Hlavní obsah

Lady Gaga i Angelina Jolie: Kdo další přiznal sexuální zneužívání?

Foto: Profimedia.cz

Na foto (zleva): Lady Gaga, Sheryl Crow a Cara DelevingneFoto: Profimedia.cz

Reklama

Už bylo dost sexuálních útoků! Tahle jednoduchá věta se skrývá pod hastagem #metoo (neboli Já taky), který poslední dny zaplavuje sociální sítě a připojují se nejen celebrity, ale i další ženy. Ty všechny se setkaly se sexuálním násilím.

Článek

Dívka chodí s klukem. Leží spolu ve stanu a on s ní chce mít sex. Ona ale nechce, před chvílí ji něčím naštval, a tak mu řekne jasné NE. On ji dál přemlouvá, ona si zkříží ruce na místě rozkroku v domnění, že nonverbální projev třeba pochopí. Nepochopí. Jen s úšklebkem vypustí z úst „Ale no tak…“ a už jí odtahuje ruce. Dojde ke styku a dívka celou dobu nemyslí na nic jiného, než aby to už konečně skončilo a on se odvalil a usnul. Z kluka, kterého měla ještě před chvílí tuze ráda, se jí teď chce zvracet. On ji totiž znásilnil.

Připadá vám to směšné? Že by snad mohl, jinak normální hodný kluk, znásilnit svoji přítelkyni? Bohužel to tak je. „Většina znásilnění se odehrává v sociální blízkosti, to je mezi manžely, partnery, příbuznými, přáteli, kolegy a podobně, často probíhá v místě, kde se oběť cítí bezpečně,“ píše Martina Velikovská v knize Psychologie obětí trestných činů.

Dost bylo mlčení!

Že nejde o ojedinělý případ, dokazuje i trend posledních dnů, který se rozjel na sociálních sítích. Jak známí, tak neznámí lidé sdílí svá traumata, kterými si prošli, ať už v dětství, kdy je zneužil někdo z rodiny, anebo v dospělosti, kdy se útočníkem stal právě partner, anebo kolega v práci, který si nárokoval více, než kolik určovala pracovní smlouva. A všichni přidávají hastag #metoo. Tím chtějí dát najevo, že jim došla trpělivost s mlčením, se kterým se přehlíží sexuální zneužívání.

Se svojí kůží na trh šly i slavné osobnosti. Celou vlnu spustila herečka Alyssa Milano, která jako první zveřejnila tweet s hastagem a vyzvala i další ženy, aby se připojily, pokud mají stejné zkušenosti. Zpěvačka Sheryl Crow napsala, že ji obtěžoval producent na jejím prvním velkém turné, kde zpívala jako doprovod. Když to řekla právníkovi, mávl nad tím rukou s poznámkou, ať není hloupá, že ten člověk pro ni mohl ještě hodně udělat.

Foto: Profimedia.cz

Sexuální útoky zažila i herečka Evan Rachel WoodFoto: Profimedia.cz

Herečka Evan Rachel Wood uvedla, že i ona si prošla ve vztazích špatnými zkušenostmi, se kterými se musí vyrovnat. A právě mluvení o tom jí v tom zásadně pomáhá. Mezi další celebrity, které se k akci připojily, patří třeba Lady Gaga nebo Patricia Arquette.

Na své faceboovské stránce s tímto odhalením vyšla i známá česká ilustrátorka Toybox, kterou v dětství zneužil vlastní dědeček. Ani v jednom z těchto případů nehrál hlavní roli násilníka neznámý muž, který by je přepadl v temné uličce cestou domů, když šly ve vyzývavém oblečení, a ještě podroušeny alkoholem, tedy ve chvíli, kdy splňovaly všechny předpoklady pro to být znásilněny. Jak si alespoň myslí téměř polovina obyvatel České republiky.

