Hlavní obsah

Léky na hubnutí mohou i zabít!

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Ilustrační fotoFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

V touze za štíhlou postavou se nejedna žena sama sebe zeptá, jestli by to nešlo bez odříkání a cvičení. Nejedna pak bez rozmyslu sahá po lécích proti obezitě, jejichž užívání ale může vést až k fatálním důsledkům.

Článek

Sama, říkejme jí třeba Jana, ve skrytu duše ví, že tohle řešení není zrovna ideální, ale vidina vysněné postavy je v tomto případě silnější. Od kamarádky se dozví o „zaručeném" léku, Adipexu Retard. Má to ale jeden háček - přípravek je na předpis. Poměrně snadno se ale dá sehnat na internetu, kde se ale cena za 30 tablet vyšplhá až na 1500 korun.

Zlatá vejce

I tak si lék objedná, a pokud má „štěstí", za nemalé peníze se ho i dočká. Očima přejede příbalový leták a bez odkladu začíná se samoléčbou. „Užívat adipex, přezdívaný také zlatá vejce, aniž ho předepsal lékař, je hazardem se zdravím. Lék má mnoho nežádoucích účinků, jako je hypertenze, nebezpečí srdečních arytmií, poruchy nálad, a hlavně nebezpečí návyku," říká k tomu obezitoložka Daniela Kremlová. „Rozhodně by se mu měli vyhnout ti s vysokým tlakem, tendencí ke kolapsovým stavům nebo lidé s depresí," dodává.

Nehledě na to, že zmíněný lék lékaři předepisují jen ve výjimečných případech u pacientů s velkou nadváhou a BMI vyšším než 30. Nikoliv jako hlavní, ale pouze podpůrný prostředek v léčbě obezity.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Pilulky, pilulky, pilulky...Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Jedna velká jízda

Vraťme se k Janině „dietě". Zprvu je nadšená. Adipex tlumí chuť k jídlu, zrychluje metabolismus, a spolu s tím u vnímavějších jedinců přicházejí také stavy euforie, přemíry energie bez potřeby spánku, to všechno bez pocitu hladu. Jana rychle hubne a to bez větší námahy. Té ostatně ani není schopná, protože po chvíli na rotopedu a adipexem v krvi se jí nepříjemně rozbuší srdce. Přičítá to léčbě a pokračuje. Občas je jí sice špatně, a energie už taky nemá tolik jako na začátku, ale vytrvává. Nakupuje další balení a „lečí" se už víc než dva měsíce.

Pomalu se blíží k magické hranici závislosti. Kromě toho, že jí prášky poškozují játra a srdce, nabouraly jí i psychiku. Je nervózní, podrážděná, trpí nespavostí, ale hubená! Pokud bude pokračovat dál, je jenom otázkou času, kdy její organismus zkolabuje a Jana skončí v nemocnici, v horším případě za kila zaplatí cenou nejvyšší... Pro ty, které i tak o pilulkách uvažují, se hodí zmínit, že ne na všechny adipex funguje stejně. Řada pacientek paradoxně hlásí zvýšenou chuť k jídlu, takže se léčba ve finále míjí účinkem.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Léky místo námahy?Foto: samphoto.cz/jiunlimited

„Zázračný" efedrin?

Neméně nebezpečný je i efedrin. Součást kdysi oblíbených Elsinorských prášků, je v kurzu hlavně na Západě. Výchozí látka pro výrobu pervitinu, je oblíbená i u kulturistů. Urychluje metabolismus, podporuje spalování tuků a celkově stimuluje organismus. Za cenu srdečních poruch, zvýšeného tlaku a nebezpečí toxické psychózy. Nehledě na to, že vzhledem k tomu, že efedrin koupíme zpravidla u překupníků, a musíme tak sáhnout dost hluboko do peněženky.

Samostatnou kapitolou jsou pak stimulační drogy jako pervitin, extáze (tu britští lékaři v 70. letech 20. století předepisovali jako lék na hubnutí) nebo kokain, které taky patří mezi účinná a hodně drastická anorektika.

Existuje bezpečný lék?

„Žádný lék v nepovolaných rukách není bezpečný. A v případě anorektik to platí dvojnásob," upozorňuje Kremlová. Jedním z bezpečnějších preparátů je nedávno uvedená Meridia. Navozuje pocit sytosti a zvyšuje energetický výdej. Člověk snáze přejde na menší porce a nemá potřebu mlsat mezi jídly," říká odbornice na výživu Marie Hrudková. I v tomto případě ale platí, že lék není pro každého, i když má o poznání méně nežádoucích účinků než Adipex Retard, který byl už v mnoha zemích stažen z trhu.

Pokud vás ale trápí jen pár kilo navíc, raději vynechejte večerní dezert a místo sklenky červeného se jděte projít.

Reklama

Související témata:

Načítám