Hlavní obsah

Mák, tvaroh a švestky v podzimní kuchyni. Čím vám prospívají?

Foto: Thinkstock

Každý kousek tvarohu se vám počítá k dobru. Třeba pro lepší zuby či kostiFoto: Thinkstock

Reklama

Mák, tvaroh a švestky jsou hity podzimní kuchyně. Proč právě na ně byste měli teď vsadit? Co dodávají tělu prospěšného a jak to udělat, abyste po nich netloustli? Vše víme, a poradíme!

Článek

Všechny níže uvedené suroviny patří mezi nejčastější náplně podzimních buchet, koláčů, zkrátka pečených dobrot. Nejsou to ale jen tak nějaké suroviny! Mají velké přednosti a tělu jsou prospěšné. Chcete vědět víc? Tak čtěte!

Mák posílí kosti

Co je zač: Mák setý je rostlina výjimečná svým vysokým obsahem vápníku (1438 mg na 100 gramů). Obsahuje jej dvanáctkrát více než mléko, třikrát více než sýry.A protože vápník vaše tělo potřebuje k tvorbě kostí, zubů, je ho potřeba ve značném množství denního příjmu. Mák také může být jednou z užitečných náhražek mléčných výrobků, kterým se někteří z vás z nejrůznějších důvodů vyhýbají. Protože zároveň obsahuje velké množství tuku, je také dost výživný.

Foto: Thinkstock

Mák vám ozvláštní chuť i v malém množství. Zkuste ho zařadit i netradičně, třeba do kašeFoto: Thinkstock

Co s ním:Přidávejte si čerstvě namletý mák do cereálií, kaší anebo si jej nechte namočit přes noc a rozmixujte na makové mléko – to je skvělým zásadotvorným nápojem,což je pro rovnováhu v těle při hubnutí důležité. Navíc má i hodně vlákniny. Takže v případě, že hubnete, je pro vás tím pravým zpestřením (v množství jako třeba ořechy nebo semínka...).

Tvaroh zažene hlad

Co je zač: Jde o mléčný výrobek smetanové chuti, tužší konzistence a obvykle bílé barvy. Kromě obsahu minerálních látek či vitaminů tkví velké pozitivum tvarohu v tom, že díky němu tělo získává plnohodnotné bílkoviny. „Je lehce stravitelný a dodá do těla řadu cenných látek,“ uvádí PhDr. Iva Málková ze Stop obezity. Kromě vápníku je také bohatý na fosfor, železo, zinek či hořčík, z vitaminů pak na A, E a vitaminy skupiny B.

Foto: Thinkstock

Lehká, chutná a sytá – i taková může být vaše tvarohová přesnídávka či svačinaFoto: Thinkstock

Co s ním:Jako náplň či samostatně s ovocem. „Pro redukční jídelníček se nejlépe hodí varianta odtučněná či polotučná,“ upřesňuje odbornice na hubnutí Iva Málková. „Plnotučný tvaroh obsahuje energie a tuku poněkud více, ale například v porovnání s uzeninami je rozhodně pro jídelníček vhodnější variantou než tvrdý salám či párek,“ dodává Iva Málková. Díky svému složení patří tvaroh mezi potraviny s nízkým glykemickým indexem, a proto velmi dobře zasytí.

Švestky pomohou při hubnutí

Co jsou zač:Ať švestky pravé, slívy, či mirabelky, všechny mohou dobře obohatit vaše menu i dodat tělu vitamin B12 a biotin, ale i komplex vitaminů skupiny B, měď i zinek.

Foto: Thinkstock

Pár švestek vám dokáže vylepšit trávení a pomoci při hubnutíFoto: Thinkstock

Co s nimi: „Vhodné jsou při dně, revmatismu, ledvinových a jaterních onemocněních, při nemocech krevního oběhu,“ uvádí PhDr. Pavla Šáchová z Celostní medicíny a doplňuje dále, že i při odtučňovacích dietních režimech, pro odvodnění. „Švestky navazují ve střevech nadbytečné tuky z procházející potravy, a tak se tyto tuky nemohou v těle uložit do zásobních tukových vrstev,“ vysvětluje podrobněji Pavla Šáchová.

Zkrátka ani jedna z výše uvedených dobrot by neměla chybět na vašem podzimním stole. Zkuste je!

Reklama

Načítám