Hlavní obsah

Lze změnit muže?

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Neustálé polehávání před televizí s pivem v ruce, špinavé oblečení všude jen ne v prádelním koši, každodenní vysedávání s kamarády v hospodě, rušení společných akcí kvůli práci. To je jen malý výčet zlozvyků, které na mužích nesnášíme. Jde s tím něco dělat?

Článek

Při seznámení se svým milovaným jste byla zcela okouzlena. Byl vtipný, chytrý, pozorný, zkrátka dokonalý. Nyní spolu už nějaký čas žijete, a idylka se vytrácí. Proč před vámi najednou stojí někdo jiný?

Muži se zase tak často nemění. Důvod je zcela jasný. Při seznamování se totiž snažíte (ať už jde o muže nebo o ženy), aby vás váš protějšek viděl v co nejlepším světle. Zastíráte své nedostatky a trochu si tak hrajete na dokonalost. Když ale opadne počáteční zamilovanost, začínáte na svém miláčkovi vidět ty odporné zvyky, které byly na začátku roztomilé a legrační, nebo jste si jich vůbec nevšimla.

S tím, že váš partner si po sobě neumyje špinavé nádobí nebo nevypere prádlo, asi nic nenaděláte. Jistě jsou světlé výjimky, které mají rády domácí práce, ale buďme realistky. Některé jeho neřesti prostě nemůžete přenést přes srdce. Čtěte a dozvíte se, jestli je to s vaším miláčkem beznadějné, nebo jestli můžete alespoň něco změnit.

Opakování matka moudrosti?

Ať už je jeho zlozvyk jakkoliv vážný, nečekejte, že vám dáme zapravdu. Muži a ženy mají většinou rozdílný pohled na věc. To, co se vám zdá jako nepřípustné, může vašemu partnerovi připadat jako správné a nezbytné. Stejně tak muž nechápe vás, když si stěžujete, že zase nemáte co na sebe.

Můžete se snažit změnit cokoliv od každodenních banalit po důležité věci, ale rozhodně to nebude snadné. Muž není dítě, abyste ho vychovávala. Myslíte si, že když partnerovi jednou připomenete, že si má uklidit ponožky, udělá to? Jen těžko by se tomu dalo uvěřit. Zaprvé nechápe, proč by si je měl uklízet, když si je stejně zítra vezme na sebe. Zadruhé vás možná vůbec neslyšel, protože se soustředí na fotbalový přenos. Každopádně z obou případů vyplývá, že si ponožky neuklidí.

Nereaguje na výzvy

„Můj muž mě ničil svým zvykem. Kdykoliv si sednul do křesla nebo na pohovku, úplně zmuchlal přehoz. Nechápala jsem to. Neustále jsem mu připomínala, aby si ho po sobě narovnal. Ničeho jsem nedocílila. Jen se začal rozčilovat, že ten přehoz nesnáší, a já jsem prý nervózní a vznětlivá. Vzdala jsem to a navrhla, že když se mu tenhle nelíbí, půjdeme spolu koupit jiný, který se bude líbit nám oběma. Od té doby mám klid," popisuje vedoucí supermarketu Mirka.

Neustálým připomínáním, že něco dělá špatně, to rozhodně nevyřešíte. Čím víc mu jeho nedostatky budete připomínat, tím spíš se nic nezmění. Navíc je možné, že muž vám svými činy chce něco říct, jen neví jak. Bojí se si s vámi promluvit a vyřešit vše v klidu. Počítejte i s touto variantou. Ptejte se a ptejte se. Vždy je lepší se domluvit, než se pouštět do nesmyslného sporu.

Foto: samphoto.cz/jiunlimitedVždyť já si po sobě umývámUž se to nedá vydržet

„Nemohla jsem svého partnera vystát. Cokoliv Tomáš udělal, ježily se mi vlasy na hlavě. Skleničku pokládal na skleněný stůl i přesto, že vedle ležely podložky. Na záchodě po sobě nepokládal prkýnko, ostříhané nehty nechal ležet v umyvadle... Najednou jsem zjistila, že s tím člověkem jednoduše nemůžu žít. Zkrátka jsme se k sobě nehodili. Rozešli jsme se relativně v dobrém. Nyní chodím s Jirkou, také není svatý, ale s Tomášem se to vůbec nedá srovnávat," hodnotí svůj vztah studentka Karolína.

Mnoho věcí se dá jistě tolerovat, je-li to v únosné míře. Přeroste-li vám partner přes hlavu, může vám to pěkně znepříjemnit život. Jestliže skutečně cítíte, že vám tak leze na nervy, až s ním nemůžete být v jedné místnosti, nemá cenu ho měnit. I když by se začal chovat jinak, stejně byste na něm dál hledala chyby. V tom případě je lepší ho pustit k vodě.

Související témata:

Načítám