Hlavní obsah

Lze planým neštovicím předejít?

Reklama

Také jste už zaslechli názor, že neštovicemi si musí projít každý? Nebo dokonce patříte mezi ty, které rodiče nechali nakazit od vašich kamarádů záměrně, abyste si tuto nepříjemnou nemoc odbyli co nejdříve? Tahle doba by měla být nenávratně pryč – proti planým neštovicím můžete totiž své děti nechat očkovat.

Článek

Plané neštovice patří v současnosti mezi nejčastější infekční onemocnění rozšířené na celém světě. Virus planých neštovic se snadno šíří vzduchem kapénkovou infekcí. Na těle infikovaného člověka se pak objeví malé flíčky, které se postupně mění v puchýřky a šíří se po celém těle, často se přidá i teplota. Virus je obsažen také v tekutině, která naplňuje puchýřky a k nákaze může dojít i po kontaktu s ní.

Právě děti od dvou let patří mezi nejrizikovější skupiny – přichází totiž do kolektivu, kde je nákaza nejpravděpodobnější a šíření nemoci nejrychlejší. Rodiče by proto měli zvážit očkování svého dítěte proti planým neštovicím ještě před jejich nástupem do kolektivu – do jeslí či do školky.

Plané neštovice ovlivní chod celé rodiny

Onemocnění dítěte touto vysoce nakažlivou chorobou může ovlivnit chod celé rodiny. Protože je onemocnění vysoce infekční, puchýřky nepříjemně svědí a mohou se přidat i teploty. Je nutné s dítětem zůstat doma, a to obstarává většinou maminka. Ten, kdo plané neštovice ještě neprodělal a je v kontaktu s nemocným, má více než 90% šanci, že onemocní. Může proto být onemocněním ohrožen také každý další člen rodiny, zejména pak mladší sourozenci nemocného, kteří proti planým neštovicím nebyli očkováni nebo nemoc ještě neprodělali.

Může se tedy stát, že onemocní-li další děti v rodině, bude maminka nepřetržitě pečovat o malé pacienty v domácí izolaci i několik týdnů, což může mít negativní dopad na chod celé rodiny.

Jedno očkování ochrání proti čtyřem dětským nemocem najednou

Pokud chcete své dítě ochránit před nepříjemným a vysoce nakažlivým onemocněním, kterým plané neštovice jsou, můžete je nechat očkovat. Zvolíte-li v rámci tzv. nadstandardního očkování alternativu k hrazenému očkování proti dalším dětským nemocem, jako jsou zarděnky, příušnice a spalničky čtyřsložkovou vakcínu Priorix Tetra, ochráníte své dítě navíc i proti planým neštovicím. Bez nutnosti dalšího vpichu tak můžete dítěti poskytnout ochranu proti všem čtyřem infekčním nemocem, které jsou typické pro dětský věk.

První dávka vakcíny se obvykle podává ve věku 15 měsíců dítěte, druhá dávka s odstupem šesti týdnů až třech měsíců či jako alternativa k státem hrazené vakcíně proti spalničkám, zarděnkám a příušnicím za 6–10 měsíců. Cena jedné dávky vakcíny činí cca 1600 Kč a většina zdravotních pojišťoven na toto očkování rodičům přispívá. Děti, které neabsolvovaly očkování vakcínou Priorix Tetra a chystají se do kolektivu, mohou rodiče nechat očkovat vakcínou Varilrix, která chrání samostatně proti planým neštovicím.

Virus planých neštovic koluje vzduchem po celý rok. Vyšší výskyt onemocnění je ale příznačný zejména pro zimní a jarní měsíce. V roce 2010 bylo hlášeno v České republice onemocnění planými neštovicemi u více než 48 tisíc osob, což byl nárůst proti roku 2009 o více než tisíc nemocných a proti roku 2008 dokonce téměř o 10 tisíc pacientů.

Vakcíny Priorix Tetra a Varilrix vyvinula farmaceutická společnost GlaxoSmithKline, která má s vývojem a výrobou očkovacích látek více než 60leté zkušenosti.

Vakcíny Priorix Tetra a Varilrix jsou registrované léčivé přípravky a jsou vázány na lékařský předpis. Před použitím konzultujte vhodné užití vakcíny s lékařem či lékárníkem a pečlivě si prostudujte příbalovou informaci.

Reklama

Související témata:

Načítám