Hlavní obsah

Láska přes internet: svůdné i rizikové

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Možná vás na chatu čeká nepříjemné překvapeníFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zamilovaly jste se přes internet? Posílat si zamilovanou elektronickou poštu a snít přitom o ideálním muži je možné. Nestavte však na svém virtuálním protějšku celou budoucnost. Při setkání můžete být ze svých snů velmi reálně probuzeny - místo Nicolase Cage může přijít Pepa Novák.

Článek

Narazily jste v internetové diskuzi na někoho, kdo jako by vypadl z vašich snů? Chápavý a přitom sarkastický, to vše ve správném poměru, zkrátka muž s velkým M? Můžete si malovat před očima jeho podobu podle vzoru Tomáše Hanáka, Bruce Willise nebo kohokoliv jiného podle vlastních preferencí, můžete se mu přes internet svěřovat se vším, co vás štve, můžete si pro mě za mě vyměňovat erotické fantasie... Jediné, co byste rozhodně neměly, je vsadit na tuhle kartu celou svou budoucnost.

„Pan Dokonalý" má břicho a zadrhává

Pokud si totiž domluvíte skutečnou a ne virtuální schůzku, čeká vás v zásadě několik možností. Ta první ještě není tak hrozná: váš pan Dokonalý, kterého jste si vysnila, ve skutečnosti není vůbec dokonalý. Je jedno, jestli vám bude vadit jeho pleš, postava anebo třeba jen způsob řeči, prostě vám nebude „vonět", a každý psycholog vám řekne, že přes to „vlak nejede". Horší variantou je, že vy nebudete „vonět" jemu. Výsledek je v zásadě stejný: první schůzka byla pravděpodobně také poslední. V takovém případě však budete pár dní zapínat počítač a nedočkavě se vrhat do své e-mailové schránky, zda vám přeci jenom nenapsal, než konečně přijmete, že už se neozve nikdy. A co si budeme povídat, takový zážitek každopádně alespoň na nějaký čas pošramotí vaše sebehodnocení.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Virtuální románek nemusí končit šťastněFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Zdaleka nejhorší varianta však potkala jednu moji přítelkyni. Přes internetový chat si padla do oka s vtipným a inteligentním mužem. Sama v té době v silně dysfunkčním manželství přijala proto po osmi měsících chatování návrh schůzky na horách jako potřebné vybočení. A stal se zázrak - virtuální partner byl stejně vtipný a zábavný i v reálu a dokonce si „voněli" navzájem. Sex byl podle jejích slov úžasný, ona se do něj bezhlavě zamilovala i ve skutečnosti, on do ní - alespoň podle toho, co prý tehdy říkal - také. Bohužel, schůzka na horách byla jejich prvním a posledním reálným srazem. Přes skype si sice psali i nadále a pilně plánovali schůzky a výhledově i svatbu. Těsně před každým domluveným termínem však její přítel rande odvolával. Tu měl něco nutného v práci, tu slavila jeho dcera z prvního manželství narozeniny...

Láska jako trám - na jedno použití

Když podobných narychlo odvolaných schůzek přibývalo, začala si moje kamarádka dávat dvě a dvě dohromady. A když jí na mobil zavolala údajná bývalá, ve skutečnosti však současná manželka jejího přítele a sdělila jí, že podobných osudových internetových lásek už se svým mužem zažila víc, bylo vše jasné. Její vysněný muž, se kterým plánovala spojit svůj osud, si takto jen trochu dochucoval své vlastní reálné manželství. Zato ona nebyla schopná se z tohoto vztahu vzpamatovat více než dva roky.

Možná že existují nejen šťastné začátky, ale i šťastné konce virtuálních vztahů. Každopádně však radím: nevkládejte do rukou muže vysněného přes internetovou korespondenci celou svou budoucnost. Jeden z výše popsaných modelů může platit i pro vás, nehledě na další, ještě horší možnosti. Co když se dopisováním s třicetiletou „vykopávkou" baví skupina studentů gymnázia? Nebo dokonce skupina studentek?

Reklama

Související témata:

Načítám