Článek
Postup
01.
Bílky ušleháme se 75 g cukru do tuha. Žloutky ušleháme se zbylým cukrem do pěny, přidáme horkou vodu a vyšleháme do pevné pěny. Kakao prosejeme s moukou a škrobem a promícháme. Opatrně spojíme žloutkovou a bílkovou hmotu a do ní po troškách zamícháme kakaovou mouku. Pečeme v předehřáté troubě při 175 stupních cca 30–40 minut dle velikosti formy. Upečený korpus necháme vychladnout.
02.
Máslo utřeme do pěny. Z mléka a pudinku uvaříme krém a necháme zchladnout. Žloutky s cukrem ušleháme do pěny a dáme do vodní lázně, kde šleháme cca 10 minut při teplotě, kdy ve žloutkové směsi neudržíme prst. Po vyndání z vodní lázně šleháme stále při nízké rychlosti, dokud hmota nezchladne.
03.
Máslo s pudinkem vyšleháme do hladké hmoty a spojíme se žloutky. Promícháme a přidáme citronovou šťávu a nastrouhanou kůru. Korpus prořízneme na 4 díly, promažeme krémem, spojíme a dokola potřeme krémem tak, aby byl hladký a bez nerovností. Dáme ztuhnout asi na 2 hodiny do chladna.
04.
Potahovací hmotu vyválíme na 3 mm tenkou placku, namotáme na váleček a opatrně přeneseme na dort. Vyhladíme nahoře i po stranách, pomalu po kouskách uhladíme malíkovou hranou, aby nevznikly záhyby. Zbylou hmotu vespodu dortu ořízneme. Ozdobíme dle vkusu, například vymodelovanou chobotnicí a vykrojenými tvary. Hmotu lepíme vodou nebo glukózou.