Hlavní obsah

Lékařský zázrak: Žena přežila 4 měsíce na přístrojích, po narození dvojčat zemřela

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Byla mladá, zdravá, měla manžela, malou dcerku a čekala dvojčátka. Pak se ale stala obrovská tragédie. Frankielen (21) z Brazílie zemřela, ale lékaři ji čtyři měsíce udrželi na přístrojích, aby zachránili alespoň její nenarozené děti.

Článek

Žádní lékaři to déle nedokázali. Mladou Frankielen, jejíž mozek byl po masivním krvácení mrtvý, udrželi na přístrojích celých 123 dní. Nosila v sobě totiž dvojčata, která zázrakem přežila. V jednu chvíli se tak Frankielenin manžel radoval z narození krásných dětí, ale plakal nad odchodem své milované ženy.

Ukázková rodina

Frankielen strávila se svým mužem Murielem (24) šest krásných let. Porodila dnes dvouletou holčičku Isu Beatriz a těšili se na příchod dalších dvou miminek – Frankielen byla v devátém týdnu těhotenství a čekala dvojčata.

Jenže pak se stalo něco, co nikdo nečekal. „Jel jsem do práce, ale Frankielen mi volala, že ji strašně bolí hlava, abych se vrátil. Řekl jsem, ať si vezme prášek proti bolesti. Jenže ona říkala, že je to šílená bodavá bolest a že cítí, že omdlí,“ vzpomíná na osudný den Muriel.

Okamžitě spěchal domů, kde našel svou ženu, jak zvrací a svíjí se v bolestech. Ihned nasedli do auta a jeli do nemocnice. „Po cestě mi řekla, že cítí, že už se z nemocnice nikdy nevrátí, abych se na to připravil. Pak upadla do bezvědomí. Tohle byla poslední slova, která mi řekla, byl to poslední okamžik, kdy jsem ji viděl živou,“ popisuje Muriel.

Mozek to nezvládl

V nemocnici lékaři mladé ženě diagnostikovali masivní krvácení mozku a následovaly tři dny nejrůznějších vyšetření a testů. Pak se Muriel dozvěděl zdrcující zprávu – mozek jeho ženy byl mrtvý a šanci na přežití lékaři nedávali ani nenarozeným dětem. „Celé ty tři dny dostávala Frankielen antibiotika, silná sedativa a další léky, které mají negativní vliv na embrya. Lékaři mi v podstatě řekli, že počkají, až dětem dobijí srdíčka, a pak mou ženu odpojí od přístrojů a já ji budu moci pohřbít,“ vzpomíná Muriel.

Foto: Profimedia.cz

Lékaři miminka kontrolovali denně a sledovali, jak rostou a vyvíjejí seFoto: Profimedia.cz

Děti chtěly žít

Jenže k naprostému překvapení lékařů se děti měly k světu. „Miminka byla naprosto zdravá, chtěla žít. Frankieleniny orgány byly úplně v pořádku, tak jsme se rozhodli ji udržet na přístrojích, abychom zachránili alespoň její děti,“ říká doktor Dalton Rivabem z nemocnice v brazilském městě Campo Largo, kde se tenhle smutný zázrak odehrál.

S případem pomáhali i lékaři z Portugalska, kde dokázali udržet na přístrojích těhotnou ženu 107 dní. „Miminka jsme denně kontrolovali a s úžasem jsme sledovali, že se vyvíjejí a rostou zcela normálně,“ vzpomíná Dalton Rivabem.

Zaměstnanci nemocnice, lékaři i sestřičky se snažili nenarozeným dětem vynahradit veškerou lásku, kterou by je za normálních okolností zahrnovala jejich maminka. Pouštěli jim dětské písničky, zpívali jim, vyzdobili pokoj, jednoduše ho zaplnili láskou.

Foto: Profimedia.cz

Tři měsíce strávila dvojčata v inkubátoru, ale jsou zdravá a silnáFoto: Profimedia.cz

Přišel den D

Po 123 dnech lékaři uznali, že jsou miminka již dostatečně silná na to, aby opustila tělo své matky. Císařským řezem tak přišla na svět holčička Anna Vitória s váhou 1,4 kilogramu a chlapeček Asaph, který vážil 1,3 kilogramu. V ten samý den pak lékaři Frankielen odpojili od přístrojů a ona navždy odešla. Dalton Rivabem přiznává, že všichni včetně něho plakali.

Děti pak strávily tři měsíce v inkubátoru a nyní se o ně stará babička, Frankielenina maminka, protože jejich otec musí chodit do práce. „Jsem na svou dceru nesmírně pyšná. Bylo těžké o ni přijít, ale byla to bojovnice. Do poslední chvíle chránila své děti a dala jim život, až poté zemřela,“ říká babička Angela Silva.

Foto: Profimedia.cz

O maminku dvojčátka bohužel přišla, ale mají milující babičku a tatínkaFoto: Profimedia.cz

I Muriel přiznává, že mu jeho milovaná žena nesmírně chybí, ale dvojčata a starší dcerka mu dávají sílu žít. Děti jsou to, co mu po ní zůstalo, a jeho jediným cílem je vychovat z nich stejně úžasné a milující bytosti, jako byla jejich maminka.

Život dokáže být hodně krutý, co říkáte?

Reklama

Související témata:

Načítám