Hlavní obsah

Letní festivaly: Mladí budou zírat!

Foto: Thinkstock

Nebojte se letních hudebních festivalůFoto: Thinkstock

Reklama

Spousta hluku, drogy, alkohol, špína a nekontrolovatelné nebezpečí – tak se možná díváte na letní hudební festivaly. Ale ono je to trochu jinak! Přečtěte si náš dnešní článek a budete zaručeně dobře připraveny na nejvhodnější reakce pro chvíle, kdy váš „mlaďas přijde ukecat mamču či babču, aby moh na fesťák“. A vy mu svými znalostmi poté pořádně vytřete zrak!

Článek

Před povolením výpravy na letní hudební festival vás může trápit spousta otázek – přece jen to není letní tábor s vedoucím, se zajištěnou stravou a noclehem… A jak to bude s hygienou? Bude tam bezpečno? Tady je pár odpovědí!

Třiď!

Při letních festivalech se v drtivé většině přespává ve stanech ve speciálně oddělených částech areálu, tzv. stanových městečkách. Nikdo nemůže čekat, vzhledem k počtům návštěvníků v řádu tisíců, že se to kolem bude blýskat a zářit čistotou. Na druhou stranu se na základní hygienické příslušenství můžete spolehnout: samozřejmostí jsou přenosné toalety i sprchy, v některých areálech dokonce i velkokapacitní zděné sprchy.

Dvacet letních akcí se také přihlásilo do ekologického projektu „Čistý festival“. Znamená to, že se účastníci nebudou topit v haldě odpadků, po areálech budou rozmístěny třídicí kontejnery na plasty, papír, hliník a sklo. Nechybí zde ani „Zelený bod“, kam mohou návštěvníci nosit sesbírané plastové kelímky – za každých 25 jejich kousků dostávají odměnu (pivo, kolu nebo stylový dárek z recyklovaného materiálu). A zajisté se bude překonávat i český rekord v délce hada z plastových kelímků...

Nemá-li se syn nebo dcera na festival jak dostat, může zabrousit na internetové stránky konkrétní akce. Tam se dá domluvit hromadný příjezd na kole nebo případná spolujízda v autě (ušetří peníze i životní prostředí).

Foto: archiv pořadatelů

Vyberte si z nabízených festivalůFoto: archiv pořadatelů

Kam s věcmi

Na většině festivalů fungují nonstop úschovny zavazadel (služba je zpoplatněna). Pořadatelé upozorňují, že za případné ztráty z úschovny neručí, takže rozhodně není dobré brát si s sebou notebook nebo drahý fotoaparát. To ovšem vyvrací odborník na spotřebitelské problémy z časopisu TEST Martin Černý: „Pokud jde o úschovnu zavazadel nebo např. šatnu v divadle, jedná se o místo určené k odkládání věcí. Za jejich obsah poskytovatel služby rozhodně ručí." Pokud se vám tedy z batohů v úschovně něco ztratí, je možné domáhat se náhrady. V případě ztráty je třeba nejprve se obrátit na festivalovou nebo bezpečnostní službu.

Zůstane-li doma spacák nebo stan, není všem dnům konec – obojí je možné si na festivalu za poplatek vypůjčit. V batohu by rozhodně neměl chybět průkaz pojištěnce, občanka, hygienické potřeby, léky, opalovací krém, plavky a dostatek teplého oblečení. Vyplatí se přibalit i platební kartu –  na místě bývají i bankomaty a vstupenky se takto dají zaplatit přímo u vstupu.

Toto s sebou nebrat

Naopak je úplně zbytečné balit „na fesťák" nějaké jídlo či pití! Organizátoři u vstupu kontrolují batohy a případné tekutiny a pochutiny bez milosti vyhazují (možností pro občerstvení je tam prý dost a oni nemohou každou látku zkoumat, zda je v pořádku a bezpečná). Na festival nepatří zbraně, drogy, laserová svítidla, profesionální nahrávací technika, pyrotechnické předměty a jakékoli skleněné nádoby. Ba i deštník je nežádoucí – při rozevření by ostatním bránil ve výhledu na pódium. Je lepší obléci si klasickou pláštěnku. „Pláštěnka se občas hodí, i když neprší," vzpomíná na letní příhodu studentka Jana, „někdy se i stává, že podnapilí účastníci házejí kelímky s pivem do kotle pod pódiem..."

A tip na závěr: na festivaly mohou i děti! Pokud jsou nezletilé, podmínkou je přítomnost jejich rodičů. Takže můžete za hudbou vyrazit i vy!

Reklama

Související témata:

Načítám