(Ne)můžeme si za to samy

V deníku Washington Post byl vloni v listopadu zveřejněn průzkum, ze kterého vyšlo najevo, že zhruba 45 % dotázaných Čechů si myslí, že si za znásilnění žena může sama, protože násilníka vyprovokovala. Nejčastěji proto, že měla vyzývavé oblečení, byla opilá, flirtovala, šla v noci temnějším místem, nebo neřekla jasné ne. Podle neziskové organizace Když to nechce tak to nechce, je toto číslo ještě vyšší a pohybuje se kolem 63 %.

Podle této organizace je také velmi častým mýtem i samotný motiv. Lidé často žijí v domnění, že znásilní nemocný člověk, který nedokáže ovládat svůj sexuální chtíč a neumí to zastavit. Ve skutečnosti v drtivé většině případů jde akorát o projev moci a nadřazenosti, kterým chce muž ukázat, kde je jeho místo a kde ženino. To potvrzuje ve své knize i Martina Velikovská, podle které znásilnění slouží jako zbraň k pokoření a způsobení bolesti.

Foto: Profimedia.cz

Harvey Weinstein s manželkou Georginou Chapman, která od svého muže po prasknutí skandálu odešlaFoto: Profimedia.cz

Hlavní motiv? Prezentace moci!

Celá kampaň vznikla poté, co minulý týden vyšlo najevo, že filmový producent Harvey Weinstein dělal sexuální návrhy a obtěžoval mladé herečky. V Hollywoodu si prý o tom mezi sebou povídaly už dlouho, ale na veřejnost s tím vyšla až na začátku října herečka Ashley Judd, které prý před více než dvaceti lety v hotelu v Beverly Hills nabízel masáž a chtěl po ní, aby se na něj dívala ve sprše.

Zážitky z hotelu má ale více hereček. Údajně nabízel masáž a osahával mladou Gwyneth Paltrow, Angelině Jolie dělal nemravné návrhy a Asiu Argent prý násilím donutil k sexu. Harvey Weinstein jasně zneužíval svého postavení vůči mladým herečkám, které teprve s kariérou začínaly. Na dlouhém seznamu žen, kterým zatoužil dokazovat velikost své moci, jsou také třeba Kate Beckinsale, Eva Green, Heather Gragam nebo Cara Delevingne. Když na známého producenta, který má na kontě filmy jako Pulp Fiction nebo Zamilovaný Shakespeare, vše prasklo, odešla od něj manželka a správní rada jeho firmy The Weinstein Company jej zbavila vedení.

Tak to vypadá, že jsme se konečně přestaly bát a mlčet. A to je dobře! Protože všechny sexuální nabídky, které přetrvávají i po rezolutním odmítnutí, všechny nedovolené doteky, které pálí na kůži, a všechna ta pískání a plácání přes zadek od cizích mužů a dokonané sexuální útoky nesmí být zamlčovány! A už vůbec by se nad nimi nemělo pouze mávnout rukou. Bylo by bláhové si myslet, že jedna masivní kampaň to zvrátí, ale možná to některým obětem alespoň vyvrátí myšlenku toho, že být znásilněna z nás dělá méněcenné, ošklivější, či promiskuitní. A že pokud o tom budeme mluvit, pomůže nám to se s tím i lépe vyrovnat.

Nebojte se jít i vy s kůží na trh a řekněte jasné NE sexuálnímu zneužívání a nadřazenému sexuálnímu chování. Čím více se o tom bude mluvit, tím spíše to veřejnost brzy bude považovat za skutečný problém, nikoliv rozmar emočně nestabilní a psychicky labilní ženy. Takže – já taky! A co vy? Nebojte se o svých zážitcích promluvit. Jestli potřebujete dodat odvahu, stačí, když si do vyhledávačů na sociálních sítích zadáte heslo Me Too a zobrazí se vám všechny příspěvky obsahující tato slova. Pokud chcete i vy s pravdou ven a naopak dodat odvahu druhým, můžete svůj názor či zkušenosti vyjádřit na sociálních sítích na svém profilu. Přidáním hastagu #metoo váš příspěvek uvidí i ostatní, které téma zajímá.

Máte zkušenosti se sexuálním obtěžováním?

Reklama

Načítám