Hlavní obsah

Recepty z jarní zeleniny: Vsaďte na kedlubnu, špenát či medvědí česnek

Foto: Mona Martinů

Už žádné výmluvy! Jarní zelenina je v plné formě a byl by téměř hřích ji nevyužítFoto: Mona Martinů

Reklama

V dubnu nám pomalu dochází výmluvy pro absenci čerstvé zeleniny v jídelníčku, protože je jí k dostání už spousta – jen namátkou si můžete dopřát křupavé kedlubny, špenát, jarní cibulku či medvědí česnek.

Článek

Při sestavování dubnových receptů jsme se řídili sice trochu ohraným, ale pořád správným pravidlem – nejlepší je jíst, co je zrovna v sezoně a roste to ve vašem podnebném pásu. Proto jsme se zaměřili hlavně na jarní zeleninku a přichystali pikantní placičky z kedlubny (po bramborácích pak ani nevzdechnete!), rizoto z medvědího česneku a těstoviny plněné špenátem. Zelenina samozřejmě nechyběla ani v dezertu – super vláčné (a super snadné) mrkvové bábovce!

Kedlubnové placičky

Na asi 12 placek potřebujete:3 velké kedlubny (asi 1200 g), sůl, 2 jarní cibulky, 2 hrsti čerstvých bylinek (máta a koriandr), 1 stroužek česneku, ½ hrnku hladké mouky, lžičku oregana, lžičku kurkumy, ½ lžičky pálivé papriky, 3 vejce, pepř, olej na smažení. Na dip: kelímek bílého jogurtu, ½ citronu nebo limety, hrst čerstvých bylinek (máta a koriandr), sůl

Foto: Mona Martinů

Tepelná úprava, bylinky a koření kedlubně náramně svědčí!Foto: Mona Martinů

Postup: Kedlubny oloupejte, nastrouhejte nahrubo, prosolte a nechte alespoň 15 minut odstát. Mezitím si připravte dip: jogurt smíchejte s nasekanými bylinkami, solí a citronovou šťávou. Odstáté kedlubny propláchněte, pořádně vyždímejte a smíchejte s nasekanou cibulkou, mátou a koriandrem, přidejte prolisovaný česnek, mouku, oregano, kurkumu, papriku, vejce a čerstvě mletý pepř. Rukama tvořte malé placičky a smažte je na rozpáleném oleji z obou stran dozlatova.

Tip: Pro verzi bližší českým chutím použijte místo máty a koriandru pažitku a petržel a placičky dochuťte jen kmínem a mletým pepřem.

Foto: Mona Martinů

Placičky servírujte s osvěžujícím dipem z máty a koriandruFoto: Mona Martinů

Rizoto z medvědího česneku

Na 4 porce potřebujete: 1 velkou cibuli, 3 lžíce olivového oleje, 100 g medvědího česneku, 1 hrnek rýže arborio, 3 hrnky kvalitního vývaru nebo vody, sůl, pepř, hrst strouhaného parmezánu, 3 lžíce mascarpone (nebo 1 mozzarellu), ½ citronu. K podávání: 4 vejce

Foto: Mona Martinů

K jarnímu rizotu se víc než maso hodí vajíčka. Uvařená třeba jako ztracená!Foto: Mona Martinů

Postup: Cibuli a třetinu česneku nakrájejte najemno a nechte změknout na rozehřátém oleji. Osolte, přidejte rýži a promíchejte, aby se zrníčka ve směsi obalila. Přilejte naběračku vývaru nebo vody a na mírném ohni nechte tekutinu odpařit. Takto postupujte, dokud není rýže měkká. Na závěr přidejte nasekaný zbylý česnek, parmezán, mascarpone nebo nastrouhanou mozzarellu a dochuťte čerstvě mletým pepřem a citronovou šťávou. Podávejte s vajíčky uvařenými na váš oblíbený způsob.

Tip: Opečenou cibuli s česnekem zalejte asi 150 ml bílého vína, nechte odpařit a dále postupujte podle receptu. Že víno jídlům dodá delikátní chuť, se přesvědčte i v receptech na cuketovou pomazánku, zelný guláš a tomatovou polévku.

Těstoviny plněné špenátem

Na 4 porce potřebujete: 300 g těstovinových mušlí (Conchiglioni), 200 g baby špenátu, 250 g ricotty, 50 g parmezánu, sůl, pepř, čerstvou bazalku, 1 vejce. Na omáčku: plechovku krájených rajčat (400 g), cibuli, 4 lžíce olivového oleje, pepř, sůl, 125 g mozzarelly, oregano, stroužek česneku

Foto: Mona Martinů

Náplň a omáčku si stihnete přichystat, mezitím co se vaří těstovinyFoto: Mona Martinů

Postup: Troubu předehřejte na 170 °C. Těstoviny dejte vařit do osolené vody na 9 minut tak, aby nebyly zcela hotové. Mezitím do mísy vložte špenát, ricottu, parmezán, sůl, pepř, bazalku a vejce a vše společně rozmixujte. Cibuli nakrájejte nahrubo, v pánvi rozehřejte olej a nechte ji na něm zesklovatět. Přidejte plátky česneku, oregano, nechte rozvonět a zalejte krájenými rajčaty. Vše asi 10 minut povařte (pokud bude třeba, doplňte trochu vody), osolte, opepřete a rozmixujte.

Do pekáčku nalejte asi polovinu omáčky. Těstoviny slejte a vyskládejte je na ni. Každou mušli lžící naplňte špenátovou směsí, pokapejte zbytkem omáčky a poklaďte plátky mozzarelly. Dejte do trouby na 20 minut zapéct a je hotovo!

Tip: Špenát hraje prim i ve třech receptech z článku Špenátové menu: Pusťte se do palačinek, slaného koláče nebo těstovin.

Foto: Mona Martinů

Barevné jarní těstoviny nejlépe chutnají se sklenkou dobrého vínaFoto: Mona Martinů

Mrkvová bábovka

Na 1 formu potřebujete: 4 vejce, 1 hrnek rostlinného oleje, 1 hrnek cukru krupice, 2 lžičky vanilkového extraktu, ½ hrnku kousků ananasu, 2 lžičky jedlé sody, 2 lžičky prášku do pečiva, ¼ lžičky soli, 2 hrnky hladké mouky, lžičku skořice, 2 hrnky nahrubo strouhané mrkve

Foto: Mona Martinů

Mrkvová bábovka je podle nás nejmazanější (a nejpříjemnější) způsob, jak do rodiny dostat trochu zeleninyFoto: Mona Martinů

Postup: Troubu předehřejte na 160 °C. Kousky ananasu ještě mírně posekejte. Do mísy vložte všechny ingredience (nejprve tekuté, mrkev a ananas, potom sypké) a ručním šlehačem asi 5 minut šlehejte v nadýchané těsto. Nalejte do bábovkové formy a pečte 65 minut.

Tip: Slavnostnější verzi připravíte podle našeho oblíbeného receptu na mrkvový dort.

Foto: Mona Martinů

Bábovka je díky karotce a ananasu krásně vláčnáFoto: Mona Martinů

Z jaké jarní zeleniny vaříte nejraději? A chystáte letos také výsadbu?

Reklama

Načítám