Hlavní obsah

Maca léčí neplodnost a dodává sílu při sportu

Foto: Ildi Papp, shutterstock.com

Foto: Ildi Papp, shutterstock.com

Reklama

Možná ji znáte jako řeřichu peruánskou. Třeba jste o ní slyšeli jako o jihoamerickém zázraku, který je přirovnáván ke známé modré pilulce na podporu potence. Ano, maca je poklad, který stojí za objevení!

Článek

Staří Indiáni znali mnoho prostředků, které se ujaly i v dnešní společnosti. Mezi ně rozhodně patří i maca peruánská (někdy uváděná pod názvem maka). Jediný druh řeřichy, který má místo kořene bulvu, trochu vzhledem připomíná přerostlou bílou ředkvičku a je součástí jídelníčku domorodých obyvatel nejen Peru, ale i dalších států jihoamerických And. Hlízy jedí čerstvé, uvařené nebo pečené v popelu, podobně jako naše brambory.

Nejčastěji se však s macou můžete setkat v sušené podobě. Hned po sklizni se za nízkých teplot usuší a umele na jemný prášek podobný mouce. V tomto stavu se nejenže nejlépe distribuuje, ale uchovává si své léčebné vlastnosti až několik let. Vy si ji tedy můžete koupit coby jemný prášek, cena za 250 g je poměrně vysoká – tři sta až pět set korun, v závislosti na tom, jestli je, nebo není v bio kvalitě.

Je libo koktejl?

V rodné zemi macy se tato posvátná rostlina konzumuje tak, že se prášek povaří ve vodě nebo v mléce, případně se z ní vyrobí kvašený nápoj zvaný maca chica. Má však velmi specifickou chuť.

Foto: vainillaychile, shutterstock.com

Indiáni tyto zvláštní hlízy objevili už před více než třemi a půl tisíci lety a stále jsou velmi populárníFoto: vainillaychile, shutterstock.com

V našich končinách si jej můžete dopřát především jako součást nejrůznějších snídaňových smoothie, tedy koktejlů na bázi čerstvého ovoce, semínek, případně kvašených mléčných výrobků. Pár tipů najdete v článcích Snídaňový hit: barevná smoothie plná zdravých ingrediencí nebo Udělejte si superzdravou smoothie misku.

Jemným práškem si však můžete sypat i obilné kaše nebo ho jen tak rozmíchat ve vodě či džusu. Má jemně nasládlou chuť s karamelovým nádechem. Pokud nejste vyznavačem zdravého stravování a kaše ani smoothies vás neoslovují, sáhněte po laboratorně zpracované látce. Výtažek z macy je prý až 4x intenzivnější.

Sada účinků

Maca peruánská se pěstuje ve vysoké nadmořské výšce (až 4000 metrů nad mořem) a tvrdí se, že právě odolnost a vytrvalost předává svým konzumentům. Její nejvýznamnější rolí je léčba sterility a podpora mužské potence. Ženy vyhledávají tuto rostlinu při problémech s menstruačních cyklem a pro zmírnění symptomů menopauzy. Anémie, tuberkulóza nebo zánět žaludku se pak macou léčí proto, že obsahuje velké množství jódu, draslíku, zinku, fosforu, železa a vápníku.

Foto: Ildi Papp, shutterstock.com

Dávkování macy je snadné: denně 2 až 5 gramů prášku, tedy zhruba 1 lžíci, rozmícháte například v ovesné kašiFoto: Ildi Papp, shutterstock.com

Zvláštní kapitolou je její využití ve vrcholovém sportu. Podporuje totiž růst svalové hmoty, ba co víc! Dá se považovat za přírodní anabolikum, protože oplývá vysokým obsahem sterolů. Zrychluje regeneraci po sportovním výkonu a vědci objevili, že dokáže posílit duševní odolnost a pomoci odbourat stres. Výrazné zlepšení se uvádí i při léčbě demence a dalších mentálních poruch. Možná i proto je maca řazena mezi životabudiče a její konzumace je jedním z receptů na dlouhověkost.

Nejde však jen o léčebnou podporu. Hlízy macy mají v sušené formě výživnou hodnotu srovnatelnou s rýží nebo kukuřicí. S oblibou je vyhledávají vegetariáni nebo vegani (nejedí nic živočišného původu), protože obsahuje sedm z osmi esenciálních mastných aminokyselin, alkaloidy, třísloviny, vlákninu a lipidy.

Tolik pozitiv v jedné rostlině, kdo by to řekl? Objevte macu peruánskou a zařaďte ji mezi své léčebné pomocníky!

Reklama

Načítám