Hlavní obsah

Loupe se starý nátěr zahradní kovové židle? Nejvyšší čas na její renovaci!

Foto: Profimedia

Foto: Profimedia

Aby venkovní posezení z kovu stále vypadalo pěkně, je třeba mu jednou za čas dopřát „nový kabátek“. Obnovit starší nátěr stihnete ještě letos.

Článek

Venkovní nábytek z kovu má své kouzlo. Je sice těžší a hůře se s ním manipuluje, což má ale zase své výhody – slibuje dobrou stabilitu.

Trvanlivá paráda

Židle, křesílka, lavice nebo stůl z kovu vydrží dlouhá léta. Na výběr jsou různé tvary, tento nábytek uspokojí jak milovníky moderních linií, tak i těch, kteří dávají přednost romantickému stylu.

„Nábytek z kovu, který je opatřený pozinkovou úpravou, můžete nechat venku celoročně, a přitom nevyžaduje žádné složité ošetřování, jako například dřevo. Kov vypadá půvabně sám o sobě, ale také ve spojení s keramikou. Jde o nezničitelnou dvojku, která přežije horka i zimy stejně dobře jako nepříliš jemné zacházení,“ uvádí designérka Petra Safářová.

Kromě tradiční sestavy stolku a židlí užijete i jiné nábytkové kusy, z různých materiálů. Například venkovní houpačky slibují pohodlí, a navíc jsou krásné.

Foto: Profimedia

Kvalitní zahradní nábytek z kovu je nezničitelný, a když zvolíte výraznou barvu, bude i nepřehlédnutelný.Foto: Profimedia

Měli byste vědět

Nový nátěr můžete zahradnímu nábytku z kovu dopřát třeba i jen proto, že chcete změnu, ale někdy jde doslova o nutnost. Pokud je popraskaný či se odlupuje, do těchto míst se snadno dostane voda, což v zimě přispěje k dalšímu prohloubení poškození. O zrezlých místech nemluvě.

Podle toho, jak moc je nátěr na kovovém nábytku poškozený, volte buď lokální, nebo komplexní opravu. Postup zůstává v obou případech stejný. Budete-li natírat nábytek venku, myslete na vhodné počasí: teplota by se měla pohybovat v rozmezí +5 °C až 28 °C a vlhkost vzduchu okolo 65 procent.

Foto: Profimedia

Tento nábytek volá po renovaci už pěkně dlouho.Foto: Profimedia

Výběr nátěrů

„Podle složení rozlišujeme barvy vodou ředitelné, syntetické neboli rozpouštědlové, dále polyuretanové a silikonové. Vyrábí se v různých stupních lesku, lesklé, saténové, pololesklé, matné,“ upřesňuje Aneta Vacková, zástupce značky Hammerite.

A dodává, že některé nátěry jsou antikorozní – obsahují speciální složky, jež zabraňují korozi dříve neošetřeného kovu a tím napomáhají prodloužení životnosti natíraného předmětu. Při obroušení starého nátěru pak dojde k odhalení kovu, který je nutné ošetřit.

Na výběr máte dvě varianty: buď použijete základní antikorozní přípravek a poté barevný nátěr, nebo takzvanou jednošichtovku – přípravek typu 2 v 1 či 3 v 1.

Foto: Hammerite, Balakryl, Primalex

Na foto (zleva): Přímo na rez (syntetická antikorozní barva 3 v 1), 0,75 l, cena od 358 Kč, Kov 2 v 1 (vodou ředitelná barva), 0,75 l, doporučená cena 249 Kč, Antikorozní barva (syntetická), 0,75 l, doporučená cena 165 KčFoto: Hammerite, Balakryl, Primalex

Renovace konkrétně

Aneta Vacková vysvětluje, jak natřít židli s oprýskaným nátěrem. V tomto případě se renovuje celá židle.

Foto: Hammerite

Nejprve ji zbavte viditelných nečistot. Pokud nestačí proud vody, použijte drátěný kartáč. S ním rovněž odstraníte oprýskanou barvu a drolící se rezFoto: Hammerite

Foto: Hammerite

Hrubým smirkovým papírem obruste povrch židle, včetně hran a míst se vzorováním.Foto: Hammerite

Foto: Hammerite

Štětcem odstraňte prach a židli odmastěte (například budete-li následně používat vodou ředitelnou barvu, pro odmaštění použijte vodu se saponátem). Potom židli opláchněte čistou vodou a nechte ji uschnout.Foto: Hammerite

Foto: Hammerite

Barvu zamíchejte a podle návodu ji nařeďte či nikoli. Štětcem, případně válečkem ji dobře rozetřete po celém povrchu židle, myslete i na rohy a hrany. Židli přetřete dvakrát nebo třikrát. Mezi jednotlivými nátěry zachovejte odstup alespoň šest hodin.Foto: Hammerite

Až budete mít hotovo a nátěry důkladně zaschnou, můžete židli zase používat. A chcete-li si na zahradě připadat jako v ráji, myslete nejen na nábytek, ale také na užitečné doplňky.

Reklama