Hlavní obsah

Lara (6) nemůže chodit. Pomůžete jí k prvním krůčkům?

Foto: archiv

Lara je krásná, veselá a snaživá holčička. Mohla by i chodit, ale potřebuje pomocFoto: archiv

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Měla to být zdravá holčička. Jenže Lara (6) se narodila přidušená. Výsledkem je dětská mozková obrna a ztráta duhovky. Přesto má šanci naučit se chodit, ale potřebuje pomoc!

Článek

Když byla Michaela Sovincová těhotná, ani ji nenapadlo, že by její dítě nemělo být zdravé. Vždyť veškerá předporodní vyšetření a průběh těhotenství nic takového nenaznačovaly. „Lara měla být normální zdravá holčička. Jenže při nepodařeném porodu se narodila přidušená a musela být kříšena,“ vzpomíná maminka Michaela.

Nic se neděje, maminko

I tak ale odcházela z nemocnice s pocitem, že je vše v pořádku. Jenže velmi brzy si začala Michaela Sovincová všímat toho, že její miminko je trochu jiné. „Nebyla tak živá a aktivní jako jiné děti, nezajímaly ji třeba hračky. I motoricky byla výrazně pomalejší. Její vrstevníci se už třeba převraceli nebo seděli, ona stále jen ležela,“ popisuje Michaela Sovincová.

Foto: archiv

Rehabilitace a cvičení Laře moc pomáhají, ale jsou bohužel velmi nákladnéFoto: archiv

Jenže když se ptala lékařů, ti ji stále ujišťovali, že se nic neděje. Jediné, čeho se Michaela po několikero upozornění lékařů domohla, byla diagnostikovaná aniridie neboli ztráta duhovky. To bylo Laře šest měsíců. „Je to oční vada, při které chybí duhovka, a to způsobuje velkou světloplachost. Dostali jsme čočky do očiček, abychom mohli venku vůbec nějak fungovat, časem pak přišly brýle se zatmavovacími skly,“ vysvětluje Michaela Sovincová.

Smutná diagnóza

V oblasti pohybu se ale Lara dostala do správných rukou až ve dvou letech. „Přišla diagnóza dětská mozková obrna, navíc v mozečkové formě, což je nejhorší, protože jde o ztrátu rovnováhy, která je pro jakýkoli pohyb, tedy sed, lezení, stoj i chůzi, nejdůležitější,“ upřesňuje Michaela s tím, že v tu chvíli začal boj s časem, o který přišli.

Foto: archiv

I když je to někdy velmi náročné, holčička neztrácí úsměvFoto: archiv

Díky nejrůznějším cvičením, rehabilitacím, ale především velké dřině a Lařině pevné vůli přišlo zlepšení. „Dopracovali jsme se k chůzi s oporou. Lara dokáže chvilku stát sama, chodí s domopomocí, ale pořád má nekontrolovatelné pády, kterými by si mohla velmi ublížit, takže potřebuje neustálou péči,“ popisuje Michaela.

Šance tu je, ale…

Nejsmutnější na celé věci je, že Lara má šanci naučit se samostatné chůzi a být samostatným dítětem jako její vrstevníci. Velmi jí pomáhá speciální cvičení v kosmickém oblečku. „Právě díky tomuto cvičení dnes Lara vydrží chvilku stát, a dokonce po jednom pobytu se jí podařily její dva samostatné krůčky v životě,“ říká Michaela Sovincová.

Foto: archiv

Zatím Lara samostatnou chůzi nezvládá, ale její maminka doufá, že jednou bude běhatFoto: archiv

Foto: archiv

Nožičky Laře sice příliš neslouží, ale řídit umí bravurněFoto: archiv

Jenže toto cvičení nehradí pojišťovna. A proto maminka Michaela s pomocí občanského sdružení Conamen shání peníze, aby její holčička mohla strávit měsíc v lázních Klimkovice, kde speciální cvičení nabízejí. K tomu, aby se Lara mohla pokusit o další své samostatné krůčky, zbývá vybrat ještě necelých 32 tisíc korun. Pomoci může každý! „Věřím, že díky pomoci hodných lidí se Lara jednou rozeběhne a bude moci žít samostatný a krásný život,“ dodává Michaela Sovincová.

Za vaši pomoc předem děkujeme.

Reklama

Načítám