Hlavní obsah

Loupež století? Dámské džíny!

Foto: Thinkstock

Módní hit udělaly z džínů ženyFoto: Thinkstock

Reklama

To, že „obyčejné“ pracovní kalhoty ovládnou svět, nikoho v sedmdesátých letech 19. století nenapadlo. Jenže to by se džíny nesměly dostat do rukou ženám, které z nich učinily módní hit. A od té doby tyhle kalhoty urazily skutečně dlouhou cestu. Zavzpomínejte s námi nejen na dobu zvonů, „mrkváčů“ či „plísňáčů“.

Článek

První džíny vyrobil v roce 1873 Levi Strauss, Němec žijící v USA. Měly to být odolné a vysoce praktické pánské pracovní kalhoty ušité z pevného modrého denimu a zapínané na cvočky (což byl v té době převratný vynález). Jednoduše ideální oděv pro tvrdé rančery z Divokého západu. Tedy žádný módní hit!

Jenže džíny si zamilovaly i ženy. A dnes má tyhle „montérky“ z Divokého západu ve svém šatníku v podstatě každá žena, od uklízeček až po filmové hvězdy.

Foto: Levis

Firma Levi Strauss v roce 1880Foto: Levis

Jak ženy ukradly mužům džíny

Dalo by se to s trochou nadsázky označit za loupež století. Džíny měly patřit jen a jen mužům, ale tyhle pohodlné, praktické a zároveň velmi odolné kalhoty se zalíbily i ženám, které je od samého začátku kradly svým manželům.

Na skutečně dámské džíny si ale musely počkat až do roku 1935, kdy si jejich zájmu všiml i Levi Strauss a vytvořil speciální džíny pro ženy nazvané Lady Levis. Šlo o úplně stejné kalhoty, které nosili muži (včetně zapínání na cvočky), jen byly střihově uzpůsobeny na ženskou postavu a červené prošívání bylo nahrazeno růžovým.

Přesto ale byly tyto pracovní kalhoty stále především doménou rančerů. Ženy je trumfly až v padesátých letech 20. století, kdy začal výrobce džín cílit více na ně. V obchodech se začalo objevovat více ženských modelů, kde byly cvočky nahrazeny zipem. A zároveň to byl okamžik, kdy džíny opustily západní pobřeží USA a objevily se po celých státech, včetně New Yorku. Navíc si je oblékly i hvězdy, jako byl James Dean, Elvis Presley či sexy ikona Marilyn Monroe.

Foto: Levis

Cvočky byly nahrazeny zipemFoto: Levis

Když se nosily květiny a zvony

Velkým zlomem v historii džínů byla šedesátá a následně sedmdesátá léta. „V šedesátých letech se prioritní skupinou staly mladé dívky, které džíny kupovaly více než ostatní ženy. V sedmdesátých letech se pak džíny staly v podstatě uniformou teenagerů,“ říká Miroslav Kubricht ze společnosti Levi Strauss Praha.

Jde o éru hippies a dětem květin se přizpůsobily i džíny. Objevují se modely do zvonu, s květinovými vzory či pestrými barvami, a džíny už nejsou jen výsadou USA. O současném návratu „zvonáčů“ se dočtete v článku Módní revoluce: Zvony jsou zpět!.

Trochu šílené „osmdesátky“

Co se týče módy, stála osmdesátá léta vážně za to! A pozadu nezůstaly ani džíny. Do jejich výroby se navíc pustili i slavní módní návrháři, jako je například Armani, Calvin Klein či Gloria Vanderbilt. A tehdy se původně obyčejné „montérky“ staly celosvětovým módním hitem. Prodávalo se jich čím dál víc.

Navíc „osmdesátky“ nabízely i široký výběr toho, co se nosilo. Nejvíce vzpomínek (ať už jakýchkoli) po sobě ale nejspíš zanechaly slavné „mrkváče“ a „plísňáče“.

Přestože džíny mrkvového střihu většině postav příliš nelichotí (vysoký pas, relativně široká stehna a naopak zúžené konce nohavic, to si vážně může dovolit málokdo), býval to v osmdesátých a na začátku devadesátých let velký hit.

A na barvu „plísně“ také nelze jen tak zapomenout, obzvlášť pokud byly takto vybarvené kalhoty doplněny stejnou „džínskou“ (džínovou bundou).

Foto: Promod, Halens a Vero Moda

Straight, boot cut a skinnyFoto: Promod, Halens a Vero Moda

Ale bylo toho víc! Ti skuteční rebelové nosili roztrhané džíny! A nutno podotknout, že šlo většinou o „domácí výrobu“, kdy se z klasických (nudných) džínů vytvořil s pomocí nůžek extra model. A i v tomto případě se móda vrací. Dočtete se o tom v článku Hit se vrací: Roztrhané džíny!.

Současnost – dovoleno je vše!

Dnes se džíny pokládají za základ šatníku. Moderní a dovolené je v podstatě vše. „Jednoznačně nejoblíbenějším střihem, se kterým jsme se setkávali v minulých kolekcích a se kterým se bezpochyby budeme potkávat i do budoucna, je rovný střih. V zimě patří mezi oblíbené střihy úzký model TUBE, neboť se ideálně hodí do kozaček,“ říká Pavla Pirklová ze společnosti s.Oliver.

Foto: archiv

Boyfriend's jeans a vyvýšený pasFoto: archiv

Jaké střihy teď vyloženě frčí?

  • Boot cut – džíny, které jsou od kolen dolů mírně rozšířené. Jde v podstatě o nejklasičtější střih, který měli v oblibě už kovbojové. Mírně rozšířené nohavice totiž dokázali pohodlně přetáhnout přes boty.
  • Straight – naprosto rovný střih.
  • Skinny – úzké džíny, které zcela kopírují křivku těla.
  • Boyfriend's cut – široké a volné kalhoty, které vypadají, jako kdyby patřily vašemu příteli.
  • Zvýšený pas – k dostání v mnoha střizích, dominantní na nich je výrazně zvýšený pas.

A jaké džíny jste nosili vy? Zavzpomínejte na ně spolu s námi v diskusi pod článkem.

Reklama

Související témata:

Načítám