Hlavní obsah

Luxferám dejte zelenou. Interiér pozvednou a vypadají fantasticky

ČEKÁME NA HLF

Reklama

Již po desetiletí jsou nezastupitelným prvkem. Je to jediný stavební materiál, ze kterého lze postavit pevnou zeď, přes kterou proniká světlo. Řeč je o luxferách, které opět získávají na oblibě.

Článek

Za dobu socialismu se skleněné tvárnice stejně jako beton staly jedním z jeho symbolů. Těsně po pádu režimu je na milost vzal málokdo.

Doba pokročila. Jejich název je vytvořen spojením dvou latinských slov, Lux, což znamená světlo, a Ferre, což znamená, nést. A tak se luxfery pro své zajímavé vlastnosti a možnosti využití dostávají na výsluní.

Už to není jen olemování dveřních zárubní, jsou to klidně i celé příčky dělící jednotlivé části interiéru, které díky zakončovacím prvkům působí celistvě. „Skleněné tvárnice přinášejí do interiéru nepřehlédnutelný designový prvek, a navíc i s přidanou hodnotou v podobě řízeného prostupu světla dle použitého povrchu tvárnic,“ říká Eva Turková, produktová manažerka Siko Koupelny & Kuchyně.

Foto: Keraservis

Stěna z luxfer v kombinaci dvou barev odděluje jídelní kout. Cena na vyžádáníFoto: Keraservis

Foto: Glass Blocks

Dělicí příčka vytvoří příjemné zákoutí. Cena za jednu luxferu je 140 KčFoto: Glass Blocks

Kam nemůže světlo, dejte luxfery

Místům v bytě, kam byste světlo jinak obtížně dostávali, pomohou právě luxfery. Zejména se jedná o schodiště, chodby, koupelny, kuchyně, ale třeba také zástěny nebo dělící příčky.

„Luxfery opticky zvětší prostor a hodí se i tam, kde je čiré sklo nevhodné kvůli zachování intimity. Klasickým příkladem je třeba paneláková koupelna bez možnosti okna, do které se dají instalovat luxfery třeba do zdi sousedící s kuchyní," uvádí příklad praktického využití Tereza Vašíčková z obchodu La Almara.

Výhodou je pak rozhodně nadčasovost – budou stále moderní. Navíc dnes je k dostání mnoho barevných odstínů a variant povrchů, od hladkého přes vlnitý po pískovaný. Luxfery tak mohou originálně doplnit design interiéru, a nejen domácností. Zajímavé jsou i v komerčních prostorách. V restauracích, kancelářích, barech či wellness centrech.

„S nástupem nových tvarů a barev se čistě účelné použití luxfer posunulo i do využití designového, kdy správným výběrem barev a povrchu luxfer docílíte příjemné atmosféry interiéru, ve kterém se budete cítit příjemně a vzdušně,“ vysvětluje Pavel Velich ze společnosti Glass Blocks.

Foto: Glass Blocks

Schodiště ve skleněném provedení. Cena za jednu luxferu je 140 KčFoto: Glass Blocks

Foto: Glass Blocks

Čiré luxfery v obvodové zdi propouští maximální množství světla. Cena na vyžádáníFoto: Glass Blocks

Foto: Keraservis

Skleněné tvárnice zde suplují okno i obklad za kuchyňskou linkou. Cena na vyžádáníFoto: Keraservis

Světlem a designem to ale nekončí

Skleněné tvárnice se dají použít mnoha způsoby. Například jako protihlukové příčky nebo volně stojící stěny. „Malé kulaté pochozí luxfery najdou své uplatnění například v podlahách či k prosvětlení stropů. Tepelně izolační a žáruvzdorné luxfery se využívají v exteriérech s možností nasvícení barevnými světly,“ uvádí Radek Uhlíř, výkonný ředitel firmy Keraservis, dodavatele luxfer u nás.

Všechna použití luxfer však podléhají technickým požadavkům a omezením, které je třeba již v projektové fázi řešit s odbornou firmou. Přece jen to není úplně „běžná cihla“.

Foto: Keraservis

Další inspirace – luxfery místo kuchyňských obkladů. Cena na vyžádáníFoto: Keraservis

Foto: Keraservis

Co takhle skleněný bar? Na první pohled hned upoutá. Cena na vyžádáníFoto: Keraservis

Foto: Siko

Designový prvek z luxfer dodá koupelně šmrnc. Cena 69 Kč/kusFoto: Siko

Povolejte odborníky

„Nejčastějšími prohřešky při stavbě stěn ze skleněných tvárnic jsou nepoužití vymezovacích křížků pro správnou velikost napojovací spáry nebo například použití zdicí malty, která není určená pro lepení skla. Kotvení stěn ze skleněných tvárnic je vždy třeba řešit v závislosti na šířce a výšce stěny, na materiálu okolních konstrukcí a tvaru stěny,“ upozorňuje Eva Turková.

Luxfery také nemohou být instalovány jako nosná stěna a jednotlivé celky by neměly mít více než 15 m2. „Platí zde i omezení při použití do exteriéru, kde nejsou vhodné typy se sytými barvami. Tyto barvy nejsou odolné proti mrazu a UV záření a mohly by časem popraskat. Dále už záleží jen na nápadech, jak tento krásný prvek použít,“ uzavírá Radek Uhlíř.

Foto: Siko

Pro koupelnu bez okna jsou luxfery alespoň nějakým zdrojem přirozeného světla. Cena 69 Kč/kusFoto: Siko

Foto: Siko

Decentní stěna sprchového koutu je do půlky postavena z luxfer. Cena 135 Kč/kusFoto: Siko

Foto: Verralia

Stěnu sprchového koutu můžete zpestřit osvětlením. Cena za kus středové tvárnice 104 Kč, cena za kus zakončovací luxfery 540 Kč/kusFoto: Verralia

A co vy? Propadli jste kouzlu luxfer, nebo vám stále příliš připomínají doby minulé?

Reklama

Načítám