy se využívá psychoterapie a antidepresiva. Přistupuje se k ní samozřejmě až poté, co je vyloučena možnost jiného onemocnění. Hypochondra (kyberchondra) je ovšem obtížné přesvědčit, že potřebuje odbornou pomoc. Mělo by tedy zapracovat jeho okolí. Pokud na někoho s podobným chováním narazíte, nevyvracejte mu jeho domnělé nemoci, ale ani ho v jeho úzkostech nepodporujte. Snažte se mu citlivě vysvětlit, že jediný lékař, kterého ještě nevyzkoušel, je psycholog nebo psychiatr.

 Jak často hledáte příznaky nemocí na internetu?

Reklama

Související témata:

Načítám