Hlavní obsah

Ložnice: Na co nesmíte zapomenout?

Foto: shutterstock.com

Ústředním bodem pokoje je postelFoto: shutterstock.com

Reklama

Chcete vypadat a cítit se svěže a odpočinutě? Pak potřebujete správně zařízenou místnost na spaní. Vhodné vybavení ložnice se nesmí podcenit a my vám přinášíme pár tipů, co pro svou pohodu v pelíšku můžete udělat.

Článek

Ložnice, domácí ostrůvek pohody, si zaslouží vaši pozornost. Odmění vás sladkými sny, příjemnými zážitky s partnerem a odpočatým tělem i duší.

Základní „ložnicová“ pravidla:

  • Pravidelně a vydatně větrejte
  • Tady se nekouří, nejí a nesleduje televize
  • Zvířátka mají mít vlastní pelíšek
  • Příliš voňavé kytice ve vázách neprospívají spánku
  • Není pravda, že do ložnice se chodí jen na noc

Dejte odpočinout smyslům

Barvy by měly hladit – Pro uklidnění a odpočinek určitě nevolte křiklavé tóny, ale pastelové, teplé barvy nebo nevtíravé tapety. Celý interiér včetně povlečení by měl barevně ladit a potěšit naši duši hřejivými kombinacemi.

Nos si zalebedí – Lehký dřevěný nábytek sám o sobě vydává vůni a co teprve povlečení proložené mýdlíčky, mateřídouškou nebo levandulí. S aromatickými svíčkami a vůněmi jednejte už opatrněji – ne každému lahodí. U svíček pozor na usnutí (při milování na skopnutí).

Hmat se potěší – Pokrývky, prostěradla, polštáře a povlečení na ně volte individuálně. Můžete se zachumlat do prachových peřin, vybrat lehkou deku nebo vám zalahodí antialergická verze. Z bohaté nabídky povlečení někoho oblaží satén, jiný se rád vyhřívá ve flanelu, další se nevzdá bavlny. Podstatné je, aby vystlané lůžko bylo hebké a měkké pohlazení pro vaši kůži.

Foto: shutterstock.com

Pastelové barvy působí uklidňujícím dojmemFoto: shutterstock.com

Základem je postel

Celý prostor ložnice se odvíjí od lůžka, které můžete vybrat z mnoha typů: jednoduchá, s úložným prostorem, s polstrovaným čelem či s nebesy, dřevěná, kovová s nejrůznější matrací. Důležité ale je, aby postel vyhovovala prostorově našim potřebám. U dvoulůžkové postele, případně letiště, by se mělo počítat alespoň s 90 cm na šířku a 2 m na délku. Kdo nevyznává zdravotní (na rovince) či japonský styl (na válečku) položení hlavy, může mít radost z různě velikých polštářků sladěných s povlečením, do kterých se zakutá.

Spánek je věda

„Spánkem trávíme třetinu života, a proto jej nelze podceňovat," ujistil nás někdejší primář spánkové laboratoře MUDr. Josef Beránek. „70 % populace má v důsledku svého povolání problémy s páteří, které si mnohdy ještě zhoršují špatným výběrem matrace a roštu." Podle něho je základem postele kostra, do ní vložený rošt a matrace. Minimální délka lůžka se má rovnat délce spáče + 20 cm (více samozřejmě neškodí). Minimální šířka pro jednoho je 80 cm, metr ale poskytne větší pohodlí. Výška postele včetně matrace by měla být 45 – 55 cm od podlahy. „Důležité je, že i u dvojlůžka by měly být rošty samostatné a každý ze spáčů by měl mít velikost matrace nastavenou podle sebe," upozorňuje MUDr. Beránek.

Matrace mohou být například:

  • pružinové (čím více pružin, tím lépe)
  • taštičkové (pružin je více a jsou obalené v látkovém pouzdře)
  • gelové
  • latexové
  • sendvičové
  • polyuretanové

Současný zdravotní trend jsou matrace ze studené pěny. Mají vysokou elasticitu, tvarovou stálost, provzdušnění a odvod tepla. Jsou vyrobeny v 5 – 7 zónách, kdy každá má jinou tuhost, takže zabraňují proleženinám.

„V naší laboratoři používáme měřicí deku, která přesně stanoví potřeby spáče," pochvaluje si MUDr. Beránek. „Tato podložka má na sobě síť senzorů tlaku. Na počítači tak trojrozměrně ukáže prostor doteku mezi spáčem a lůžkem. Můžeme minimalizovat tlak mezi tělem a lehací plochou. Čím je totiž tlak vyšší, tím častěji je tělo nuceno ze spaní měnit polohu, což ohrožuje kvalitu spánku," vysvětlil MUDr. Beránek. Tuto měřicí deku prý už začínají využívat i některé firmy, které matrace vyrábějí a prodávají. Budou vám tak moci prodat matraci opravdu „na tělo".

Foto: shutterstock.com

Televize do ložnice nepatří!Foto: shutterstock.com

Jenom lůžko nestačí

Ložnice má být útulný prostor, kde ale musíte mít přece jen pár věcí po ruce. Vedle postele jsou ideální noční stolky s lampičkou. Pokud máte to štěstí a ložnice je samostatný obytný prostor, nemusíte tady mít už ani lustr. Postačí třeba jen další stojací lampa. Důležité je okno, které by mělo být opatřeno lehkými záclonami, závěsy či žaluziemi. Většinou bývá součástí ložnice i přehledný prádelník, případně malá „aktuální“ knihovnička – prostor na drobnosti.

Koberce a koberečky

Vstáváte pravou nohou a je důležité, jak došlápnete. Podlahová krytina (plovoucí podlaha) je otázkou vkusu stejně jako druh a velikost koberce. Malou radost si můžete ale už po ránu dopřát došlápnutím na hebounkou plochu kožešiny nebo koberečku přímo před postelí. Dejte pozor, aby neklouzal (případně přilepte). Kobereček, tapisérii, patchwork či textil upevněný na záclonové tyči lze umístit na zeď v čele postele nebo na její bok (pokud stojí u stěny). Zabráníte tak rychlému poničení malby na zdi, oteplíte si pelíšek a při čtení se příjemně opřete.

A teď už se vám bude odpočívat a spát jedna báseň!

Reklama

Související témata:

Načítám