Hlavní obsah

Ledové království: Nejkrásnější zamrzlá místa planety

Foto: aphotostory, Shutterstock.com

Foto: aphotostory, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přestože svá umělecká díla v muzeích nevystavuje, Leonardo da Vinci, Vincent van Gogh i Claude Monet by jí mohli závidět. Mluvíme o největší umělkyni, přírodě. Která její díla berou dech a která, byť stvořena lidskou rukou, si s ní v zimní kráse nezadají? Vydejte se s námi za nejkrásnějšími ledovými scenériemi.

Článek

Nemusí to být pouze příroda, ze které se vám budou podlamovat kolena. Monumentální město z ledu či Santova vesnice nabízí fascinující podívanou stejně jako zamrzlé jezero nebo stojatý vodopád. Baví vás objevování nových krajů? Přijměte tedy pozvánku do kouzelných míst a přeneste se s námi do pohádkového království alespoň virtuálně.

Rovaniemi, Finsko

Šest kilometrů od severního polárního kruhu se nachází městečko, kam se každoročně sjíždí davy turistů. Aby také ne, oficiální sídlo Santa Clause představuje obrovské lákadlo. V laponském Rovaniemi se můžete potkat nejen se samotnou ikonou Vánoc Santou, ale také s jeho elfími pomocníky a celým sobím spřežením. Toužíte po setkání s Rudolfem (nejznámější sob ze Santova povozu, kterého poznáte podle červeného nosu) a jízdě na saních? Vaše přání zde budou vyslyšena.

Foto: Smelov, Shutterstock.com

V Santově vesničce se můžete ubytovat a možná přijdou i elfovéFoto: Smelov, Shutterstock.com

Zámek Neuschwanstein, Německo

Jestliže vám bavorský zámek z devatenáctého století připomíná spíš pohádkový hrad, nejste daleko od pravdy. Proslulý tvůrce animovaných příběhů Walt Disney (†65) jej totiž použil jako předlohu pro rezidenci Šípkové Růženky, která je slavnou dominantou i v zábavním parku Disneyland. Neuschwanstein nechal postavit král Ludvík II. Bavorský (†1886), kterému odlehlé místo imponovalo, protože se stranil lidí. To by asi koukal, kolik návštěvníků dnes jezdí jeho sídlo obdivovat.

Foto: SteffenWalter, Shutterstock.com

Zámek Neuschwanstein mají turisti v hledáčku spíš v letní sezoně. Nemá ale v zimě větší kouzlo?Foto: SteffenWalter, Shutterstock.com

Charbin, Čína

Už 58 let se v jednom z největších měst severovýchodní Číny koná festival, který nemá obdoby. Z ledu a sněhu tvoří trpělivostí obrnění umělci velkolepé sochy a stavby, za něž by se nemusel stydět ani ten nejznámější architekt. Díky mrazivému počasí jsou v době konání akce ledová díla v bezpečí, veřejnosti jsou zpřístupněna od pátého ledna do konce února, a pokud je plánujete zhlédnout na vlastní oči, pořádně se oblečte. Charbin (též Harbin) vás může přivítat teplotou až –35 stupňů Celsia!

Foto: aphotostory, Shutterstock.com

Repliky slavných staveb, pohádkové hrady i sochy v noci doprovází originální světelná výzdobaFoto: aphotostory, Shutterstock.com

Bajkal, Rusko

Je nejhlubším jezerem světa, zásobárnou pitné vody a útočištěm vzácného sladkovodního tuleně. Od místních si vysloužilo přezdívku bajkalské moře a jeho stáří vědci odhadují až na třicet milionů let. Extra podívanou skýtá zhruba od prosince do května, právě tehdy totiž zamrzne. Ledové útvary evokující roztříštěné sklo se střídají s dokonale vyhlazenou plochou, kterou znáte z hokejových stadionů. Jestliže vám Bajkal učaroval, nezapomeňte si do kufru přibalit brusle.

Foto: Sergey Pesterev, Shutterstock.com

Vůbec se nedivíme, že Bajkal je chloubou východní Sibiře. Když budete mít štěstí, můžete tu narazit i na polární záři Foto: Sergey Pesterev, Shutterstock.com

Plitvická jezera, Chorvatsko  

Chorvatsko je bezpochyby nejoblíbenější destinací českých dovolenkářů. Přibývá jich snad každým rokem, a tak se může zdát, že kdo se nevykoupal ve zdejším Jadranu, není ani náš krajan. Zamilovali jste si tuhle zemi i vy? Možná budete překvapeni, že i mimo letní sezonu má co nabídnout. Národní park Plitvická jezera uchvátí zamrzlými vodopády a vtáhne vás do děje Vinnetoua. Právě tady se totiž natáčel westernový snímek podle Karla Maye (†1912) Poklad na Stříbrném jezeře (1962).

Foto: At World's Edge, Shutterstock.com

Národní park Plitvická jezera nabízí svým návštěvníkům dokonalou zimní scenérii Foto: At World's Edge, Shutterstock.com

Reklama

Související témata:
Bajkal

Načítám